کمپرسور هوا
کمپرسور هوا وسیله ای است که سهم زیادی در زندگی و کار ما دارد اما کمپرسور چیست؟ چگونه کار می کند و یا می تواند چه کاربردهایی داشته باشد؟
كمپرسور به ماشيني اطلاق مي شود كه از آن براي افزايش فشار سيالات تراكم پذير (گازها و بخارات) استفاده میشود. كمپرسور در رفاه زندگي بشري و گسترش صنايع از آنچنان اهميتي برخوردار بوده به نحوي كه امروزه اصطلاحاً آن را اسب باركش صنايع مي نامند.
اهميت كمپرسورها به حدی است كه دامنه به كارگيري از آن در شاخه هاي مختلف صنايع، پزشكي، لوازم خانگي و غيره به سرعت در حال توسعه بوده، به طوري كه امروزه حضور آن در جاي جاي جوامع بشري بشدت به چشم مي خورد كه عمده ترين آنها عبارتند از وسایل خانگي (يخچال، فريزر، كولر گازي، جاروبرقي)، تجهيزات پزشكي (دريل هاي دندانپزشكي، هواي مورد استفاده در بيمارستان ها) صنايع هواپيمایی (تأمين هواي فشرده براي موتور توربين) و صنايع (تامين هواي فشرده براي سيستم هاي پنوماتيكي، ميعان گازها، ذخيره سازي گاز و...). شرايط بهره برداري از كمپرسورها در صنايع از چنان دامنه وسيعي برخوردار است كه امروزه انواع مختلف كمپرسورها در ظرفيت هاي مختلف و از فشار مكش بسياركم (خلاء) تا فشار دهش بسيار زياد (بيش از ٦٠٠٠ بار) به كارگرفته مي شود.
نحوه کار
این دستگاه عملکرد ساده و در عین حال پرکاربردی دارد: هوا – با فشار مشخصی که در محیط دارد – به درون کمپرسور مکیده میشود و پس از متراکم شدن با فشار زیاد به بیرون فرستاده میشود. البته معمولاً عمل فشرده شدن با افزایش دما همراه است و به همین دلیل، بسیاری از کمپرسور هوا خنککنندهای دارند تا دمای گاز خارج شده از کمپرسور را پایین بیاورد.
اجزای کمپرسور هوا:
مخزن
مخازن هوای فشرده، برای ذخیره هوای خروجی کمپرسور هوا مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به میزان فشار مورد نیاز، دارای فشار کاری متفاوتی می باشد که معمولاً بین ۸ بار تا ۱۳ بار متغیر است.
میکرو فیلتر
میکروفیلترها، تجهیزاتی هستند، جهت جذب ذرات غبار و روغن و ناخالصی های موجود در هوای فشرده. انواع میکرو فیلترها عبارتند از: پری فیلتر، میکرو فیلتر اولیه، میکرو فیلتر ثانویه و میکرو فیلتر سیلیکونی.
درایر جذبی
شامل دو برج فولادی همراه با مواد جاذب و شیرهای تخلیه برقی می باشد. این مواد جاذب، بخار آبی را که در مسیر هوای فشرده قرار دارد تا میزان بسیار زیادی جذب می کند. نقطه شبنم = حدود -۴۰ C.
درایر تبریدی – خشک کن
عملکردی شبیه به یخچال دارد، به طوری که هوا را سرد کرده و ذرات بخار آب موجود در هوا در اثر این سرما به آب تبدیل می گردد و از راه شیرهای تخلیه، خارج می شود. نقطه شبنم این کمپرسورها = حدود +۲ C.
تله آبگیر و روغن گیر (میکرو تراپ)
تله آبگیر بعد از کمپرسور نصب می گردد و ذرات آب و روغنی را که در هوای خروجی از کمپرسور وجود دارد را جذب کرده و از ورود این ذرات به مخزن جلوگیری می کند. عناوین دیگر با کاربری خاص: واتر تراب.
كمپرسورها را برحسب نياز در اندازه هاي مختلفي مي سازند و با توجه به نحوه كاركرد به سه نوع پيستوني، دوار و گريز از مركز تقسيم مي شوند. كار كمپرسورها، ايجاد نيروي مكش لازم براي مكيدن گاز مبرّد از اپراتور، متراكم كردن گاز، و سپس فرستادن آن به كندانسور است ، كه در آن گاز به مايع تبديل مي شود. مكندگي كمپرسور، گاز را از سمت راست فشار ضعيف به سمت فشار قوي منتقل مي كند، و حجم گازي كه بايد متراكم شود بستگي به ميزان جابه جايي پيستون كمپرسور دارد.
سرویس و تعمیرات
در هر سرویس روغن می بایست تعویض گردد در صورتیکه هنوز زمان سرویس فرا نرسیده است ولی کمپرسور بدلیل دما بالا خاموش شده است دمای بالای ۱۰۰ درجه حتماً می بایست چسبندگی روغن چک شود و در صورتیکه روغن بصورت آب مانند شده باشد حتما می بایست روغن کمپرسور تعویض گردد.
.
نکته مهم
هرگز روغن کهنه با روغن نو نباید استفاده شود روغن کار کرده خاصیت اسیدی دارد و عامل مهم در سوراخ شدن رادیاتور کمپرسور نیز استفاده طولانی مدت از روغن اسیدی و کهنه در کمپرسور می باشد. روغن پایه معدنی نباید با روغن سینتتیک در کمپرسور مخلوط گردد.
منبع: گروه تامین محتوای فولاد 24