اصطلاح دامپینگ (Dumping) در زمینه تجارت بین المللی به کار برده می شود، بدین صورت که کشور و یا شرکتی محصولی را با یک قیمت پایین تر از قیمت بازار داخلی کشور وارد کننده به آن کشور صادر می کند.
دامپینگ شامل حجم قابل توجهی از صادرات محصول می باشد که این موضوع اغلب باعث به خطر افتادن قابلیت مالی تولید کننده محصول در آن کشور وارد کننده می شود. در ادامه این مقاله به بررسی موضوع دامپینگ (Dumping) چیست؟ تاثیر آن بر اقتصاد جهانی کدام است؟ خواهیم پرداخت.
دامپینگ چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده تری مفهوم دامپینگ را بیان کنیم، بهتر است بدانیم این کلمه در واقع از واژه ی Dump می آید که خود به معنای ارزان فروختن محصول می باشد بنابراین می توان گفت دامپینگ یعنی اینکه محصول خارجی با قیمت کمتری نسبت به محصول داخلی به فروش برسد و این موضوع موجب شود که مردم به دلیل قیمت کمتر کالاهای وارداتی از خرید محصولات داخلی اجتناب کنند. به طور مثال می توان کشور چین را مثال زد. کشور چین کالاهایی را با قیمت های بسیار پایین تر کشور وارد کننده و همچنین کیفیت پایین، در سراسر دنیا عرضه می کند و این کار موجب می شود که بازار بسیاری از کشور ها قبضه شود.
در حقیقت دامپینگ یک نوع تبعیض قیمتی محسوب می شود که زمانی اتفاق می افتد که یک تولید کننده قیمت کالایی را که وارد بازار های خارجی می شود به سطح پایین آورده که کمتر از قیمتی باشد که مشتریان داخلی در کشور مبدا خود پرداخت می کنند. عمل دامپینگ به صورت کاملا عمدی و با هدف کسب مزیت های رقابتی در بازارهای واردات صورت میگیرد. در این صورت می توان گفت که Dumping به شرکت های گفته می شود که با ارزش گذاری قیمت محصولات خود به پایین ترین قیمت، رقابت داخلی را ازبین می برند که البته لازم به ذکر است که در مقابل Dumping خدمات ضد Dumping انجام می شود که یک تعرفه حمایتی می باشد که مطابق با نظر دولت بر وارداتی که به میزان قابل توجهی کمتر قیمت گذاری شده اند، وضع می شود.
تاثیر دامپینگ بر اقتصاد جهانی
دامپینگ (Dumping) چیست؟ تاثیر آن بر اقتصاد جهانی کدام است؟ سوالی که شاید اکثر مردم در این خصوص داشته باشند و تا اینجای مطلب با مفهوم دامپینگ به طور کامل آشنا شده باشند.
اکنون به بررسی تاثیر دامپینگ بر اقتصاد جهانی خواهیم پرداخت.
دامپینگ اقتصادی در اطراف همه ما همواره رخ می دهد اما ممکن است کسی متوجه نباشد. به طور کلی مصالح ساختمانی که در ساخت و ساز استفاده می شوند و یا میوه ها، محصولات شیمیایی و کشاورزی، اقلام فروشگاهی و... از جمله اقلامی هستند که ممکن است از اجناس خارجی با قیمت پایین باشند. دامپینگ در این صورت زمانی رخ می دهد که کشوری محصولات خود را در یک کشور خارجی به قیمت کمتر در یکی از موارد: قیمت در داخل کشور و یا هزینه ساخت محصول، صادر کرده و یا بفروشد.
اگر بخواهیم در خصوص اینکه دامپینگ (Dumping) چیست؟ تاثیر آن بر اقتصاد جهانی کدام است؟ مثالی بزنیم می توان گفت: اگر یکی از تولیدکنندگان تلویزیون در ایالت متحده تلویزیون های داخلی خود را به قیمت 500 دلار بفروشد در صورتی که فقط قیمت آنها 300 باشد و آن را در کشور فرانسه با قیمت 250 دلار به فروش برساند، در این صورت دامپینگ صورت می گیرد.
این سازنده آمریکایی نه تنها تلویزیون ها را زیر قیمت در ایالت متحده می فروشد، بلکه این فروش را با ضرر انجام می دهد و این امر موجب می شود که سازندگان تلوزیون فرانسوی که نمی توانند به راحتی رقابت کنند، از نظر اقتصادی آسیب ببینند.
Dumping بر اساس توافقنامه سازمان تجارت جهانی با دید مطلوبی مورد توجه قرار نمی گیرد، این عمل در صورتی که موجب صدمات مادی به یک صنعت داخلی در کشور نشود، ممنوع نیست. اما با این حال در برخی کشور ها دامپینگ محصولات مختلف را غیر قانونی دانسته زیر دولت در صدد حفاظت از صنایع و شرکت هایی است که ممکن است به صورت بالقوه در دامپینگ شکست بخورند.
مزایا و معایب Dumping
از مزیت های اصلی دامپینگ توانایی نفوذ در بازار با قیمت محصولات است که ناعادلانه در نظر گرفته می شود. کشور صادر کننده شاید به تولید کننده یارانه ای را ارائه دهد که خسارت های وارده در زمانی که محصولات کمتر از قیمت تمام شده فروخته میشود را جبران کند.
از معایب دامپینگ نیز این است که این یارانه ها در طول زمان بسیار پرهزینه می شوند و پایدار نیستند. علاوه بر این موضوع، شرکای تجاری که تمایل به محدود کردن این فعالیت در بازار دارند، ممکن است محدودیت هایی را نیز برای کالا افزایش دهند که منجر به افزایش هزینه های صادراتی به کشور آسیب دیده و یا محدودیت در مقدار واردات یک کشور می شود.
اثرات مثبت دامپینگ |
اثرات منفی دامپینگ
|
صرفه جویی در هزینه به خصوص برای مصرف کنندگان محصول |
خارج کردن تولیدکنندگان از دور تجارت در کشور های خارجی (وارد کننده) و در نهایت افزایش بیکاری و از دست دادن شغل |
افزایش رقابت و نوآوری بین شرکت های موجود در بازار های خارجی (بازار های وارداتی) |
|
افزایش درآمد و افزایش مشاغل در کشور صادر کننده با فروش انباشته ای از محصولات و موجودی ها |
|
جمع بندی
در این مقاله با هم به بررسی موضوع دامپینگ (Dumping) چیست؟ تاثیر آن بر اقتصاد جهانی چیست؟ پرداختیم. در آخر باید گفت که از آنجایی که دامپینگ می تواند به دلایل غیر مرتبط با رقابت عادی بازار موجب فرسایش و یا نابودی صنایع ملی شود، اجازه دادن به دامپینگ بدون هیچ گونه قوانین و مقررات می تواند موجب به خطر انداختن اجماع سیاسی که از سیستم تجاری چند جانبه پشتیبانی می کند، شود. این مشکل در زمانی حاد می شود که دامپینگ به صنایعی که برای رفاه اقتصادی ملی و امنیت ملی حیاتی تلقی می شوند صدمه بزند یا آن ها را به طور کامل از بین ببرد، پدیده ای که در این قرن در چندین نقطه قابل مشاهده بوده است.