میلگرد رکابی چیست؟

میلگرد ها مقاطع فولادی پر کاربردی هستند که از آنها جهت افزایش مقاومت و استحکام سازه استفاده می‌شود. میلگرد رکابی نیز به همین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد که دارای انواع مختلفی است ولی در کل همه انواع آن روی هر تیرچه ای قابل اجرا می‌باشند.

میلگرد رکابی چیست؟

میلگرد ها مقاطع فولادی پر کاربردی در ساخت سازه های بتنی است که باعث بالا رفتن مقاومت و استقامت سازه در برابر زلزله، سیل، تکانه های شدید و... می شود. میلگرد رکابی نوعی میلگرد است که شبیه حروف لاتین U است و لبه های آن به اندازه 180 درجه خم می شود و به صورت قلاب در می آید. شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که میلگرد رکابی چیست و به چه دلیل به این اسم خوانده می شود؟ در جواب به این سوال باید گفت که از آنجایی که لبه های میلگرد رکابی مانند آستین رکابی است، به آن میلگرد رکابی می گویند. میلگرد رکابی آرماتور U شکلی است که از طریق فرآیند خمکاری قلاب هایی در دو سر آن ایجاد می شود.

میلگرد رکابی در ایجاد و تنظیم فاصله بین دو شبکه آرماتور نقش دارد. البته لازم به ذکر است که کاربرد این محصول فولادی به صورت مستقیم در ساخت المان های سازه ای نیست بلکه جهت استحکام بخشیدن به سازه های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد.

میلگرد رکابی را می توان با تغییر شکل به اشکال مختلف در ساخت المان ها به کار برد. زمانی که طول ساق های میلگرد رکابی به اندازه لازم نباشد، طول مهاری نیز به صورت مستقیم قابلیت اجرا را ندارد، بنابراین دو سر آرماتور را به صورت قلابی با زاویه 180 درجه خم می کنند تا به شکل رکابی در آید. 

میلگرد رکابی

انواع میلگرد رکابی

جهت استفاده از میلگرد رکابی در المان های سازه ای، این محصول دچار تغییر شکل شده و به اشکال گوناگونی در می آید که هر کدام از این اشکال نوعی از میلگرد رکابی را به وجود می آورند، از میلگرد های رکابی در آرماتور بندی فونداسیون ها، سقف ها، تیرها و ستون ها استفاده می کنند.

در واقع میلگرد رکابی با شکل های مختلفی ک دارد، در اعضای بتنی مسلح ضروری است که وجود داشته باشد. تا اینجای مقاله درباره اینکه میلگرد رکابی چیست، آشنا شدیم. حال به بررسی انواع میلگرد رکابی با یکدیگر می پردازیم.

  • میلگرد اوتکا: یکی از انواع میلگرد رکابی میلگرد اوتکا یا عصایی است که در آرماتور های بتنی کاربرد دارد. این محصول روی بال پایینی تیرهای فولادی قرار می گیرد و شکل ظاهری آن مانند عصا است.

میلگرد اوتکا قابل استفاده بر روی هر نوع تیرچه ای است، که استفاده از آن در سقف موجب استحکام سقف شده و از ترک خوردن آن جلو گیری می کند. از افت و خیز بیشتر سقف جلوگیری می کند و دامنه لرزش ها و ارتعاشات را نیز کاهش می دهد.

  • میلگرد ممان منفی: یکی دیگر از انواع میلگرد رکابی، میلگرد ممان منفی نام دارد. از نظر ظاهری شکل این نوع میلگرد شبیه گردن اردک است و به دلیل تحمل میلگرد منفی که میلگرد های فشاری به کار رفته در سازه، قادر به تحمل آن نیستند، است. میلگرد ممان منفی دارای خم با زاویه عمود است و قابل اجرا روی هر تیرچه ای است.
  • میلگرد خاموت: در مواقعی که از میلگرد U در جهت عمود بر میلگرد طولی استفاده می کنند، به آن خاموت می گویند. سایز 8 و10 جز پر مصرف ترین میلگرد خاموت است که نقش آن حفاظت از المان های بلند و قائم اطرافش است. میلگرد خاموت موجب می شود تا مقاومت سازه در برابر نیروهای برشی و پیچشی می شود.
  • میلگرد خرک: میلگرد خرک نوعی دیگری از میلگرد رکابی است که زاویه خمش دو سر آن در خلاف جهت یکدیگر است. این محصول در پی ریزی بتن نقشی ندارد و به همین دلیل در جهت پایدار کردن و استحکام بخشیدن به مش بالایی فونداسیون مورد استفاده قرار می گیرد. میلگرد خرک را برای ایجاد فاصله بین دو مش فوقانی و تحتانی قرار می دهند.
  • میلگرد سنجاقی : میلگرد سنجاقی نوعی میلگرد رکابی است که براساس میزان خمیدگی که در دو سر آن ایجاد می شود، دارای انواع مختلفی نیز است.

میلگرد سنجاقی از دو انتهای خمیده با زاویه متفاوت تشکیل شده است. به طور کلی خاموت سنجاقی نوعی از میلگرد رکابی است که ابعاد ظریف و باریکی دارد و دو طرف این میلگرد خمیده است و به صورت سنجاق می باشد. بهترین نوع میلگرد برای ساخت خاموت سنجاقی، میلگرد آجدار است.

ابعاد میلگرد بر اساس نقشه ساختمان توسط مهندسین سازه تعیین می گردد.

انواع میلگرد رکابی
 

کاربرد میلگرد رکابی

تا اینجای مقاله با این موضوع که میلگرد رکابی چیست آشنا شدیم در ادامه مطلب به بررسی کاربرد میلگرد رکابی خواهیم پرداخت.
از جمله کاربرد های میلگرد رکابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهار کردن میلگرد های طولی یا عمودی به صورت مداوم 
  • کاربرد میلگرد رکابی در دیوار جهت اتصال آرماتور های قائم و طولی
  • تنظیم فاصله استاندارد بین دو شبکه از آرماتور های قائم در دیوار
  • مورد استفاده در اجرای فونداسیون ستون یا سقف
  • مورد استفاده در سقف و دیوار و کاربرد میلگرد رکابی در دیوار و قالب بندی دیوار به عنوان تکیه گاه
  • افزایش مقاومت دیوار های برشی همراه با قلاب های سنجاقی

جمع بندی

هدف ما از نوشتن این مقاله آشنا شما با انواع میلگرد رکابی و اینکه در کل میلگرد رکابی چیست، می‌باشد. همانگونه که ذکر شد میلگرد ها مقاطع فولادی پر کاربردی هستند که از آنها جهت افزایش مقاومت و استحکام سازه استفاده می‌شود. میلگرد رکابی نیز به همین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد که دارای انواع مختلفی است ولی در کل همه انواع آن روی هر تیرچه ای قابل اجرا می‌باشند.
شما عزیزان می‌توانید جهت مشاهده قیمت میلگرد به وب سایت فولاد 24 مراجعه نمایید و از قیمت روز میلگرد اطلاع حاصل نمایید.

دیدگاه ها
×