انواع مقاطع فولادی و کاربرد آنها

همان طور که می‌دانیم فولاد به شکل های متفاوتی تولید می‌گردد مانند ورق، ناودانی، میلگرد، نبشی، تیرآهن، تیرآهن، لوله ها و سپری که هریک دارای کاربرد متفاوتی در صنعت می‌باشند.

انواع مقاطع فولادی و کاربرد آنها

انواع مقاطع فولادی و کاربرد آنها چیست؟ مقاطع فولادی محصولاتی هستند که طی فرآیند هایی از مواد اولیه‌ای مانند تختال، شمش فولادی و بلوم و بیلت تولید می‌گردند، که پرمصرف ترین و پرفروش ترین آن‌ها نبشی، میلگرد، ناودانی و تیرآهن می‌باشد و تقریباً نام آهن‌ها زیاد به گوش اکثر افراد خورده است. در ادامه به توضیحات مختصری در رابطه با هر یک از مقاطع گفته شده خواهیم پرداخت.

  • انواع مقاطع فولادی ساختمانی
  • خواص انواع مقاطع فولادی در ساختمان
  • نبشی
  • ناودانی
  • میلگرد
  • تیرآهن
  • سپری

قیمت روز مقاطع فولادی

 

انواع مقاطع فولادی ساختمانی


در استاندارد مقاطع فولادی ساختمانی، فولادهایی هستند که میزان کربن آن‌ها بین 0.16 الی 0.25 درصد است و به دو صورت مقاطع فولادی توخالی و سازه‌ای خم شده هستند. مقاطع فولادی توخالی به شکل مربع یا مستطیل هستند و از ورق‌های فولادی ساخته شده‌اند. ورق‌ها ابتدا از مدارهای الکتریکی با فرکانس بالا عبور و سپس لبه‌های آن تا نقطه ذوب گرم شده و به یکدیگر متصل می‌شوند.
اما مقاطع فولادی، سازه‌ای خم شده است که قطعات با سطح مقطع پایین و توپر را در شعاع کمتری خم می‌کنند و اقدام به ساخت سازه می‌نمایند.


خواص انواع مقاطع فولادی در ساختمان


- تاب کششی: فولادهای مختلف، مقاومت ارتجاعی متفاوتی دارند و بر اساس نیازهای موجود تولید می‌شوند. در حال حاضر، کارخانه‌های فولاد سازی در ایران فولادهای مختلفی با تاب کششی متفاوت تولید می‌کنند.
- ضریب انبساط: ضریب انبساط فولاد با توجه به دمای متغیر در محدوده 2 الی 100 درجه سانتی گراد برابر با 2 درصد محاسبه می‌گردد. برای جلوگیری از زنگ زدگی و اکسید شدن فولاد در برابر رطوبت و نمک‌ها، در ترکیب آن از آلیاژهایی مانند وانادیوم، مولیبدن، نیکل و کرم استفاده می‌کنند. علاوه بر این، می‌توان از طریق روی، رنگ یا قلع اندود نیز سطح فولاد را به منظور جلوگیری از پوسیدگی پوشش داد.
- خاصیت شکل پذیری: خاصیت شکل پذیری فولاد موجب شده است که از آن، جهت ساخت مقاطع فولادی گوناگونی از جمله نبشی، ورق فولادی، ناودانی، ریلی، موتور، تسمه فولادی و ...استفاده شود.
- قابلیت اتصال: انواع مقاطع فولادی را می‌توان از طریق اتصال خشک یا تر به یکدیگر متصل و قطعات یکپارچه تری را به دست آورد.

مقاطع فولادی

انواع مختلف مقاطع فولادی


اشکال مختلف مقاطع فولادی به شرح زیر است:


نبشی

نبشی دارای شکل ظاهری L می‌باشد، و در واقع دارای دو ضلع عمود بر یکدیگر بوده که یکی از قطعات پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز است.  این سازه در جنس و شکل‌های مختلف تولید و عرضه می‌گردد. 
کاربرد نبشی در تقویت سازه فلزی، تکیه‌گاه بودن قلاب برای شیب‌بندی، قاب‌بندی پروژه‌های ساخت و سازی و اجزای دکوراتیو به عنوان قاب در لبه مبلمان و در داخل ساختمان است.


ناودانی

ناودانی دارای شکل ظاهری حرف U انگلیسی است. سطح مقطع آن از یک بانک افقی و دو بال عمودی می باشد، ناودانی پروفیلی است با مقطع فولادی که از نورد بیلت‌هایی از جنس فولاد کربنی ساخته می‌شود و در دو نوع ناودانی ساده و مشبک می‌باشد، ناودانی ساده ناودانی صنعتی و ساختمانی است که از ورق گرم ساخته می‌شود و ممکن است بر اساس نیاز به صورت گرم یا سرد گالوانیزه شود. ارتفاع ناودانی از ۳۰ میلی‌متر شروع و تا ۴۰۰ میلی‌متر متغیر است. ناودانی ساده بیشتر برای ساخت پل‌های باربر به کار برده می‌شود.
ناودانی مشبک که از ورق گرم گالوانیزه شده به صورت سرد یا گرم ساخته می‌شود، مصارف متفاوتی همچون تولید قفسه‌های فولادی مستحکم، ساختمان‌های سبک فولادی، نصب سنگ به صورت خشک و… دارد.


میلگرد


میلگرد یا آرماتور هم یکی از مقاطع فولادی است که به علت کاربرد فراوان آن در صنعت ساخت و ساز و دیگر صنایع بسیار با آن برخورد کرده‌ایم، میلگردها با دو گروه میلگرد ساده ( A1) و میلگرد آجدار( A2-A3) تولید و عرضه می‌گردد.

تیرآهن


تیرآهن یکی از قطعات اولیه احداث پروژه ساختمانی می‌باشد که جهت ساخت پل، ساختمان و ستون‌ها کاربرد دارد و به دو نوع معمولی و بال پهن تقسیم می‌شود.

انواع مقاطع فولادی

سپری

که با نام مقاطع T شکل و یا پروفیل T شناخته می‌شود و کاربرد زیادی در ساختمان سازی، سقف‌ها نورگذر، گاردریل‌ها، سدسازی، ساخت در و پنجره دارد.

 

 

منبع: گروه تأمین محتوای فولاد 24
 

دیدگاه ها
×