مجموعه مدیریتی و کارکنان این شرکت با تلاش سعی دارند تا باوجود چالشها و مشکلات موجود، نقشی ارزنده را در تولید پایدار برای دستیابی به توسعه اقتصادی ایفا نمایند.
ﺷــﺮﮐﺖ ﺻــﻨﺎﯾﻊ ﻣﻌــﺪﻧﯽ ﻓــﻮﻻد ﺳــﻨﮕﺎن ﺑــﺎ ﻫﻤــﺪﻟﯽ و همافزایی ﺗﻤــﺎﻣﯽ واﺣــﺪﻫﺎ ﻣﻮﻓــﻖ ﺑــﻪ ﺗﻮﻟﯿــﺪ ﺑــﯿﺶ از 4 ﻣﯿﻠﯿــﻮن ﺗــﻦ گندله در ﺳــﺎل 1400 ﻋﻠﯿــﺮﻏﻢ ﮐﻤﺒــﻮد ﻣﻨــﺎﺑﻊ اﻧــﺮژی )ﮔــﺎز و ﺑــﺮق(در ﮐﺸــﻮر ﺷــﺪه ﮐــﻪ اﯾــﻦ ﻣﻬــﻢ در تأمین بهموقع و ﻣﺴــﺘﻤﺮ گندلهی بزرگترین ﻓﻮﻻدﺳــﺎز ﺧﺎورﻣﯿﺎﻧــﻪ، ﻧﻘﺸــﯽ ﺣﯿــﺎﺗﯽ داﺷــﺘﻪ اﺳــﺖ.
رﺷــﺪ ﺗﻮﻟﯿــﺪ 22 درﺻـــﺪی ﺗﻮﻟﯿــﺪ ﮔﻨﺪﻟـــﻪ ، اﻓــﺰاﯾﺶ 109 درﺻــﺪی ﺳـــﻮد ﻧﺴــﺒﺖ ﺑـــﻪ ﻣــﺪت ﻣﺸــﺎﺑﻪ ﺳـــﺎل ﻗﺒــﻞ و… ، ازجمله ﺛﻤـــﺮات ﻓـــﻮﻻد ﺳـــﻨﮕﺎن در ﻋﺮﺻـــﻪ ﺗﻮﻟﯿـــﺪ ﺑـــﻮده و ﮐﺴـــﺐ اﻓﺘﺨـــﺎرات اﯾـــﻦ ﺷـــﺮﮐﺖ در حوزههای ﺗﻌﺎﻟﯽ ﺳـﺎزﻣﺎﻧﯽ، بهرهبرداری، ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺴﺎﻧﯽ، ﻣﺎﻟﯽ، ﺑﺎزرﮔﺎﻧﯽ و … ﻧﺸﺎن از همت واﻻی ﮐﺎرﮐﻨﺎن و ﻣﺪﯾﺮان ﺷﺮﮐﺖ ﻓﻮﻻد ﺳﻨﮕﺎن دارد.
رکوردهای پیاپی در فولاد سنگان
فولاد سنگان امسال رکوردهای تولید قابلتوجهی را در کارخانه گندله و کنسانتره ثبت کرده است. کارخانه گندلهسازی این شرکت با بیش از ۲۰ درصد از ظرفیت نامیاش فعالیت داشته و تولید در کارخانه کنسانتره سازی نیز علیرغم وجود مشکلات جاری، توانسته از ظرفیت اسمی عبور کند.
فولاد سنگان در شش ماه نخست سال ، باوجود مشکلات ناشی از قطعی خطوط برق و چالشهای متأثر از آن موفق به تولید بیش از 2 میلیون و 300 هزار تن گندله شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل، روند رشد بیش از 14 درصد را نشان میدهد و مطمئناً رشد تولید، این نکته مهم را در پی دارد که ، رشد تولید در سایه رکوردها تحققیافتنی است. مجموعه فولاد سنگان موفق به ثبت سه رکورد تولید ماهیانه گندله شدند که نتیجه این کارتمی به تولید بیش از ۵۸۰ هزار تن گندله در شهریورماه انجامید و البته بالاترین میزان رشد تولید ماهیانه در ششماهه اول سال ، در تیرماه به دست آمد که نسبت به مشابه سال قبل، ۱۰۲ درصد میزان تولید گندله شرکت افزایش یافت و گفتنی است بالاترین رکورد تولید روزانه گندله به میزان ۲۰ هزار و چهارصد تن رسیده است.
فولاد سنگان بهعنوان عضوی از گروه پرافتخار فولاد مبارکه و بهعنوان تأمینکننده بخشی از گندله شرکت فولاد مبارکه باهمت تلاشگرانش توانست، رشد کلی 90 درصدی در تولید کنسانتره و رشد 14 درصدی در افزایش تولید گندله در هشت ماه سال 1401 را نسبت به همانند سال قبل به دست آورد که این مهم فقط باهمت و تلاش کارکنان خدوم و پشتیبانی و همراهی مدیریت ارشد این شرکت محقق گردید.
تولید کنسانتره و گندله تا پایان مهرماه سال جاری رشد قابلتوجهی را تجربه نموده و آمارهای تولیدی ، به ترتیب به میزان 231هزار تن و 517 هزار تن بوده که رشد 58 درصدی تولید کنسانتره و رشد 10 درصدی تولید گندله را نسبت به مشابه سال نشان میدهد.
توسعه پایدار محور برنامههای فولاد سنگان
برگزاری آزمون استخدامی در دو مرحله جهت کارخانههای گندله وکنسانتره سازی و اشتغالزایی برای حدود 2000 نفر بهصورت مستقیم و6000 نفر بهصورت غیرمستقیم، مهرتاییدی است بر توسعه محور بودن این شرکت باهدف بهکارگیری افراد بومی شهرستان خواف و افزایش سطح زندگی مردم این منطقه همراه با تأثیر غیرقابلانکار این شرکت در افزایش سطح رفاه و کاهش بیکاری است که این مهم الهام گرفته از تفکر سازمانی ساری شده در روح گروه فولاد مبارکه است.
انتخاب بهعنوان معین اقتصادی و محور توسعه شهرستان خواف، دلیلی دیگر بر توسعه محور بودن این شرکت بوده و فولاد سنگان با امضای تفاهمنامه همکاری با دانشگاه تهران و فرمانداری این شهرستان و اجرای سند توسعه و عمران خواف باهدف توانمندسازی و ایجاد اشتغال پایدار و جلوگیری از مهاجرت با حمایت از طرحهای اشتغالزایی همچون پرورش ماهی و آبزیان، پرورش شترمرغ، پرورش قارچ و… افزایش روحیه مسئولیتپذیری و ترویج مشارکت با ایجاد بیش از 85 صندوق خرد روستایی و سهیم نمودن مردم در پیشرفت و توسعه منطقه ، از دیگر اقدامات توسعه محورانه فولاد سنگان در شهرستان محروم خواف هست.
دلایل افزایش سودآوری فولاد سنگان
شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان برنامه تولید ۵ میلیون تن گندله و ۳/۵ میلیون تن کنسانتره را در سال ۱۴۰۱ داشته که با توجه به شرایط تولیدی، هدف دستیابی به ظرفیت اسمی در تولید کارخانه گندلهسازی است.
با توجه به پایش های متوالی این شرکت، میزان تولید و فروش برنامهریزیشده محقق و گفتنی است میزان رشد سود خالص و عملیاتی به ترتیب بیش از سیزده و بیست درصد پیشبینی میگردد.
با توجه به بحرانهای جاری در دنیا، میزان تقاضای فولاد کاهشیافته که متعاقباً کاهش نرخ فولاد را در پی داشته و نکته قابلتوجه در این حوزه ، افزایش سودآوری فولاد سنگان است که نقطه قوت آن، تولید پایدار کارخانه کنسانتره سازی است، که امسال نسبت به سال قبل افزایش تولید را پی داشته و افزایش ۱۳۸ درصدی تولید نسبت به مشابه سال قبل، از دلایل افزایش سودآوری فولاد سنگان خواهد بود. افزایش تولید، موجب کاهش بهای تمامشده گندله میگردد که این موجب افزایش سودآوری فولاد سنگان در حوزه تأمین پایدار این محصول بوده و کاهش میزان قیمت سنگ، ریکاوری سنگ در بخش تولید از دیگر دلایل افزایش سودآوری فولاد سنگان است.
فولاد سنگان با توجه به سودآوری مناسب، سعی در تثبیت منابع و سرمایهگذاری در پروژههای توسعهای نموده که در افق چهارساله ( در قالب برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت) که در بخش ارزی و ریالی حدود ۳۲ هزار میلیارد تومان خواهد بود که در سال ۱۴۰۱، حدود هشت هزار در طرحهای زیرساختی و سرمایهای خواهد بود .
در بخش زیرساختها ( تأمین پایدار برق، آب و گاز) موردنظر است و در بخش توسعهای ( افزایش ظرفیت کارخانه گندلهسازی، کارخانه کنسانتره هماتیت به ظرفیت ۲میلیون و پانصد هزار تن) در برنامههای شرکت قرار دارد.
هوشمند سازی، بومیسازی و کاهش هزینهها
در بحث هوشمند سازی کارخانه با شرکتهای دانشبنیان قراردادهایی را شرکت فولاد سنگان منعقد نموده است و در حال برنامهریزی برای استفاده از نسل چهارم ارتباطات و فنّاوری و پیادهسازی فناوریIOT (اینترنت اشیاء) بهمنظور افزایش بهرهوری سیستم است. همچنین فولاد سنگان به بحث هوشمند سازی حملونقل ورود کرده تا از مبدأ بارگیری محصول و منابع به کارخانه یا خروج محصول، کلیه خودروهای حمل بار بهصورت لحظهای قابلپیگیری باشند.
تأسیس بارگیر خانه 5 میلیون تنی گندله بهمنظور کاهش هزینه و افزایش سرعت انتقال محصول توسط فولاد سنگان با توجه بهضرورت توسعه حملونقل ریلی در کشور نیز در حال انجام است.
رویکرد فولاد سنگان استفاده از تمامی ظرفیتهای تولیدی مبتنی بر بومیسازی، ارتقای سامانههای نگهداری و کاهش توقف و مدیریت هزینهها باوجود کمبود مواد اولیه بوده و نتیجه این است که شرکت توانست فراتر از برنامه پیشبینیشده را محقق سازد؛ علاوه بر این طی چند سال اخیر کمبود کنسانتره یکی از معضلات جدی تولیدکنندگان گندله به شمار میرود اما با مدیریت درست منابع، در فولاد سنگان علاوه بر استمرار تولید، رکوردهای متعدد در شرکت ثبتشده است.
به دلیل قطع گاز در زمستان و توقف تولید بهمنظور کاهش توقفات طرح ذخیرهسازی گاز در مخازن ویژه با استانداردها و ایمنی بالا در کارخانه از سال آیند کلید خواهد خورد. در راستای دوراندیشی برای افق آینده شرکت، و با توجه به استفاده اکثر کارخانهها از سنگهای مگنتی، شرکت فولاد سنگان طرح احداث کارخانه 2.5 میلیون تنی کنسانترهسازی هماتیتی را با سرمایهگذاری بالغبر 20000 میلیارد ریال آغاز کرده است.
عملکرد شرکت فولاد سنگان در حوزه تولید با همکاری شرکتهای دانشبنیان بهگونهای است که این شرکت تفاهمنامههایی را با جامعه دانشگاهی و شرکتهای این حوزه همچون شرکت امید پترو برای دستیابی به نمونههای معرف محصولات میانی واحدهای کنسانتره و گندله سنگآهن به امضاء رسانیده است.
شرایط خاص ژئوپلیتیکی منطقه سنگان باعث شد تا مدیران این شرکت به دنبال استقرار سامانههای پایش تصویری بهصورت آنلاین و برخط برای رصد تمامی خطوط تولید، کارخانه و پروژههای خارج از محدوده کارخانه باشند.
سنگان و مسئولیت اجتماعی
مسئولیتپذیری این شرکت در منطقه محروم خواف با عمل به مسئولیتهای اجتماعی، نشانگر حضور مؤثر این شرکت بهعنوان شرکت شهروندی مسئولیتپذیر است.
توانمندسازی شهروندان، تقویت زیرساختها باهدف افزایش تولید و ایجاد اشتغال و امنیت شغلی پایدار، آموزش و ارتقای سطح کمی و کیفی آموزش در منطقه، پیشگامی در پیشگیری و مبارزه با ویروس منحوس کرونا، ارائه خدمات فرهنگی و ارتقای آرمانهای ملی و مذهبی در منطقه، مشارکت فعال در توسعه ورزش حرفهای با انعقاد تفاهمنامه با باشگاه سپاهان ، کمک به زندانیان جرائم غیر عمد، مشارکت فعال در طرح مواسات و همدلی، اهدای 110 سری جهیزیه باهدف ترویج ازدواج آسان و اهدای 510 تبلت به دانش آموزان کم برخوردار در راستای بهبود شرایط تحصیلی در ایام کرونا، مشارکت فعال در اجرایی شدن طرح چهار بانده شدن جاده سنگان به تربتحیدریه، ایجاد مرکز توسعه و ارتقـای سلامت جسم و روان برای اولین بار در شهرستان ، توانمندسازی و استفاده از ظرفیتها و قابلیتهای همکاران در قالب طرح بدیع ” خانواده آرمانی” باهدف سهیم نمودن خانواده بزرگ فولاد سنگان در امر توسعه روزافزون و حرکت به سمت افقهای روشن در فولاد سنگان و… ازجمله اقدامات ارزشمند شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در چند سال گذشته بوده است.
فولاد سنگان با ساخت 7 باب مدرسه در مناطق محروم خواف، علاوه بر توسعه عدالت آموزشی در این شهرستان، موجبات تحرک تحصیلی و پیشرفت آنان را با اهدای کتاب و لوازمالتحریر نیز آماده نمود است. این شرکت در راستای جلوگیری از ترک تحصیل دانش آموزان در مناطق کم برخوردار ، با شروع عملیات ساخت 45 کلاس درس در روزهای اخیر، گامی بنیادین و اساسی در اعتلای فرهنگ آموزشوپرورش استعدادهای این منطقه برداشت.
اقدامات زیستمحیطی
تأمین ورودیها، منابع و انرژی موردنیاز کارخانه کنسانتره و گندلهسازی مسئلهای بود که مدیران شرکت فولاد سنگان در طرحهای توسعهای شرکت به این موضوع ورود کردند و با سرمایهگذاری 11000 میلیارد ریالی در طرح انتقال آب دشت کرات و استفاده از فنّاوری روز دنیا در انتقال پساب شهر تایباد، به دنبال تأمین منابع آبی پایدار برای کارخانه برآمدند.
همچنین بهمنظور جلوگیری از هدر رفت آب و خروج آن از مرز کشور و استفاده بهینه از منابع آبی سطحی و عمقی طرح انتقال آب از دشت زوزن نیز به طول 48 کیلومتر بهعنوان یک پروژه بسیار مهم در دستور کار قرار گرفت، که سهم فولاد سنگان از این پروژه 40% هست. از طرفی فولاد سنگان با استفاده از تجهیزات مدرن 80 درصد آب مصرفی کارخانه را به چرخه تولید بازگردانی میکند و به این طریق صرفهجویی بسیار خوبی در مصرف آب کارخانه ایجاد میشود.
از دیگر افتخارات شرکت فولاد سنگان میتوان به دریافت تندیس صنعت سلامتمحور و دریافت گواهینامه ایزو بهداشت و محیط از شرکت DQS در رابطه با اقدامات زیستمحیطی بهعنوان یک رسالت مهم اشاره کرد.
احداث سیستم مکانیزه انباشت باطله خشک با سرمایهگذاری 48000 میلیارد ریالی بهمنظور صیانت از محیطزیست از دیگر مگا پروژههای فولاد سنگان است که در دست احداث هست. این سیستم نخستین بار در خاورمیانه در کارخانه فولاد سنگان احداث خواهد شد و در جهان پس از برزیل و استرالیا سومین در نوع خود هست./ معدن نامه