مقایسه انواع ورقهای فولادی و کاربردهای آنها
ورق های فولادی از جمله مهمترین و پرکاربرد ترین محصولات فولادی می باشد که به صورت رول و یا شیت تولید و روانه بازارهای فولادی می گردد. این محصول انواع و اقسام مختلفی دارد که کاربرد های مختلفی نیز بر اساس نیاز مشتری دارد. در این مقاله به بررسی هرچه بیشتر مقایسه انواع ورقهای فولادی و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت.
ورق فولادی چیست و انواع آن؟
پیش از هر چیز ابتدا باید با ورق فولادی آشنا شد و بدانیم که این محصول چیست و چه ویژگی ای در خود دارد که بسیار پرکاربرد شناخته می شود.
ورق فولادی از شمش فولادی یا بیلت تولید می شود که مسطح می باشد و به دلیل مقاومت بالا و شکل پذیری مناسب همراه با قیمت عالی، کاربرد های زیادی در صنایع فولادی دارد. تنوع این ورق ها زیاد است و اصل موضوع در ایجاد تنوع در بین ورق های فولادی، تفاوت درصد کربن، فرآیند تولید و همچنین آلیاژ های مختلف به کار رفته در آن است.
مقایسه انواع ورقهای فولادی و کاربردهای آنها
ورق های فولادی انواع مختلفی دارند که کاربرد های بی نظیری در صنعت فولاد به همراه دارند به همین دلیل جز پرکاربرد ترین محصولات فولادی به شمار می رود. در ادامه به معرفی و مقایسه انواع ورقهای فولادی و کاربردهای آنها پرداخته ایم.
ورق سیاه: ورق سیاه ورق فولادی است که به روش نورد گرم تولید می شود و در صنعت کاربرد های مختلفی دارد و به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد، بسیار پرطرفدار می باشد. علت نامگذاری این ورق به اسم ورق سیاه این است که در فرآیند تولید این ورق ها حرارت و دوده های زیادی به ورق داده می شود و رنگ ماتی روی ورق به جا می ماند و از همین رو به آن ورق سیاه می گویند. ضخامت ورق سیاه گسترده است و طول این ورق هم به سبب عرضه به صورت رولی متغیر می باشد. این ورق در در ساخت انواع تانکر یا ساخت سیلندرهای ماشینها و صنایع پتروشیمی کاربرد دارد. ورق سیاه یا ورق گرم از نظر ظاهری با دیگر انواع ورق ها کاملا متفاوت می باشد و معمولا در ساخت انواع ابزار آلات، ساخت قطعات کلیدی خودرو و تولید انواع مخازن سوخت، کاربرد دارد. بنابراین به دلیل ویژگی استحکام و مقاومت، در صنایع سنگین مورد استفاده قرار می گیرد. اما در صورتی که ورق روغنی یا ورقهای رنگی در ساخت لوازم خانگی فلزی یا تزئینات فلزی به کار میروند.
جهت مشاهده قیمت ورق گرم کلیک کنید.
ورق گالوانیزه: ورق گالوانیزه به طور کلی از ورق سیاه و یا ورق های سرد تولید می شود که مقاومت بسیار زیادی داشته و در برابر انواع خوردگی و زنگ زدگی مقاوم است. ورق گالوانیزه طی یک فرآیندی روی اندود و یا گالوانیزه می شود و روی از فولاد و آهن در برابر اکسید شدن آهن محفاطت می کند. یکی از تفاوت های اصلی ورق گالوانیزه با دیگر ورق های نورد سرد و گرم این است که این محصول، یک محصول ثانویه می باشد این در حالی است که ورق های نورد سرد و نورد گرم محصولات پایه به شمار می روند و یا به بیانی دیگر بسیاری از ورق های موجود در بازار مانند ورق رنگی، ورق آجدار و ورق گالوانیزه از ورقهای سرد یا گرم تولید می شوند. همانطور که گفته شد ورق گالوانیزه در برابر اکسید آهن مقاوم است بنابراین این ورق برای مناطقی با رطوبت بالا مناسب می باشد. از نظر ویژگی های فنی با دیگر ورق ها دارای تفاوت هایی است از جمله اینکه ضخامت این ورق از 6 تا 18 میلی متر متغیر است. و طول این ورق از 2 تا 6 متر است و نسبتا سنگین تر از دیگر ورق ها می باشد. وزن تقریبی این ورقها بین 8 تا 30 کیلوگرم است.
ورق روغنی: ورق روغنی فرآیند ساخت متفاوتی نسبت به بقیه ورق ها دارد و توسط فرایند نورد سرد تولید می شود و پس از تولید روغن کاری می شود و از همین رو به آن ورق روغنی می گویند. این ورق ها به دلیل داشتن ظاهر براق و زیبا در ساخت وسایل خانگی نظیر مبلمان و میز های اداری، انواع قفسه های فلزی، ماشین لباسشویی و یخچال کاربرد دارد. از جمله ویژگی های فنی این ورق می توان به ابعاد و سایز های مختلف آن اشاره داشت. ورق روغنی نسبت به ورق های نورد گرم ضخامت کمتری دارد و امکان شکل دهی و خم کردن آن نیز بسیار زیاد است. ورق روغنی، بر اساس روش های روغنکاری (پاشش مستقیم و پاشش مداربسته) قابلیتها و ویژگیهای متفاوتی خواهد داشت. مهمترین رقیب ورق های روغنی ورق سیاه است که به دلیل داشتم ظاهری زبر امکان استفاده در ساخت وسایل خانگی و اداری را ندارد. همچنین این ورق تنها ورقی است که پس از تولید با روش های روغن کاری آغشته به روغن می شود بنابراین از نظر ساخت نیز با دیگر ورق ها متفاوت است.
جهت مشاهده قیمت ورق روغنی کلیک کنید.
ورق استیل: تا اینجای مقاله به بررسی مقایسه انواع ورقهای فولادی و کاربردهای آنها پرداختیم. یکی دیگر از ورق های فولادی مورد استفاده در صنایع ورق استیل است. همانگونه که می دانید استیل آلیاژ فولادی است که بر اساس عناصر تشکیل دهنده آن، تفاوت هایی با سایر ورق های فولادی دارد و عنصر تعیین کننده در آلیاژ آن، کربن است. در صورتی که کربن موجود در آلیاژ کمتر از 2 درصد از کل آن باشد، ورق استیل تشکیل می شود. از ورق های استیل برای ساخت انواع میخ، پرچ، لولههای درزدار، تیرآهن و ساخت مصالح ساختمانی استفاده می شود.
جهت مشاهده قیمت ورق گالوانیزه کلیک کنید.
ورق رنگی: ورق رنگی به وسیله ورق گالوانیزه تولید می شود و به دلیل ظاهر رنگی که دارند به ورق رنگی معروف شده اند. این ورق ها به طور معمول در رنگ های سفید، آبی، زرد، سبز، قرمز، قهوه ای و نارنجی موجود می باشند. تفاوتی که این ورق ها با دیگر ورق های فولادی دارند این است که از ورق های رنگی در کارهای ساده و تزئینی استفاده می شود و ورق های سیاه در صنایع بسیار حساس کاربرد دارد. ورق های رنگی به دلیل اینکه از ورق گالوانیزه ساخته می شوند مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی دارند و بر اساس ظاهر زیبای آنها در ساخت سقف سوله ها و وسایل خانگی فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. ضخامت ورق های رنگی از 0.8 تا 6 میلی متربا عرض حدود 1 تا 1.25 متر متغیر است و وزن هر برش از آن حدود 3.5 تا 12 کیلوگرم می باشد.
ورق اسید شویی: ورق اسید شویی بر پایه ورق سیاه تولید می شود و هنگام تولید این ورق لکه ها و آسیب های ظاهری زیادی به آن وارد می شود و با یک شست و شوی اسیدی این لکه ها تمیز و ترمیم می شوند. در اصل تفاوت این ورق با ورق سیاه فرآیند شست و شو با اسید است. ورق اسید شویی در صنایعی مانند اتومبیلسازی، لولهسازی و صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد. ورق اسید شویی از نظر ظاهری شباهت هایی با ورق روغنی دارد اما از نظر کاربردی و ویژگی های فنی کاملا متفاوت است.