چت

سهم عمده صنعت در رشد ۹ ماهه ۱۴۰۱/ صادرات و مصرف خصوصی موتورهای اصلی رشد

بررسی گزارش مرکز آمار از رشد اقتصاد کشور در ۹ ماه نخست سال جاری نشان می‌دهد بخش‌های صنعتی کشور پیشتازان رشد بوده‌اند و همچنین صادرات و مصرف خصوصی دو عامل مهم رشد اقتصاد کشور در این مدت بوده است.

سهم عمده صنعت در رشد ۹ ماهه ۱۴۰۱/ صادرات و مصرف خصوصی موتورهای اصلی رشد

 گزارش اخیر مرکز آمار از وضعیت رشد اقتصاد کشور طی ۹ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد اقتصاد کشور در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته معادل ۳.۳ درصد رشد داشته است. نمودار زیر جزئیات رشد بخش‌های مختلف اقتصاد کشور در ۹ ماه ابتدایی سال جاری را نشان می‌دهد.

همانطور که نمودار فوق نشان می‌دهد، تامین آب، برق و گاز با رشد ۹.۵ درصدی، بالاترین رشد را در میان بخش‌های مختلف اقتصادی طی سه فصل نخست سال جاری داشتند. پس از آن، استخراج نفت و گاز طبیعی با ثبت نرخ رشد ۵.۶ درصدی، رتبه دوم رشد را به خود اختصاص داده است. این رقم، تاییدی است بر اظهارات وزیر نفت مبنی بر رشد ظرفیت تولید بخش نفت و گاز کشور که پیش از این چندین بار مطرح شد. همچنین رتبه سوم رشد به بخش صنعت تعلق دارد که در سه فصل نخست سال جاری توانسته نرخ رشد ۵.۱ درصدی را ثبت کند. در ادامه، بخش خدمات که حدود نیمی از ارزش افزوده کشور را به خود اختصاص می‌دهد، رشد ۲.۶ درصدی و بخش معادن نیز با رشد ۰.۹ درصدی رتبه‌های بعدی رشد را به خود اختصاص داده اند.

در مقابل اما بخش کشاورزی و ساختمان همچنان در وضعیت نامطلوبی به سر می‌برند. افت بارش‌ها و همچنین کاهش تلوید و مصرف محصولات کشاورزی و غذایی در پی حذف رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی، رشد این بخش را تحت تاثیر قرار دادند تا جایی که بخش کشاورزی در ۹ ماه نخست سال جاری افت ۴.۳ درصدی را تجربه کرد. همچنین بخش ساختمان که از ۴ سال پیش وارد بحران شد، همچنان در وضعیت نزولی به سر می‌برد به طوری که در ۹ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲.۲ درصد افت را تجربه کرد.

صادرات و مصرف خصوصی موتورهای رشد اقتصاد

بررسی وضعیت رشد اقتصاد کشور از منظر اقلام هزینه نیز حاوی نکات جالبی است. گزارش مرکز آمار از جزئیات اقلام هزینه نهایی در ۹ ماه نخست سال جاری، وضعیت زیر را نشان می‌دهد.

بر اساس ارقامی که مرکز آمار منتشر کرده، نقش اول رشد اقتصاد کشور در ۹ ماه نخست سال جاری را صادرات و مصرف خصوصی بر عهده داشته‌اند. صادرات کشور در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته معادل ۲۲.۴ درصد رشد داشته است. همچنین مصرف خصوصی در ۹ ماه نخست امسال ۷.۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.

تشکیل سرمایه مثبت اما اندک

یکی از بخش‌های مهم در گزارش‌های رشد، تشکیل سرمایه ثابت است. رشد تشکیل سرمایه به نوعی رشد اقتصاد کشور در ادامه مسیر را تضمین می‌کند. نزول تقریبا بی وقفه این شاخص کلیدی اقتصاد طی ۱۰ سال اخیر، حساسیت‌ها به آن را بیش از همیشه کرده است. گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ۹ ماه نخست سال جاری رشد ۱.۲ درصدی را تجربه کرده است. هرچند مثبت شدن این نرخ خوشحال کننده است، اما رقم آن هنوز با مقدار مطلوب فاصله دارد. بررسی جزئیات آمار تشکیل سرمایه در گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد تشکیل سرمایه در ماشین آلات طی سه فصل نخست سال جاری رشد ۶.۴ درصدی را تجربه کرده اما در مقابل تشکیل سرمایه در ساختمان با کاهش ۲.۲ درصدی مواجه شده است. این مسئله نشان می‌دهد کشور در بخش ساختمان همچنان میراث رکود و نزول را ادامه داده است تا جایی که تشکیل سرمایه را نیز درگیر خود کرده است.

با توجه به افت شدید تشکیل سرمایه طی دهه ۹۰، اقتصاد کشور برای دستیابی به نرخ‌های بالاتر رشد ناگزیر از تسریع در تشکیل سرمایه است. از همین رو لازم است نرخ رشد تشکیل سرمایه ارقامی به مراتب بالاتر از این را تجربه کند. هرچند فاصله گرفتن از وضعیت نزولی تشکیل سرمایه که اکنون رخ داده مثبت ارزیابی می‌شود اما برای رسیدن به نرخ‌های بالاتر رشد و غلبه بر فقر گسترش یافته طی سال‌های اخیر، مستلزم رشد بسیار بالاتر تشکیل سرمایه است./ ایرنا 

دیدگاه ها
×