چت

دوربرگردان فولاد از قیمت زمستانی

افت نزدیک به ۱۸درصدی بهای شمش فولاد در بورس کالا در مقایسه با روزهای اوج قیمتی در سال گذشته مهم‌ترین رخداد این بازار در روزهای اخیر بود که می‌تواند سیگنال مهمی برای کاهش نرخ در بازار فولاد باشد. فعالیت مجدد واحدهای تولیدی با عبور از محدودیت‌های گازی و تقویت تولید همچنین افت بهای آهن اسفنجی مهم‌ترین دلیل افت قیمت‌ها و منطقی‌تر شدن بازار فولاد بود.

دوربرگردان فولاد از قیمت زمستانی

افت قیمت آهن اسفنجی در معاملات رینگ داخلی بورس‌کالا در ابتدای هفته موجب شد تا ناترازی شدید بین عرضه و تقاضا برای شمش فولاد در این بستر معاملاتی مشاهده شود؛ چرا که لغو قطعی گاز صنایع، خوش‌بینی را نسبت به رشد تولید محصولات فولادی افزایش داده و تولید‌‌‌کنندگان را از خرید به جهت پرکردن موجودی انبارهای خود منصرف کرده است. در نتیجه این ناترازی نیز میانگین قیمت معاملاتی هر کیلوگرم شمش فولاد نسبت به اوج قیمت‌ها در زمستان گذشته افت 18درصدی را تجربه کرد. برخی کارشناسان معتقدند با توجه به افزایش عرضه در داخل و روند نزولی قیمت‌های جهانی محرکی به‌جز احتمال قطعی برق صنایع در تابستان برای افزایش قیمت‌ها دیده نمی‌شود.

رشد تولید فولاد با عرضه اسفنجی


در حالی که در پایان سال 1401 بهای شمش فولاد رکورد‌‌‌های قیمتی جدیدی را ثبت کرد، بررسی روند معاملات در رینگ داخلی بورس‌کالا از کاهشی‌شدن روند دادوستد در این بستر معاملاتی حکایت دارد. روز گذشته بورس‌کالا میزبان عرضه حدود 200‌هزار تن شمش فولاد بود که در مقایسه با میزان عرضه‌‌‌‌‌‌ها در فصول سابق در بالاترین سطح عرضه طی هفت‌ماه گذشته قرار می‌گیرد. همچنین بیش از 150‌هزار تن از این عرضه‌‌‌ها متعلق به شمش فولاد5SP  است که نسبت به هفته میانی فروردین‌ماه رشد 23درصدی را تجربه کرد. از طرفی میزان تقاضا برای این محصول در رینگ داخلی بورس‌کالا از ناترازی شدید بین عرضه و تقاضا برای شمش فولاد خبر می‌دهد.


دوشنبه گذشته تقاضا برای شمش5SP  به 110‌هزار تن رسید که نسبت به هفته قبل 36‌درصد کاهش را تجربه کرد. درست است که افزایش بهای آزاد ارز و رشد انتظارات تورمی در میان فعالان صنایع از عوامل تاثیر‌گذار بر رشد چشمگیر بهای فولاد و به تبع آن مقاطع طویل فولادی بوده‌‌‌اند، با این‌‌‌حال افت تولید در زمستان گذشته نیز موجب تشدید ناترازی بین عرضه و تقاضا شد و در نتیجه قیمت‌ها به طرز چشمگیری رشد کرد. در ماه‌‌‌های اخیر به‌‌‌دلیل کمبود گاز در کشور تولید‌‌‌کنندگان فولاد مجبور به کاهش تولید شدند.

اتمام فصل سرد سال و خوش‌بینی نسبت به رشد تولید آهن اسفنجی موجب شده است تا از میزان تقاضا برای این محصول کاسته شود؛ چرا که آهن اسفنجی از مواد خام اولیه مهم در تولید فولاد داخلی به شمار می‌رود و چشم‌انداز مثبت برای تولید آن از واهمه برای کمبود شمش فولاد و سایر مقاطع طویل فولادی کاسته است. شنبه گذشته میانگین قیمت فروش آهن اسفنجی در رینگ داخلی بورس‌کالا به 10‌هزار و 400تومان به ازای هر کیلوگرم رسید. این درحالی است که این محصول در انتهای اسفندماه و در این بستر معاملاتی در سطح قیمتی 15‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم فروخته شد.


اصلاح 15 درصدی قیمت پایه


رشد میزان عرضه و افت قیمت آهن اسفنجی موجب شده است تا تولید شمش از محدوده ضرر خارج شود و شمش فولاد حمایت بهای تمام‌شده را از دست بدهد. در نتیجه روز گذشته هر کیلوگرم شمش فولاد 5SP با میانگین قیمت پایه 17‌هزار و 900تومان در این بستر عرضه شد که حدود 5‌درصد کمتر از میزان قیمت پایه در هفته سوم فروردین‌ماه قرار دارد. همچنین برتری عرضه نسبت به تقاضا موجب شد تا رقابت قیمتی برای این کامودیتی ایجاد نشود و میانگین قیمت معاملاتی هر کیلوگرم از آن نیز در سطح 17‌هزار و 900تومان قرار گیرد. این درحالی است که میانگین قیمت معاملاتی در اسفندماه گذشته به 22‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم نیز رسیده بود. البته باید اشاره کرد که قیمت شمش فولاد در ابتدای فروردین‌ماه 1401 در سطح 15‌هزار تومان قرار داشت و باوجود افت چشمگیر قیمت‌ها، نرخ شمش فولاد همچنان نسبت به سطح قیمتی در یک‌سال گذشته 3/ 19‌درصد بیشتر است.

از طرفی برخی تحلیلگران معتقدند به دلایلی از جمله کاهش نرخ‌های جهانی شمش و خوش‌بینی نسبت به افزایش تولید، امکان افت بیشتر قیمت‌ها در بورس وجود دارد. اخبار جهانی حاکی از ضعف مشهود در تقاضا به‌خصوص در شرق آسیاست. همچنین قیمت‌ها در چین به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده و مصرف‌کننده فولاد در دنیا به علت نگرانی از مازاد عرضه کاهشی شده است؛ در حالی که این کشور به‌طور سنتی در فصل بهار با افزایش تقاضا برای محصولات فولادی به دلیل رونق در بخش ساختمان‌سازی مواجه می‌‌‌شد. همچنین طولانی شدن شرایط نامساعد آب و هوایی بر فروش میلگرد در چین تاثیر‌گذار بوده است. تجار نیز در حال رقابت برای فروش موجودی انبارهای میلگرد خود هستند تا از زیان بیشتر جلوگیری کنند. همین مساله نیز فشار مضاعفی بر قیمت‌ها وارد کرده است.

برخی تحلیلگران معتقدند با توجه به وضعیت کاهشی بازار‌‌‌های جهانی و خوش‌بینی نسبت به رونق تولید در داخل تا پیش از شروع تابستان و قطعی احتمالی برق صنایع به جهت صرفه‌جویی در مصرف، محرک جدی برای رشد قیمت‌ها در بازار فولاد پیدا نمی‌شود. همچنین کاهش قیمت فولاد در بورس‌کالا به معنای اصلاح قیمت پایه کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی و محصولات فولادی شامل میلگرد طی هفته‌های آتی بوده و افت قیمت مواد اولیه، شرایط را برای ارائه تخفیف بیشتر فولادسازان در معاملات آتی بورس فراهم می‌آورد.

آیا صادرات فولاد افزایش می‌‌‌یابد؟


از طرفی ممکن است تولید‌‌‌کنندگان به جهت جلوگیری از کاهش قیمت بیشتر اقدام به صادرات مازاد محصول خود کنند تا با کاهش محصول در بازار داخلی از افت سود خود جلوگیری به عمل آورند. بررسی آمارها نشان می‌دهد که میزان صادرات شمش فولاد در سال گذشته نسبت به سال 1400 حدود 11‌درصد افزایش را تجربه کرده است. همچنین میزان رشد صادرات کل زنجیره محصولات فولادی در سال گذشته موجب شد تا صنعت فولاد ایران در اواخر سال 1401 جایگاه خود را در تولید جهانی فولاد خام از رتبه 10 به 9 ارتقا دهد. با این حال برخی کارشناسان معتقدند افزایش صادرات داخلی به‌‌‌دلیل ارزان‌فروشی صادرکنندگان ایرانی در بازارهای جهانی بوده است؛ چرا که بسیاری از صادر‌کنندگان با دور زدن تعهدات برای بازگرداندن ارز صادراتی از اختلاف قیمتی فولاد ارزان در داخل و محصول گران در خارج استفاده کرده و سود می‌کنند. بررسی اخبار و آمارها نشان می‌دهد با توجه به اینکه فولاد‌سازان داخلی قصد کاهش تولید را ندارند، در نتیجه احتمال تداوم روند افزایش صادرات در بازار فولاد بالاست./ دنیای اقتصاد 

دیدگاه ها
×