چت

تنفس فولادی‏‏‌ها در بحبوحه خاموشی تابستانه

با‌‌‌ وجود نگرانی‌ها از کاهش تولید صنعت فولاد به دلیل اعمال محدودیت‌‌‌ برای مصرف برق کارخانه‌های فولادی که در نهایت سبب رشد چشمگیر قیمت‌ها همچون سال گذشته می‌شود، تداوم انتشار اخبار سیاسی مثبت، کاهش بهای ارزهای شاخص در بازار آزاد به همراه تعدیل انتظارات تورمی به کاهش قیمت فولاد در معاملات رینگ داخلی بورس‌کالا منجر شد.

تنفس فولادی‏‏‌ها در بحبوحه خاموشی تابستانه

در واقع بررسی روند معاملات حاکی از آن است که خریداران انتظار کاهش بیشتر قیمت‌ها در هفته‌‌‌های آتی را دارند؛ در نتیجه خریدهای خود را به تعویق می‌‌‌اندازند. با این حال برخی تحلیلگران معتقدند که تاثیر محدودیت برق بر افت تولید در ماه‌‌‌های پیش‌رو بر هر مساله دیگری غلبه کرده و کاهش قیمت در این بازار موقتی است.
 

 بی‌‌‌رونقی رینگ فولاد در آغاز تابستان


در حالی که عرضه شمش فولاد در بورس‌کالا با رشد چشمگیری مواجه شده است، بررسی آمار‌‌‌ها از عدم‌استقبال خریداران از عرضه‌‌‌های دوشنبه 22‌‌‌خردادماه خبر دهد. به نظر می‌رسد با وجود سایه تهدید اعمال محدودیت‌‌‌ مصرف برق بر سر صنعت فولاد که احتمال کاهش تولید را افزایش می‌دهد، فعالان بازار نسبت به تداوم انتشار اخبار سیاسی مثبت در کشور خوش‌بین هستند و ترجیح می‌دهند خرید‌‌‌های خود را به هفته‌‌‌های آینده موکول کنند.

روز گذشته بیش از 187تن شمش فولاد در رینگ داخلی بورس‌کالا عرضه شد و میزان عرضه نسبت به هفته سوم خردادماه رشد بیش از 50درصدی را به ثبت رساند. با این حال، بررسی معاملات حاکی از تداوم برتری مشهود عرضه بر تقاضاست؛ چرا که نوردکاران تنها تقاضایی به میزان 153 هزار را برای انواع شمش فولاد XSP در معاملات روز گذشته به ثبت رساندند. از طرفی عرضه شمش فولاد در بورس‌کالا طی دوروز ابتدایی هفته جاری نیز همچون دوشنبه گذشته با عدم‌استقبال خریداران مواجه شد. در حالی که پیش‌بینی می‌‌‌شد با وجود اعمال محدودیت برای مصرف برق کارخانه‌های فولادی از ابتدای خردادماه، این صنعت همچون سال گذشته با کاهش تولید و در نتیجه رشد چشمگیر قیمت‌ها مواجه شود، در حال حاضر بازار روندی متفاوت را در پیش گرفته است. روز گذشته هر کیلوگرم شمش فولاد به‌طور متوسط با نرخ پایه 20‌هزار و 400تومان عرضه شد که نسبت به عرضه‌‌‌های هفته گذشته حدود 2‌درصد کاهش قیمت را تجربه کرد.


همچنین عدم‌استقبال از عرضه‌‌‌ها در نهایت به هیچ‌گونه رقابت قیمتی منجر نشد و این محصول با قیمت تمام‌شده‌‌‌ای در سطح نرخ پایه به‌فروش رسید. فعالان بازار معتقدند که تشدید احتمال احیای برجام در هفته‌‌‌های اخیر که موجب ریزش بهای ارز تا کانال 47‌هزار تومانی و تعدیل انتظارات تورمی شده است، از میزان تقاضا برای شمش و مقاطع طویل فولادی همچون میلگرد و تیرآهن در رینگ داخلی بورس کالا و بازار آزاد کاسته است؛ چرا که خریداران امیدوارند قیمت‌ها بیش از این کاهش پیدا کند. با این حال برخی تحلیلگران نیز این شرایط را موقتی دانسته و روند ریزشی را ناشی از جو اخبار سیاسی مثبت می‌‌‌دانند. همچنین در حالی که کاهش بهای ارز می‌‌‌تواند موجب افت قیمت‌ها در بازار داخل شود، از طرفی درآمدهای صادراتی را نیز کاهش داده و به تشدید کسری بودجه دولت منجر می‌شود و در نهایت زمینه‌‌‌ساز رشد بیشتر نرخ تورم خواهد شد.

   انتخاب نوع خاموشی برای فولادسازان


در حالی که انتشار اخبار سیاسی مثبت زمینه‌ساز افت نرخ در بازار داخلی فولاد شده است، برخی کارشناسان معتقدند در نهایت تاثیر کمبود برق و کاهش تولید بر این مساله غلبه کرده است و باید همچون سال گذشته منتظر افزایش چشمگیر قیمت‌ها در ماه‌‌‌های پیش‌رو باشیم. در‌‌‌ حال حاضر، وزارت نیرو سه‌روش تولید با کاهش سهمیه برق را به فولاد‌سازان پیشنهاد داده است که می‌توانند یک‌روند را انتخاب کنند. این سه‌روش عبارتند از: تولید در سه‌ماه تابستان با 30‌درصد سهمیه برق، تولید در 45روز با 60‌درصد سهمیه برق و در نهایت تولید در 30روز با 90‌درصد سهمیه برق. بنابراین فولاد‌سازان با انتخاب هریک از گزینه‌‌‌ها در نهایت مجبور به کاهش چشمگیر تولید و در نتیجه افت عرضه می‌‌‌شوند؛ آن هم در ماه‌‌‌هایی که به طور سنتی تقاضا برای محصولات فولادی به دلیل رونق در بخش ساختمان‌سازی با رشد محسوس مواجه می‌شود. در نتیجه محتمل است که تاثیر بی‌‌‌برقی بر این صنعت بر عوامل دیگر غلبه کرده و درنتیجه روند صعودی برای قیمت‌ها در بازار داخلی مشاهده شود.


در حال حاضر کارشناسان این صنعت معتقدند که با وجود اعمال محدودیت برای مصرف برق در تابستان و مصرف گاز در زمستان، حدود 20‌درصد از حجم تولید صنایع فولادی در سال کاهش پیدا می‌کند. درست است که میزان تولید این صنعت مازاد مصرف در داخل است و ممکن است بر قیمت نهایی مصرف‌کننده در بلندمدت تاثیر شگرفتی نگذارد؛ اما اعمال محدودیت برای مصرف برق و گاز در هرصوت هزینه تولید را افزایش داده و در نتیجه شرکت‌های تولیدی نیز با کاهش سود یا زیان مواجه خواهند شد؛ مساله‌ای که در نهایت می‌‌‌تواند سبب تعطیلی کارخانه‌ها و افت کل تولید شود.

 تولید میلگرد؛ شرط خرید شمش


با‌‌‌ وجود پیش‌بینی کاهش تولید فولاد و آهن اسفنجی در ماه‌‌‌های آتی، درصورتی که خریداران نیز ماده اولیه خود را به محصولات ثانویه همچون میلگرد و سایر مقاطع طویل فولادی تبدیل نکنند -که منجر به کمبود بیشتر در این بازار خواهد شد- قیمت‌ها با شیب تندتری افزایش پیدا می‌کند؛ درنتیجه سیاستگذار به دنبال جلوگیری از رخداد این مشکل است. در همین راستا، شرکت بورس‌کالای ایران طی نامه‌‌‌ای نحوه تخصیص سهمیه بهین‌یاب برای محصولات آهن اسفنجی و شمش فولادی را براساس میزان فروش ابلاغ کرد. به موجب این ابلاغیه از اول مرداد سال‌جاری، سهمیه تخصیصی آهن اسفنجی و شمش فولادی در سامانه بهین‌‌‌یاب به شرط عرضه و فروش میلگرد و محصولات طویل فولادی در بورس‌کالا انجام می‌شود. بنابراین خریداران تنها در صورت تولید میلگرد و دیگر مقاطع طویل فولادی می‌‌‌‌‌‌توانند در معاملات آهن سفنجی و شمش فولاد رینگ داخلی شرکت کنند./ دنیای اقتصاد 

دیدگاه ها
×