همه کشورهای بزرگ تولیدکننده فولاد خام در حال افزایش ظرفیت تولید فولاد سبز خود هستند. اتحادیه اروپا هم مستثنی نیست و در تلاش است تا به طور فزایندهای به تولید فولاد از طریق کورههای قوس الکتریکی روی آورد. به طوری که، طبق برخی گزارشها، اتحادیه اروپا ممکن است به زودی از یک صادرکننده خالص قراضه به واردکننده آن تبدیل شود.
دادهها نشان میدهد که درصد تولید فولاد کورههای بلند در اتحادیه اروپا از ۵۹.۶ درصد در سال ۲۰۱۹ به ۵۶.۳ درصد در سال ۲۰۲۰ و به ۵۶.۱ درصد در سال ۲۰۲۱ کاهش یافته است. از سوی دیگر، تولید کورههای قوس الکتریکی از ۴۰.۴ درصد در سال ۲۰۱۹ به ۴۳.۷ درصد در سال ۲۰۲۰ و ۴۳.۹ درصد در سالهای ۲۰۲۲-۲۰۲۱ افزایش یافته و این تغییر مسیر طبعا مصرف قراضه را بالا برده است. نکته مهم این است که در دسترس بودن ضایعات با کیفیت بالا و با خلوص بیشتر در حال حاضر محدود است و اتحادیه اروپا را به اتخاذ موضع حمایت گرایانه سوق میدهد. کارخانههای فولاد اتحادیه اروپا به قراضهای نیاز دارند که آلایندههای کمی از جمله مس داشته باشند.
در واقع گزارشات اخیر معتقدند طی ۵ سال آینده اروپا قراضه تولیدی را در بازار داخلی مصرف میکند. در سالهای اخیر، اتحادیه اروپا سالانه حدود ۱۸ میلیون تن قراضه صادر کرده است. تولیدکنندگان فولاد اروپا با این اقدام مخالفت کردهاند و با هزینههای زیادی تلاش کردهاند تا ممنوعیت کامل آن را اعمال کنند، اما بر اساس گزارشها تاکنون فقط تا حدی موفق بودهاند. اتحادیه اروپا با ۱۷.۶۰ میلیون تن، بزرگترین صادرکننده قراضه آهن در سال ۲۰۲۲ بود که البته ۹ درصد افت سالانه هم داشت. از طرفی واردات هم سال گذشته افت شدید ۲۶ درصدی داشته ۳.۹ میلیون تن ثبت شد که نشانگر کمبود عرضه جهانی قراضه است.
انتظار میرود سیاست صادرات قراضه اروپا تا سال آینده مورد بازنگری قرار گرفته مقررات جدیدی اجرایی شود که صادرات قراضه اروپا را محدودتر سازد. در حالی که برخی از کشورهای اروپای از صادرات کمتر حمایت میکنند، برخی دیگر نیز با آن مخالفند و باید دید تصمیم نهایی تا سال آینده چه خواهد بود./ ایفنا