برابر آخرین گزارشهای منتشر شده در رابطه با بازدهی هلدینگهای سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۱، وضعیت ۲۱ هلدینگ سرمایهگذاری مطرح کشور به ترتیب بیشترین بازدهی مثبت به شرح «سیدکو» ۱۵۰ درصد، «تاصیکو» ۱۲۱ درصد، «سفارس» ۱۰۸ درصد، «وغدیر» ۱۰۳ درصد، «وصندوق» ۹۵ درصد، «تیپیکو» ۹۱ درصد، «سینا» ۸۲ درصد، «تاپیکو» ۸۲ درصد، «فارس» ۷۶ درصد، «وبانک» ۶۳ درصد، «شستا» ۶۰ درصد، «پارسیان» ۵۸ درصد، «صبا» ۵۷ درصد، «سغدیر» ۳۷ درصد، «وسپهر» ۲۸ درصد، «پترول» ۲۳ درصد، «ومعادن» ۱۶ درصد و «وامید» ۱۱ درصد است.
براساس بند ۲۱ ماده یک قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر ۱۳۸۴ شرکتهای هلدینگ به این شرح تعریف شدهاند: شرکتی که با سرمایهگذاری در شرکت سرمایهپذیر به منظور کسب انتفاع، آنقدر حق رای کسب کند که برای کنترل عملیات شرکت، هیئت مدیره را انتخاب کند یا در انتخاب اعضای هیئت مدیره موثر باشد.
همچنین بر اساس دستورالعمل سازمان بورس و اساسنامه شرکتهای هلدینگ، این شرکتها مکلف هستند بیش از نیمی از داراییهای خود را با هدف کنترل در سهامی سرمایهگذاری کنند. از سوی دیگر، برخی از شرکتهای هلدینگ محدودیتهایی در خصوص تقسیم سود فروش سرمایهگذاری دارند و به این ترتیب مشخص است که تمرکز این شرکتها بر سودآوری از محل سود نقدی سرمایهگذاریهاست.
شرکتهای هلدینگ، خود به دو دسته هلدینگهای تخصصی و هلدینگهای چندرشتهای تقسیم میشوند. شرکتهای هلدینگهای تخصصی معمولا در یک حوزه صنعتی فعالیت میکنند.
حوزههای پتروپالایشی، سیمانی، معدنی، غذایی و دارویی، از جمله حوزههایی هستند که هلدینگهای تخصصی در بازار سرمایه در آنها فعالیت میکنند. در مقابل، هلدینگهای بزرگی وجود دارند که در چند رشته صنعت فعالیتهای گستردهای دارند. یکی از اصلیترین و بزرگترین هلدینگهای تخصصی در حوزه پتروپالایشی و حوزه صنایع معدنی و فلزی فعالیت دارند./ چیلان