در حالی که تقاضا برای فلز سرخ به شکل مستمری ظرف سالهای اخیر افزایش یافته و انتظار میرود که این روند نیز ادامهدار باشد، برخی تحلیلگران نسبت به جایگزینی این فلز با سایر فلزات ارزانتر هشدار داده و معتقدند تحقق این موضوع میتواند بخش قابلتوجهی از تقاضای آتی مس را از میان ببرد. افزایش تقاضا و صعود نرخ مس در بازارهای جهانی ظرف سالهای اخیر باعث افزایش سودآوری معادن مس دنیا ظرف سالهای اخیر شده است. با این حال نگرانی در خصوص کسری عرضه مس ظرف سالهای آینده، مصرفکنندگان این فلز را نگران کرده است. ظرف سالهای اخیر اکتشاف معادن بزرگ مس در موارد نادری رخ داده و تولید در معادن موجود نیز رو به کاهش گذاشته است. در این شرایط که دنیا در معرض تنگنای عرضه قرار دارد، مصرفکنندگان این فلز به دنبال راههای جدیدی برای رفع معضل کسری کنونی هستند.شرکت BMO Capital Markets پیشبینی میکند در شرایطی که رشد تقاضا برای فلز سرخ بدون سناریوی جایگزینی و صرفهجویی بیشتر پیش برود، تقاضا برای فلز سرخ تا سال ۲۰۳۰ به ۴۰میلیون و ۴۰۰هزار تن میرسد. در این برآورد تقاضا برای مس در سال ۲۰۲۲ برابر ۳۱میلیون و ۸۰۰هزار تن در نظر گرفته شد و با در نظر گرفتن نرخ رشد ترکیبی سالانه ۳درصدی تقاضای ۴۰میلیون تنی در سال ۲۰۳۰ برآورد شده است.
با این حال، تحلیلگران شرکت BMO Capital Markets این احتمال را نیز دادهاند که جایگزینی فلز سرخ با سایر کامودیتیها باعث شود تا ۲۰میلیون تن از تقاضا برای این فلز در سال ۲۰۳۰ محقق نشود. این امکان وجود دارد که میزان مصرف مس در شبکههای انتقال و توزیع برق، ظرفیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر، کابلهای ارتباطی، واحدهای تهویه مطبوع صنعتی و بخش حملونقل کاهش یابد و در برخی موارد این فلز با فلزات دیگر نظیر آلومینیوم جایگزین شود. در حال حاضر مس چهار برابر گرانتر از آلومینیوم است؛ این در حالی است که در سال ۲۰۰۰ نسبت قیمتی این دو فلز تقریبا نزدیک به سطح یک به یک بود. اگرچه رسانایی آلومینیوم ۶۰درصد مس است، اما نرخ به مراتب ارزانتر آن باعث میشود که جایگزینی آن با فلز سرخ مطرح باشد. در عین حال وزن مس به مراتب سبکتر از آلومینیوم بوده و این موضوع نیز بر مزایای جایگزینی آن با مس در برخی کاربردها میافزاید. صرفهجویی مس در خطوط برق جریان مستقیم ولتاژ بالا و سیستمهای تهویه مطبوع بهشدت محتمل است. استفاده بیشتر از خطوط برق جریان مستقیم ولتاژ بالا (HVDC) نسبت به شبکههای انتقال معمولی میزان مصرف مس را کاهش میدهد، در عین حال حرکت دنیا به سمت شبکههای ارتباطی فیبر نوری به جای خطوط ارتباطی مسی نیز میتواند از تقاضا برای این فلز بکاهد. گسترش پروژههای تولید انرژی تجدیدپذیر نیز راهی برای کاهش مصرف مس است. در نیروگاههای تجدیدپذیر امکان اتصال مستقیم به شبکه توزیع و همچنین امکان استفاده از کابلکشی با ولتاژ پایینتر وجود دارد. بنابراین در این نیروگاهها معمولا فلز کمتری در هر کیلومتر در مقایسه با کابلهای ولتاژ بالاتر نیاز است.
BMO بر این باور است که سیستمهای تهویه مطبوع نیز از پتانسیل بالایی برای کاهش مصرف مس برخوردار هستند. این شرکت به تصمیم شرکت دایکین بهعنوان غول تهویه مطبوع در دنیا اشاره میکند که قصد دارد میزان مصرف مس خود را تا پایان سال به نصف کاهش دهد. این شرکت برآورد میکند که جایگزینی مس و صرفهجویی در مصرف آن در موارد ذکرشده میتواند ۱۰میلیون تن از تقاضا برای مس تا سال ۲۰۲۳ را حذف کند. البته این تمام ماجرا نخواهد بود؛ در ادامه این احتمال نیز مطرح میشود که مصرفکنندگان مس در سایر صنایع نظیر خودروسازی نسبت به طراحی جدید به نحوی که میزان مصرف فلز سرخ در آن کاهش یابد، اقدام کنند. به این ترتیب باید منتظر کاهش ۲۰میلیون تنی تقاضا برای مس در سال ۲۰۳۰ باشیم؛ پیشبینیای که تحقق آن میتواند آسیب جدی به قیمت این فلز در بازار طی بلندمدت وارد کند./ اکو ایران