استقبال از عرضه شمش فولاد
رونق به معاملات محصولات فولادی بورسکالا برگشت. در حالی که کاهش بهای آزاد ارز همراه با رکود نسبی در بازار آزاد موجب شده بود تا طی هفتههای گذشته از حجم خرید شمش کاسته شود، افت نرخ پایه اعلامشده برای شمش فولاد همراه با اطلاعیه جدید بورسکالا موجب شد تا استقبال از این محصول بهصورت چشمگیری افزایش پیدا کند. روز گذشته بورسکالا میزبان عرضه حدود 160هزار تن شمش فولاد XSP در رینگ داخلی بود و برای آن تقاضای بیش از 274هزار تنی به ثبت رسید که از برتری 40درصدی عرضه بر تقاضا حکایت دارد. همچنین بررسی معاملات حاکی از آن است که این میزان تقاضا برای این محصول نسبت به هفته پایانی تیرماه با رشد 50درصدی مواجه شده است. به نظر میرسد تسهیل شرایط خرید شمش از این بستر معاملاتی توسط نهادهای نظارتی از جمله دلایل این استقبال باشد.
طبق اطلاعیه شرکت بورسکالا، از روز دوشنبه دوم مردادماه سالجاری، خرید شمش فولادی (بیلت و بلوم) به صورت غیربهینیابی است و برای تمام مشتریانی که دارای کد بورسی هستند، امکان خرید شمش از طریق درخواست در این سامانه فراهم شده است. بنابراین بسیاری از شرکتهای بازرگانی که تا پیش از این توانایی خرید از این بستر را نداشتهاند میتوانند به رقابت قیمتی برای شمش فولاد پرداخته و در رینگ داخلی بورسکالا معامله کنند. در واقع این تصمیم در پی رکود سنگینی که طی ماه گذشته بر بازار محصولات آهنی سایه انداخته بود گرفته شده است تا شاید از این طریق رقابت برای شمش افزایش پیدا کند.
این درحالی است که به عقیده کارشناسان، تصمیمات گرفتهشده در هیاتدولت در هفته گذشته نیز احتمال تعمیق رکود در این بازار را افزایش داده است. سیاستگذاران اقتصادی تصمیم گرفتهاند عوارض 20درصدی بر محصولات ابتدایی زنجیره آهن اعم از گندله، سنگآهن و کنسانتره وضع کنند؛ آن هم در شرایطی که بازار جهانی این محصولات در رکود قرار دارد. به این ترتیب صادرات این محصولات غیراقتصادی شده و بسیاری از تولیدکنندگان از این تصمیم صرفنظر میکنند. همچنین طبق این بخشنامه لازم است، صادرکنندگان فولاد و مواد معدنی برای صادرات صورتگرفته در ماههای قبل نیز عوارض مربوطه را بپردازند.
در نتیجه به عقیده برخی از کارشناسان، این تصمیمات بر رکود بیشتر در بازار دامن خواهد زد؛ چرا که بررسی بازار داخل حاکی از آن است که بخش ساختمانسازی در کشور نیز در رکود قرار دارد، در نتیجه کاهش صادرات تنها موجب رخداد مازاد در بازار محصولات آهنی میشود. از طرفی نکته قابلتوجه این است که در این بخشنامه برای محصولاتی نظیر کنسانتره و گندله عوارض 20درصدی وضع شده، در حالی که بازار داخل با مازاد این محصولات مواجه است. اما برای محصولی همچون آهن اسفنجی که برای آن در بازار داخلی تقاضا وجود دارد، عوارض 5درصدی وضع شده است. یعنی دولت برای محصولاتی که تولید مازاد در داخل دارند عوارض بیشتر و برای محصولاتی که نیاز داخل برای آنها وجود دارد عوارض کمتری در نظر گرفته است.
برتری تقاضا نیز موجب رقابت قیمتی چشمگیر نشد
در حالی که اطلاعیه جدید شرکت بورسکالا موجب استقبال خریداران از شمش بلوم شد، بررسی معاملات حاکی از آن است که بهرغم برتری 40درصدی تقاضا نسبت به عرضه، رقابت قیمتی چشمگیری برای این محصول در تالار داخلی بورسکالا رخ نداد. روز گذشته شمش بلوم عرضهشده مجددا کاهش قیمت را به ثبت رساند و با افت نرخ حدود 8/ 4درصدی قیمت پایه مواجه شد. در نتیجه هر کیلوگرم از این محصول با میانگین نرخ پایه 18هزار و 970تومان عرضه شد. همچنین قیمت معاملاتی آن در کارخانههای مختلف، متفاوت بود و بین 18هزار و 900 تا 20هزار و300تومان قرار داشت. اما میتوان گفت اکثر کارخانهها محصولات خود را با متوسط قیمت 19هزار و 200تومان به ازای هر کیلوگرم معامله کردند که حاکی از رقابت قیمتی 5/ 1درصدی در این بستر معاملاتی است. این درحالی است که میانگین قیمت معاملاتی در هفته پایانی تیرماه در سطح 19هزار و 600تومان قرار داشت. در بازار آزاد نیز بسیاری از کارخانجات محصولات خود را با کاهش قیمت جزئی یا ثبات قیمتی عرضه کردند.
بازار جهانی
چشمانداز مثبت نسبت به افزایش حمایتهای دولتی از بخش املاک و مستغلات موجب شد تا بهای سنگآهن طی هفته گذشته وارد کانال افزایشی شود. روز گذشته بهای سنگآهن عیار 62درصد برای تحویل به بندر تیانچین در شمال چین به 116دلار به ازای هر تن رسید و بازده هفتگی مثبت 3درصدی را به ثبت رساند؛ این بالاترین سطح قیمتی است که در یکسال گذشته تاکنون به ثبت رسیده است. براساس شایعات منتشرشده، مقامات چین در حال برنامهریزی برای کاهش محدودیتهای وام مسکن به جهت بهبود تقاضا در این کشور هستند. بهبود تقاضا موجب رشد بهای مواد اولیه و کامودیتیها شده و به تامینکنندگان و توسعهدهندگان بخش املاک و مستغلات اجازه میدهد تا قیمت خود را افزایش دهند.
بررسی آمارها حاکی از آن است که تولید فولاد در اواخر ماه جاری بهطور متوسط در سطح 5/ 2میلیون تن در روز قرار گرفته که بالاترین میزان از اکتبر سال 2020 تاکنون است. این مساله نشان میدهد که کارخانههای فولاد در چین که بزرگترین مصرفکننده سنگآهن در جهان به شمار میروند، در حال بازگشت به ظرفیت کامل هستند. به طور مشابه، دادههای تجاری نشان داد که واردات سنگآهن این کشور در ماه ژوئن سالانه 4/ 7درصد افزایش یافت و کاهش شدید تقاضای کالا در سایر بخشهای اقتصاد چین را جبران کرد. در عینحال تحلیلگران خاطرنشان میکنند که اعتماد کاربران به وامهای مسکن پس از دوران قرنطینه و از زمان رفع محدودیتهای کرونایی در سطح بسیار پایینی قرار گرفته است./ دنیای اقتصاد