دکتر بختیار، از جمله مدیران باتجربه و کارآزموده کشور و از چهره های شناخته شده حوزه انرژی است که معاونت برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو، ﻣﺪﯾﺮ ﮐﻠﯽ ﺩﻓﺘﺮ ﺑﺮﺭﺳﯽﻫﺎﯼ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﯼ ﻭ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺻﺎﺩﺭﺍﺕ را نیز در کارنامه خود دارد.
خبر انتصاب یک چهره نام آشنا به صنعت فولاد به عنوان سفیر ایران در چین از این نظر اهمیت بالایی دارد که چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده فولاد جهان، مهمترین بازیگر جهانی بازار فولاد است و سیاستهای آن تاثیر مستقیمی بر بازار فولاد ایران دارد. این کشور با تولید بیش از ۵۰ درصد فولاد جهان و با اختلاف زیاد در جایگاه اولین تولیدکننده فولاد جهانی قرار دارد.
بازار فولاد تحت تاثیر سیاستهای چین
به گزارش چیلان ، دولت چین سیاست در اواخر سال ۱۴۰۱، دستیابی به کووید صفر را کنار گذاشت. این اتفاق نشانهای از گشایش در اقتصاد چین در جایگاه بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده فولاد جهان بود و این امید را ایجاد کرد که افزایش تقاضای این کشور بتواند جریان مثبت و قدرتمندی در بازار جهانی فولاد پس از رکود چندساله ناشی از شیوع کووید به راه بیندازد.
با این حال ساختوساز در چین به عنوان یکی از اصلیترین بخشهای مصرفکننده فولاد هنوز قدرت چندانی ندارد و برای توسعه این بخش نیاز به حمایتهای دولتی است که برای تحقق آنها باید چند ماه دیگر صبر کرد.
همچنین چین از اواخر سال ۱۴۰۱ برخلاف چند ماه پیش از آن تولید فولاد خام را افزایش داد و پیشبینی میشود در ادامه سال ۱۴۰۲ نیز همین سیر افزایشی تولید را پیش بگیرد اما چالشی که هم اکنون بر صنعت فولاد چین حاکم شده کاهش تقاضا از سوی مصرفکنندگان نهایی است. این امر کاهش حاشیه سود تولید فولاد در چین را رقم زده است.
فولادسازان چینی که از ظرفیت عظیم تولید برخوردارند، تمایلی به کاهش تولید ندارند و برای حفظ سهم خود از بازار حاضر هستند محصول را با قیمت پایین عرضه کنند، حتی اگر این کار به ضرر آنها تمام شود.
تغییر جایگاه چین به برترین قدرت اقتصادی جهان
پیش از شیوع کرونا بحث بر سر این بود که چین چه زمانی تبدیل به بزرگترین قدرت اقتصادی جهان میشود؟ دکتر کیوان جعفری طهرانی، تحلیلگر ارشد بازارهای جهانی در این رابطه به « چیلان » گفت: شواهد نشان میدهد که اگر کرونا شایع نشده بود، چین میتوانست در میانه سالهای ۲۰۲۸ تا ۲۰۳۰ میلادی در چشماندازی بدبینانه و در میانه سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ میلادی در چشماندازی خوشبینانه تبدیل به اقتصاد نخست جهان شود.
میانگین این دو بازه زمانی سالهای ۲۰۲۷ و ۲۰۲۸ میلادی است و این سالها جزء سالهایی به شمار میآمدند که چین در آنها تبدیل به اقتصاد اول دنیا میشود و آمریکا را پشت سر میگذارد. با این حال به دلیل شیوع کرونا این اتفاق در آن سالها نمیافتد و تغییر جایگاه چین پنج تا هفت سال به تاخیر میافتد و به سالهای ۲۰۳۳ تا ۲۰۳۵ میلادی موکول میشود.
چین همچنین برای دستیابی به این جایگاه باید اقداماتی انجام دهد که در همین سال (۲۰۲۳) و بر اساس “برنامه پنج ساله چهاردهم” کلید میخورند. از جمله آنها اجرای طرح توسعه مسکن برای اقشار گوناگون است و علاوه بر مسکن موضوع خودروهای الکتریکی نیز جزء اولویتهای چینیها است. افزون بر این دو، توسعه اکتشاف منابع و ذخایر معدنی، سرمایه گذاری بر روی انرژیهای تجدیدپذیر، حفاظت از محیط زیست، کاهش مصرف سوخت های فسیلی، کاهش انتشار کربن و تحقیق و توسعه بر روی زغال سنگ پاک و انرژیهای سبز هم مطرح هستند که البته فولاد سبز هم در زیرمجموعه انرژیهای سبز مورد توجه قرار دارد./ چیلان