محسن هاشمی، رئیس انجمن زغالسنگ در نامه ای خطاب به سرپرست وزارت صمت درباره آثار قیمت تعیین شده زغالسنگ که از اواخر سال گذشته با کاهش ۱۰ درصدی همراه شده، هشدار داده است.
در متن این نامه آمده است: این کاهش قیمت در شرایطی است که حقوق کارگران ۲۷ درصد و ریل و آرک معادن ۳۸ درصد، تجهیزات خارجی ۷۰ درصد افزایش نرخ داشته است. نرخ تورم واقعی کشور که بر کلیه هزینه ها تاثیرگذار است، مشخص بوده و نیاز به اعلام آن نیست.
وی ادامه می دهد: عدم افزایش و غیر واقعی بودن قیمت زغالسنگ موجب شده در مناطق کرمان و البرز تولید سیر نزولی داشته باشد و در منطقه طبس هم متاسفنه امسال شاهد سقوط تولید خواهیم بود. در روزگار نه چندان دور تولید زغالسنگ منطقه کرمان بیش از ۷۰۰ هزار تن بود، اما سال گذشته در این منطقه ۲۵۰ هزار تن زغالسنگ تولید شد که حاصل سیاست پایین نگاه داشتن و غیرواقعی بودن زغالسنگ و اصرار بر عدم دخالت در این حوزه به دلیل انحصار مصرف کننده بوده است.
هاشمی درباره آثار و نتایج رویکرد قیمت گذاری در حوزه زعالسنگ می گوید: نتیجه نهایی این سیاست واردات بیش از ۱.۵ میلیون تن زغالسنگ و مشتقات به کشور با خروج بیش از ۷۸۰ میلیون دلار ارز از کشور در سال ۱۴۰۱ آن هم با قیمت چهار برابری زغالسنگ داخلی است. طبق اسناد کدال مندرج در بورس، قیمت زغالسنگ وارداتی در سال گذشته حدود هر تن ۱۶ میلیون تومان و متوسط قیمت زغالسنگ داخلی هر تن ۴ میلیون تومان بوده است. ممکن است قیمت پایین زغالسنگ داخلی را به موضوع کیفیت زغالسنگ وارداتی نسبت به زغالسنگ داخلی تفاوت ۳۰۰ درصدی دارد. سال گذشته ذوب آهن رسما در سامانه کدال اعلام کرد که دلیل اصلی زیان آن شرکت کاهش تولید داخلی و افزایش واردات زغالسنگ با قیمت چندین برابری بوده است. کشور ایران با ۱۴ میلیارد تن ذخیره زمین شناسی و ۱.۵ میلیارد تن ذخیره قطعی اکتشاف شده از نظر خایر یک کشور متوسط محسوب می شود و با این میزان ذخیره تولید ۳.۵ میلیون تن در سال زغالسنگ مورد نیاز کشور حداقل کاری است که می توانیم در برابر مردم انجام دهیم.
در بخش دیگری از این نامه
رئیس انجمن زغالسنگ تصریح می کند: همچنین با توجه به قیمت ۴ برابری زغالسنگ وارداتی نسبت به زغالسنگ تولید داخلی، واردات این محصول هیچگونه منطق اقتصادی ندارد و در صورتی که برنامه ریزی فنی و اقتصادی دقیقی بر ئایه واقعی کردن قیمت زغالسنگ داخلی بر مبنای حمایت از تولید داخلی انجام شود، علاوه بر گسترش تولید و اشتغال موجب جلوگیری خروج ارز از کشور خواهد شد. ما انتظار افزاش چند صد درصدی قیمت زغالسنگ را نداریم و در صورتی که همانند سایر کشورها نرخ زغالسنگ در برابر شمش فولاد از ۲۶.۵ درصد فعلی به ۳۵ درصد افزایش یابد میتوانیم برنامه ریزی خودکفا شدن در این صنعت را آغاز کنیم.
او در پایان خطاب به سرپرست وزارت صمت تاکید می کند: با توجه به این موارد دستور فرمایید در جهت مبارزه با انحصار، استفاده از منابع ملی، جلوگیری از واردات و خروج ارز، توسعه اشتغال در مناطقه محروم و نهایتا سامان دهی معادن زغالسنگ و بالا بردن ضریب ایمنی با استفاده از اختیارات قانونی وزارت صمت که در سایر حوزه های صنعتی و معدنی شاهد آن هستیم جلسه کمیته پشتیبانی به ریاست جنابعالی جهت واقعی کردن نرخ برگزار شد./ فولادبان