چت

فولاد در رخوت بهاری

روند معاملات شمش فولاد در دوهفته ابتدایی سال جدید نشان می‌دهد که از استقبال خریداران برای محصولات فولادی نسبت به هفته‌‌‌های پایانی ۱۴۰۱کاسته شده است. ثبات نسبی بهای آزاد ارز در کانال ۵۰هزارتومانی، افزایش خوش‌بینی به تولید فولاد در فصل‌‌‌‌‌‌های گرم و خرید‌‌‌های سنگین در اسفندماه را می‌‌‌توان از عوامل افت تقاضا دانست.

فولاد در رخوت بهاری

در نتیجه هر کیلوگرم شمش فولاد با میانگین قیمت ۱۸هزارتومان عرضه شده که نسبت به هفته‌‌‌های آخر سال گذشته کاهش ۴هزارتومانی را تجربه کرده است. در بازار جهانی نیز انتشار اخباری مبنی بر افزایش سخت‌‌‌گیری‌‌‌‌‌‌ها در چین به‌منظور کنترل قیمت سنگ‌آهن موجب شد بهای این کامودیتی و به تبع آن قیمت میلگرد روند نزولی را در پیش بگیرد. با این‌‌‌حال تصمیم مقامات چینی در خصوص کاهش ۵/ ۲درصدی تولید فولاد در ۲۰۲۳ از افت چشمگیر نرخ‌ها جلوگیری کرد.
 

کاهش بهای شمش فولاد


بررسی روند دادوستد شمش فولاد در بستر بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که ثبات نسبی در قیمت‌ها به این بازار برگشته است. در حالی که در انتهای سال گذشته جهش‌‌‌های پی‌‌‌درپی ارزی موجب افزایش تقاضا و رقابت‌‌‌های قیمتی چشمگیر در این بستر شد، با ثبات نرخ آزاد ارز در کانال 50‌هزار تومانی طی روزهای گذشته بهای شمش فولاد نیز روند نزولی را آغاز کرده است. روز گذشته بیش از 123‌هزار تن شمش فولاد 5SP در رینگ داخلی بورس‌کالا عرضه شد که نسبت به هفته ابتدایی فروردین‌ماه حدود 5‌درصد کاهش عرضه را تجربه کرد. همچنین حجم عرضه‌‌‌های انتهای سال گذشته در سطحی بیش از 200‌هزار تن قرار داشت. البته این افزایش عرضه، موقتی و به دلیل کاهش ناترازی در معاملات بورس‌کالا در هفته‌‌‌های پایانی سال 1401 بود.

تقاضا برای این محصول نیز در سطح 172‌هزار تن قرار گرفت که نسبت به هفته گذشته کاهش 30‌هزار تنی را تجربه کرد. با این حال، افت تقاضا موجب کاهش قیمت این معاملات نشد و هر کیلوگرم شمش فولاد 5SP با میانگین قیمت پایه 18‌هزار و 800تومان در رینگ داخلی بورس‌کالا عرضه شد و افزایش حدود 600تومانی را نسبت به هفته آغازین سال 1402 تجربه کرد. البته نرخ‌ها در مقایسه با انتهای سال گذشته که تا 22هزارتومان به ازای هر کیلوگرم شمش رشد کرده بود، افت 18درصدی داشت. کارشناسان بازار نیز معتقدند با معامله شمش در کانال 18هزارتومانی، پیش‌بینی‌‌‌ می‌شود بهای تمام‌شده میلگرد به‌عنوان یکی از مقاطع طویل فولادی در محدوده 24 تا 25‌هزار تومان به‌ازای هر کیلو گرم قرار گیرد. در مورد تیرآهن به‌عنوان یکی از محصولات زنجیره فولاد نیز علاوه بر بهای فولاد به‌عنوان محصول پایه، عوامل دیگری همچون میزان صادرات این کالا نیز بر قیمت تاثیر‌گذار هستند.


بنابراین نمی‌‌‌توان قیمت دقیق آن را پیش‌بینی کرد. در مجموع می‌‌‌توان گفت روند بازار در دوهفته آغازین سال نزولی بوده است و خریداران استقبال چشمگیری از عرضه‌‌‌ها نکرده‌‌‌اند. کاهش بهای ارز از ابتدای سال‌جاری به دلایلی همچون انتشار اخبار سیاسی و خرید‌‌‌های سنگین فعالان بازار در اسفند گذشته را می‌‌‌توان از عوامل کاهش رقابت قیمتی در این بستر معاملاتی دانست. همچنین در چندماه اخیر به‌‌‌دلیل بحران گازی در فصل سرما و قطع گاز صنایع، تولید فولاد در داخل با مشکلاتی مواجه شده بود. اما با گرم‌‌‌تر شدن هوا و برگشت مصرف گاز در صنایع مختلف از جمله صنعت فولاد، چشم‌انداز افزایش عرضه نیز مثبت شده است؛ عامل دیگری که می‌تواند ناترازی بین عرضه و تقاضا در معاملات داخلی را کاهش دهد و به ثبات نسبی در معاملات منجر شود.

البته در معاملات برخی کارخانه‌‌‌های مطرح کشور رقابت‌‌‌های قیمتی سنگینی رخ داد که موجب شد در نهایت میانگین قیمت معاملاتی به سطحی بالاتر از 22هزارتومان برسد. باید توجه کرد که تا لحظه تنظیم این گزارش، این معاملات تایید نشده بود و امکان ابطال آن از سمت بورس‌کالا به جهت تنظیم بازار وجود دارد.در‌‌‌ حال حاضر در معاملات فولاد داخلی ثبات نسبی وجود داشته است؛ اما برخی تحلیلگران معتقدند نمی‌‌‌توان به ثبات قیمت‌ها امیدوار بود. در واقع نوسان قیمت‌ها به عوامل مختلفی از جمله بهای ارز بستگی دارد؛ چرا که بهای آزاد ارز به‌عنوان محرک اصلی بر این معاملات تاثیرگذار بوده و نرخ ارز نیز به عوامل متعددی بستگی دارد.


بازار جهانی محصولات فولادی


کاهش قیمت سنگ‌آهن در چین بر بهای جهانی میلگرد نیز تاثیر گذاشت. روند کاهشی سنگ‌آهن از هفته انتهایی مارس آغاز شده است. با این‌‌‌حال در هفته‌‌‌های گذشته صعود قیمتی جزئی را تجربه کرد. اما انتشار اخباری مبنی بر عزم دولت چین برای مهار قیمت سنگ‌آهن موجب شد دوباره روند نزولی را تجربه کند. به گزارش رویترز، اعضای کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین (NDRC) روز دوشنبه سوم آوریل با چند شرکت معامله‌‌‌گر سنگ‌‌‌آهن در بازار آتی ملاقات و در خصوص راهکارهای جلوگیری از رشد بهای این محصول مذاکره کردند. واهمه از سیاست‌‌‌های جدید دولت این کشور نیز موجب شد روز گذشته بهای این محصول نسبت به انتهای ماه میلادی گذشته کاهش 3درصدی را تجربه کند. در نتیجه افت قیمت سنگ‌آهن، بهای میلگرد نیز روند کاهشی را در پیش گرفت.

روز گذشته هر تن میلگرد به سطح قیمتی بیش از 4‌هزار یوآن (حدود 585دلار) رسید. این‌‌‌ درحالی است که بهای این کامودیتی در اواسط مارس به سقف قیمتی 9ماهه خود رسیده بود و در سطح بیش از 4‌هزار و 300یوآن به‌ازای هر تن معامله می‌‌‌شد. درواقع سرمایه‌گذاران، بازار چین را به‌دقت بررسی کرده‌اند و تقاضای چین تاثیر مستقیمی بر نوسان بهای محصولات زنجیره فولاد از جمله سنگ‌آهن و چین دارد. همچنین داده‌‌‌های نظر‌سنجی‌‌‌های خصوصی نشان می‌دهد که فعالیت کارخانه‌‌‌ها در این کشور در ماه مارس متوقف شده است. همچنین نگرانی‌ها در خصوص آب‌وهوای نامناسب و کاهش دمای هوا احتمال اختلال در فعالیت‌‌‌های ساختمانی و ساخت‌وساز را افزایش داده است.

با این‌‌‌حال به دلیل انتشار اخباری مبنی بر کاهش تولید سالانه فولاد در چین طی 2023 کاهش قیمت‌ها چشمگیر نبوده است. مقامات دولتی این کشور قصد دارند، تولید فولاد خام را تا 5/  2‌درصد در سال‌جاری کاهش دهند. اگر این هدف محقق شود، سومین سال است که چین با کاهش تولید فولاد مواجه می‌شود؛ چرا که سیاستگذاران این کشور قصد دارند تا سال 2030 آلودگی‌‌‌های ناشی از انتشار دی‌اکسید کربن را که به دلیل فعالیت‌‌‌های صنعتی است کاهش دهند./ دنیای اقتصاد 

دیدگاه ها
×