"مصطفی رجبی مشهدی" در تشریح وضعیت برق صنایع در تابستان امسال اظهار کرد: بر اساس آمارها و بررسیهای صورت گرفته پیشبینی میشود 7700 مگاوات نیروگاههای جدید در مدار تولید قرار گیرند که از این میزان حدود ۳ هزار و ۲۶ مگاوات مربوط به نیروگاههایی میشود که طبق روال توسط وزارت نیرو احداث شدهاند و 1500 مگاوات آن برای صنایعی است که خود اقدام به تاسیس نیروگاه کردهاند.
سخنگوی صنعت برق کشور تصریح کرد: تا کنون دو واحد نیروگاهی ۱۸۳ مگاواتی توسط صنایع بزرگ کشور در مدار قرار گرفته که ادامه این روند میتواند گام مهمی در راستای خود تامینی صنایع بزرگ باشد.
رجبی مشهدی بیان کرد: مطابق آمار، در سایر بخشها نیز به واسطهی اقدامات صورت گرفته همچون اصلاح زاویه و طراحی پرهها برای نیروگاههای گازی و سایر اقدامات توسط شرکتهای دانش بنیان، ۵۱۵ مگاوات ظرفیت نیروگاههای موجود افزایش خواهد یافت.
او گفت: حدود هزار مگاوات نیروگاههایی داشتیم که با محدودیتهای جدی مواجه بودند و۷۳۰ مگاوات نیز نیروگاههایی هستند که آسیبهای سنگینی را متحمل شدند، اما خوشبختانه با تلاشهای صورت گرفته، در تابستان با حداکثر تولید در مدار تولید قرار خواهند گرفت.
سخنگوی صنعت برق کشور تصریح کرد: افزون بر ۱۸۸ مگاوات ظرفیت نیروگاههای مقیاس کوچک که در اوج مصرف به مدار افزوده میشوند، ۸۵۰ مگاوات نیز ظرفیت نیروگاههای تجدید پذیر است؛ در مجموع میتوان گفت تولید برق کشور در تابستان امسال در مقایسه با سال گذشته بیشتر خواهد بود اما با توجه به پيشبيني افزایش دما حدود یک تا دو درجه بالای حد نرمال در برخی شهرهای کشور، رشد مصرف تا بیش از 3 درصد قطعی خواهد بود.
رجبی مشهدی اظهار داشت: با توجه به شعار سال، بنای وزارت نیرو افزایش ظرفیت تحویل انرژی به صنایع و بخش تولیدی کشور است و به طور حتم براساس افزایش تعداد و ظرفیت نیروگاهها، ناترازی ها نسبت به سال گذشته کاهش خواهد یافت.
او بیان کرد: در حوزه مدیریت مصرف نیز برنامههایی را همچون کاهش ساعت کاری ادارات، پاداش به مشترکان کم مصرف و ...در نظر گرفتهایم.
سخنگوی صنعت برق گفت: سال گذشته از ۶۳۰ هزار واحد صنعتی، ۵۸۰ هزار واحد تولیدی هیچگونه محدودیت مصرفی را نداشتند و واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی تنها ۱۲ ساعت در هفته مشمول محدودیت شدند که در بقیه ایام هفته قابل جبران بود.
رجبی مشهدی تصریح کرد: برنامه تامین انرژی سال گذشته برای مشترکان صنعتی بزرگ نیز با همکاری وزارت صمت در حال تدوین برای امسال است که درصورت نهایی شدن آن را اعلام خواهیم کرد.
او در پاسخ به این سوال که آیا دولت تا کنون به وظیفه خود در ماده ۲۵ قانون حمایت از کسب و کار عمل کرده یا خیر؟ گفت: یکی از محورهای تفاهم وزارت نیرو با وزارت صمت مربوط به نیروگاهسازی توسط خود صنایع است که ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت تولیدی در متن این تفاهمنامه درج شده که تاکنون حدود ۱۵ هزار مگاوات توسط صنایع پیشنهاد شده که 5 هزار مگاوات آن در دست ساخت است.
سخنگوی صنعت برق تاکید کرد: با ساخت این نیروگاهها توسط خود صنایع، نیاز به مدیریت مصرف برق در صنایع به حداقل ممکن خواهد رسید، البته مطابق قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق اگر صنایع نسبت به ساخت نیروگاههای خود اقدامی انجام ندهند، در اولویت اول مدیریت مصرف برق قرار میگیرند.
رجبی مشهدی افزود: در تلاش هستیم تا روند اخذ مجوزهای مورد نیاز در حوزه اتصال به شبکه برق، سوخت نیروگاهها و محیط زیستی را تسهیل و تسریع بخشیم.
او بیان کرد: اگر موارد مذکور به خوبی اجرا شود برق صنایع به طور کامل تامین خواهد شد و صنایع در نقطه بهینه تولید خود قرار خواهند گرفت.
سخنگوی صنعت برق کشور تصریح کرد: در تابستان سال گذشته خوشبختانه براساس آمارهای جهانی، صنعت فولاد توانست رتبه اول را در رشد تولید به نام خود ثبت کند.
رجبی مشهدی در خصوص اقدامات مورد نظر وزارت نیرو در راستای برنامه هفتم توسعه، اظهار داشت: وزارت نیرو پیشنهاداتی را برای برنامه هفتم توسعه داد که یکی از آنها مربوط به افزایش ۶۰ درصدی عرضههای این وزارتخانه از طریق بورس انرژی است که درصورت توافق دولت و مجلس، این امر تحقق خواهد یافت .
او بیان کرد: پیش از این تنها مشترکان بالای ۵ مگاوات میتوانستند در بورس فعالیت کنند اما براساس ابلاغیه سال گذشته وزارت نیرو، در سال 1402 این موضوع به مشترکان یک مگاوات تقلیل یافته است.
سخنگوی صنعت برق کشور تصریح کرد: اکنون حدود ۱۳ درصد از معاملات فعلی برق در خارج از بازارهای عمده فروشی همچون بورس و قراردادهای دوجانبه معامله میشود و اگر این میزان به ۳۰ و در پایان برنامه هفتم به ۶۰ درصد برسد دستاورد بزرگی خواهد بود.
رجبی مشهدی گفت: با تحقق ۶۰ درصدی عرضه برق در بورس انرژی، تصدیگری دولت نیز کاهش خواهد یافت و میتواند کارهایی را همچون حفظ پایداری شبکه انجام دهد.
او بیان کرد: برنامه های وزارت نیرو در این راستاست که تعداد خرده فروشان در بورس انرژی افزایش یابد و یکی از این اقدامات به مشترکان بالای یک مگاوات مربوط میشود. به مرور دایره حضور افراد در بحث خرید برق از بورس انرژی را افزایش خواهیم داد اما اکنون فعلا زیر ساختهای لازم آن مهیا نشده است.
سخنگوی صنعت برق کشور در پایان گفت: در قوانین کشور و هم در راهاندازی بازار بهینهسازی مصرف انرژی، گواهی صرفه جویی انرژی در نظر گرفته شده که یکی از سازوکارهای آن مربوط به اشخاصی میشود که درصورت صرفه جویی انرژی بتوانند به واسطه این گواهی برق خود را تحویل گیرند یا از مزایای دیگر آن بهره مند شوند./ وزارت نیرو
توسعه ظرفیت نیروگاهی، محور اصلی برنامههای امسال وزارت نیرو برای عبور از تابستان
سخنگوی صنعت برق کشور گفت: امسال وزارت نیرو یک برنامه ۱۴۰ اقدامی را به منظور عبور از تابستان در نظر گرفته که محور اصلی آن را میتوان توسعه ظرفیت نیروگاههای کشور دانست.