این لوله ها در انتقال آب و فاضلاب، خط های انتقال شیمیایی، هسته ای، لوله و روکش کابل کاربرد دارند. اما با شناخت معایب سرب، از آن در ساخت لوله در جهت انتقال آب شرب خودداری شد که در این مقاله به نقل از شرکت پویا صادرات نقش جهان پیشتر با آن آشنا خواهیم شد.
کاربرد و مصارف لوله های سربی
در نگاه کلی، لوله ها به دو دسته فلزی و غیر فلزی تقسیم میشوند . لوله های فلزی نیز به دو گروه لوله هایآهنی و لوله هایغیر آهنی تفکیک میشوند.
لوله های آهنی از لوله های فولادی، آهن کارکرده، لوله های چدنی خاکستری و لوله های چدنی داکتیل تشکیل شده و
لوله های غیر آهنی نیز شامل لوله های سربی، لوله های مسی، و آلومینیومی هستند.
لوله های غیر فلزی شامل لوله های بتنی، لوله های پی وی سی (PVC)، لوله های شیشه ای، لوله های فایبر گلاس، لوله های پلی اتن، لوله های پلی پروپیلن و لوله های سفالی هستند.
مصارف لوله چدنی :
از لوله های چدنی برای انتقال سیالاتی مثل آب، گاز و همچنین برای انتقال فاضلاب فشار کم استفاده میشود.
مصارف لوله مسی :
با وجود گران بودن مس، با این حال از آن برای انتقال آب و فاضلاب، انتقال سوخت، روغن موتور، سیستمهای تهویه و انتقال گرما استفاده میشود.
مصارف لوله های سربی:
لوله های سربی تقریبامصارفی نزدیک به مس را دارا میباشد؛ اما از این لوله جهت نگهداریوانتقال مواد اسیدی واسید سولفوریک، انتقال مواد شیمیایی، تاسیسات فاضلابی و همچنین تهویه هوا استفاده میشود.
مصارف لوله های پی وی سی (PVC) :
لوله های پی وی سی مصارف بسیار گسترده ای دارند. اما اکنون این سوال مطرح است که آیا لوله های پی وی سی که در لوله کشی های ساختمان ها به کار میروند؛ آب را مسموم میکنند؟ چرا که در ساختار پی وی سی از سرب استفاده شده است .
پس از بررسی های متعدد مشخص شد که این لوله ها، هیچگونه منبع سربی را در خود جای نمیدهند و درتماس با آب کاملا غیر فعال عمل میکنند و این موضوع شایعه ای بیش نبوده و از سمتی این لوله یکی از گزینه های خوب برای لوله کشی و انتقال آب می باشند.
استفاده در فاضلاب های زیرزمینی :
این لوله ها، کمک شایانی برای لوله کشی، بالاخص لوله کشی های فاضلاب ها به ما کرده. قبل از این، در بهترین حالت برای دفع فاضلاب آنها را بر روی زمین یا در آب رودخانه ها رها میکردند. اما درانتها سیستم های زیر زمینی دفع فاضلاب، بشر را از شر مجاری روباز فاضلاب رها کردند که لوله های سربی یکی از اساسی ترین مصالح آن است.
قیاس مقاومت سرب
فلز های مس و برنج سختی و مقاومت خوبی را در برابر واکنش و خوردگی از خود نشان داده اند و این باعث شده آنها گزینه خوبی برای لوله ها و مقاطعی که تماس مستقیم با رطوبت دارند محسوب شوند. اما این لوله ها پس از گذشت ده سال، مقاومت خود را از دست میدهند و شروع به پوسیدگی و واکنش دادن میکنند.
صرفا جهت اطلاع از: قیمت روز انواع لوله کلیک کنید
ولی این مورد درباره فلز سرب صدق نمیکند؛چرا که سرب از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و اکسیداسیون برخوردار است و به عنوان یکی از پرکاربرد ترین عناصر روی زمین از لحاظ استحکام، پایداری و دوام محسوب میشوند. بنابراین سرب یک راه حل پر کاربرد و مقرون به صرفه برای سیستم های لوله کشی خطوط زیر زمینی و فاضلاب به حساب میآید.
معایب لوله های سربی
کماکان از زیان ها و آلودگی های سرب شنیده اید.این آلودگی ها درباره لوله های سربی نیز صدق میکند. لوله های سربی تا پیش از این در لوله کشی های ساختمان ها استفاده میشد.هنگامی که آب در آن جریان پیدا میکند، با سرب موجود درون لوله تماس پیدا می کند و سرب آب افزایش پیدا میکند.
برای مثال میتوانیم مروری بر ماجرای شهر مونترال( واقع در کانادا )و لوله های سربی داشته باشیم:
با سختگیری وزارت بهداشت کانادا بر استاندارد آب شرب و کمتر شدن سرب آب،دانشمندان به این موضوع پی بردند که سرب موجود در آب باعث جلوگیریازرشد کافی مغز کودکان، افزایش آمار تولد نوزادان نارس و کند ذهن، و در بزرگسالان باعث نارسایی و اختلالات کلیوی میشود.
پس از آن با اینکه میزان سرب موجود درآب را از حد استاندارد سرب هم یعنی حدود 10 میلی گرم در هر لیتر به صفر و حتی پایین تر رساندند، بازهم نتیجه خوبی حاصل نشد؛ تا اینکه دریافتند لوله کشی های آب در خانه های مونترال از نوع سربیاست که باعث افزایش سرب در آب میشود. پس از عوض کردن لوله ها، اکنون یکی از بهترین آبهای جهان در مونترال است.
چگونه بفهمیم که لوله کشی خانه ما سربی است ؟
-
راه حل اول: شما میتوانید یه سری به(نقشه سرب مونترال) بزنیدوبا مشخص کردن لوکیشن خانه خود و انتخاب ساختمانتان، دریابید که از چه نوع لوله کشی استفاده میکنید. البته درصد خطای این روش بالاست و همه نقاط هم در آن مشخص نشده است.
-
راه حل دوم: کافی است یک نگاهی به لوله ورودی آب خانه بکنید و این چند روش را امتحان کنید:
-
رنگ لوله شما خاکستری است.
-
با ضربه به آن انعکاس صدای فلزی نمیشنوید.
-
با استفاده از یک سکه یا آچار بتوانید روی ان خط بیندازید.
-
آهنربا را جذب نکند
-
البته شما می توانید با نصب یک فیلتر بر روی لوله ورودی، درصد سرب آب را پایین بیاورید یا هنگامی که میخواهید آب بخورید، ابتدا 4 دقیقه آب را باز بگذارید و سپس آب را بنوشید.
تاریخچه استفاده از لوله های سربی :
لوله های سربی پیشینه ای بلند دارند. استفاده از لوله های سربی به تمدن های بزرگ باستانی نظیر : چین، یونان، هند، روم، ایران و مصر باستان باز میگردد. هر کدام از این تمدن ها مصارف منحصر به فردی از این لوله ها از جمله لوله کشی، ساخت حمام، داغ کردن آب و... داشتند.
آب شیرین و توزیع آن یکی از معضلات انسان بوده ؛ در کشور رم، قلعه ها و خانه ها را در نزدیک رودخانه ها میساختند و توسط لوله های سربی آب را هدایت میکردند.نکته جالب این است که با وجود استفاده ملتم از لوله ی سربی، مشکلی نداشتند و بیماری در بین آنها دیده نمیشد، این به دلیل آب مصرفی آنها بود.چرا که آب آنها کلسیم زیادی داشت و این کلسیم درون لوله ها رسوب میکرد و مانع از تماس بوبه سربی با آب میشد.
اما این لوله ها صرفاً برای لوله کشی آب آشامیدنی نبود؛بلکه درآن دوران ملتهایی نظیر مصرازاین لوله ها برای گرم کردن آب حمام ها و لوله کشی حمام ها استفاده میکردند.
اگرشما دوست عزیز جزء خریداران ویا تامین کنندگان این صنعت فولادی هستید،با مراجعه به وب سایت فولاد 24 قیمت خود را ثبت نمایید.