نبشی گالوانیزه

<p>یکی از مهم ترین پروفیل های مورد استفاده در سازه های فولادی نبشی است. نبشی گالوانیزه نیز نوعی از نبشی های ضدزنگ است. این نبشی با لایه ای از روی پوشیده است و حتی در حالت شکستگی نیز می تواند از خود مقاومت نشان دهد. ما در این مقاله به بررسی دقیق تری از نبشی گالوانیزه می پردازیم</p>

نبشی گالوانیزه

پیش از آشنایی با نبشی گالوانیزه بد نیست یاد آور شویم که پروفیل نبشی، یکی از مهم ترین مقاطع در سازه های فولادی است که به شکل مرکب و منفرد در پروژه های عمرانی،ساختمانی و صنعتی به کار می رود. علاوه بر این، می توان از نبشی به صورت ترکیبی و با استفاده از وسایل و سازه های دیگر نیز استفاده کرد. از لحاظ شکل ظاهری نبشی ها را به دو نوع نبشی بال مساوی (V_Shaped) و نبشی بال نامساوی (L_shaped) تقسیم می کنند که از ظاهر آن می توان متوجه تفاوت بین آن ها شد.

نبشی گالوانیزه، نبشی آهنی است که با روی پوشانده شده باشد. این آهن، حتی اگر پوشش آن هم شکستگی پیدا کند، از زنگ زدن محفوظ می‌ماند. در نبشی گالوانیزه، بین آهن و روی، پیلی الکتروشیمیایی تشکیل می‌شود که در آن، روی به جای آهن به عنوان آند بکار می‌رود و آهن به عنوان کاتد. روی در آند اکسید می‌شود، چون فلزی پست‌تر یا فعال تر از آهن است و دارای پتانسیل احیاء کمتری از آهن بوده و نیز پتانسیل اکسید بیشتری از آن دارد.
 

نبشی گالوانیزه

گالوانیزه کردن نبشی

به منظور گالوانیزه کردن، نبشی مورد نظر باید تمیزه شده و هیچ گونه زنگ زدگی بر روی آن وجود نداشته باشد، بدین صورت پوشش روی مورد نظر به خوبی بر روی نبشی می‌چسبد. به منظور گالوانیزه کردن تمام محصولات فولادی عملیاتی همچون تمیزکاری، آب کشی و خشک کردن قبل از ورود قطعه مورد نظر به وان آبکاری صورت می‌پذیرد.

عملیات گالوانیزه کردن به دو صورت انجام می‌شود که عبارتند از: روش حرارتی و روش آبکاری سرد. در ادامه به طور مختصر به توضیح هر یک از این موارد می‌پردازیم.

گالوانیزاسیون به روش حرارتی

قطعه مورد نظر را داخل وان مذابی از فلز روی قرار می دهند. در این روش، قطعه‌ای که می‌خواهیم آبکاری کنیم باید تمیز باشد. بدین منظور از تمیزکننده‌های قلیایی یا هیدروکسید سدیم استفاده می‌کنند و سپس عملیات آب کشی را انجام می‌دهند. همان طور که می‌دانید در صورت گرم بودن محلول‌های پاک کننده شاهد تمیزی بیشتری خواهیم بود. از این رو این محلول‌ها را در دمای ۶۵ تا ۷۷ درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌کنند.

گالوانیزاسیون به روش آبکاری برق

به فرآیندی که به کمک جریان الکتریکی، بر روی فلز پایه، روکش فلز روی را ایجاد می‌کنند آبکاری برق گفته می‌شود. این روش نیز مانند روش غوطه ور سازی شامل سه مرحله: آماده سازی سطح گالوانیزه، گالوانیزه کردن و نگهداری می باشد.
 

نبشی گالوانیزه

کاربرد نبشی گالوانیزه:

از نبشی گالوانیزه هر جا که احتمال خوردگی آهن و زنگ زدگی وجود دارد استفاده می شود. نبشی در هر نوع پروژه ای از ساخت و ساز کاربرد دارد. اهمیت نبشی ضدزنگ در سازه هایی که بیشتر در معرض آب، مواد شیمیایی، اسید و هوای آزاد قرار دارد پر رنگ تر می شود.

منبع: گروه تأمین محتوای فولاد۲۴

دیدگاه ها
×