بررسی روزانه بازار آهن
افزایش هیجانی و جهشی نرخ آهن آلات روز گذشته که عجیب و غیرمنتظره بود در بازار میلگرد به هزار تومان هم رسید، به این صورت که قیمت میلگرد آجدار در اغلب مبادی فروش از ۱۰۰ الی ۱۰۰۰ تومان افزایش داشت و کف نرخ پیشنهادی حدود ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شد.
اغلب قیمتهای پیشنهادی نرخ میلگرد روز گذشته بین ۱۹ هزار و ۳۰۰ الی ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شد و متوسط قیمت این محصول هم ۱۹ هزار و ۹۰۰ تومان بود.
قیمت روز تیرآهن نیز در بخش شاخهفروشی افزایشی بود که با توجه به سایز بین ۲۰ الی ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت ثبت شد و ثبات قیمت هم در برخی کارخانهها مشهود بود.
انواع ورق سرد و گرم نیز روند افزایشی داشتند؛ به این صورت که قیمت ورق سیاه در فولاد مبارکه و اکسین نوسان داشت و اغلب کارخانهها افزایش قیمت داشتند؛ افزایش قیمت روز ورق گالوانیزه ۷۰۰ تومان گزارش شد و ورق رنگی هم حدود ۵۰۰ تومانی افزایشی بود.
قیمت روز نبشی و ناودانی ایرانی و اروپایی نیز همسو با سایر محصولات فولادی با افزایش ۲۰۰ الی ۱۰۰۰ تومانی اعلام بود. انواع لولهها نیز روند افزایشی داشتند و افزایش قیمت لولههای داربستی، گازی، مبلی و ... حدود ۱۰۰ الی ۵۰۰ تومان اعلام شد.
قیمت روز قوطی آهن علاوهبر ثبات در بخشی از مبادی فروش، عمدتا با افزایش ۱۰۰ الی ۵۰۰ تومانی همراه بود، به طوری که در برخی کارخانهها قیمت پروفیل از کانال ۳۰ هزار تومانی هم فراتر رفت؛ به عنوان مثال قیمت پروفیل صابری ۲ میلیمتر ۳۰ هزار تومان اعلام شد.
علل جهش نرخ روز آهن
آنچه از روند نوسانات قیمتها برمیآید اوضاع بازار آهن و فولاد در شرایط غیرعادی و عجیبی به سر میبرد؛ مجموعهای از عوامل مختلف دستبهدست هم داده و جهش قیمت محصولات فولادی را رقم زده است به طوری که در مدت یک روز نزدیک به هزار تومان در برخی بخشها افزایش داشت و قیمتها تقریبا به سقف دو هفته گذشته بازگشت.
اگر بخواهیم اصلیترین مواردی که در ایجاد شرایط فعلی بازار دخیل است، اشاره کنیم میتوان «بحران کمبود انرژی»، «نوسانات نرخ دلار» و « سیر صعودی قیمت صادراتی فولاد» را نام برد.
شاید بتوان گفت بحران انرژی بهطبع پس از گذر از برودت هوا مرتفع میشود و میتوان برای آن زمان مشخصی تعیین کرد اما برای دو فاکتور دیگر نمیتوان گفت چه زمانی بهبود خواهد یافت و چندان قابل پیشبینی نیست؛ به همین جهت درحال حاضر با بازاری به شدت آشفته و بلاتکلیف مواجه هستیم.
از موارد دیگری که در بروز اوضاع فعلی بازار آهن مؤثر است میتوان به توقف خط تولید کارخانههایی که ستون تعادلی بازار هستند هم اشاره کرد؛ به عنوان مثال بیش از یک ماه است که خط تولید میانه به دلیل خرابی، متوقف شده است و گویا به زودی مشکل آن برطرف میشود. همچنین فروش نقدی محصولات خراسان در بورس کالا در دو هفته طوری بود که استقبالی نداشت و شنیدهها حاکی است که در واحد نیشابور تولیدی صورت نمیگیرد و فروشی هم اگر هست، از محصولات انبار شده است که ظاهرا این شرایط ناشی از کمبود انرژی در این کارخانه است.
در کنار این عوامل نمیتوان تأثیر بار روانی اخبار مرتبط با مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور را بر بازار آهن و فولاد نادیده گرفت. گفتنی است که روند جهشی نرخ آهن آلات روز گذشته در شرایطی بود که نرخ دلار کمی اصلاح شد و با بازار آهن همگام نبود.
در بخش تقاضا هم رونقی مشاهده نمیشود و اگر معاملهای هم صورت میگیرد به واسطه تعطیلی بانکها و بارش برف سنگین در اغلب نقاط کشور، با چالش و هرج و مرج مواجه است. در واقع میتوان گفت فعلا روی قیمتهای جدید معاملهای انجام نشده است و باید منتظر معاملات بورس کالا باشیم تا حدود روند بازار مشخص شود./ آهن پرایس