چت

شکست رکورد تاریخی شمش فولاد

رشد بهای شمش فولاد ادامه دارد. ناترازی میان عرضه و تقاضا به‌‌‌دلیل افت تولید در زمستان با تشدید بحران گازی در کشور موجب شده است تا بهای فولاد در رینگ داخلی بورس‌کالا رکورد تاریخی خود را بشکند. با این‌‌‌حال نوردکاران همچنان متقاضی خرید فولاد گران در این بستر هستند؛ چراکه با افزایش انتظارات تورمی، فعالان بازار ترجیح می‌دهند هرگونه سرمایه را به کالا تبدیل کنند.

شکست رکورد تاریخی شمش فولاد

بررسی معاملات رینگ داخلی بورس‌کالا نشان می‌دهد که با وجود کاهش تقاضا برای شمش فولاد نسبت به هفته ابتدایی بهمن‌ماه، همچنان برتری تقاضا نسبت به عرضه در این بستر معاملاتی مشهود است. نوردکاران روز گذشته با کاهش خرید، تقاضای بیش از 154‌هزار تنی را به ثبت رساندند که حدود 5/ 5درصد کمتر از هفته گذشته بود. با این‌‌‌ حال افت تقاضا مانعی در برابر رقابت قیمتی در این بستر نشد و میانگین قیمت معاملاتی به 17‌هزار و 300تومان به‌ازای هر کیلوگرم رسید که در مقایسه با هفته گذشته حدود 500تومان افزایش را تجربه کرد. این درحالی است که میانگین قیمت پایه عرضه‌‌‌ها برابر با 16‌هزار و 800تومان به‌ازای هر کیلوگرم بوده است و از رقابت قیمتی 5/ 3درصدی در این بستر خبر می‌دهد. می‌توان گفت عامل اصلی رشد قیمتی، ناترازی عرضه و تقاضا در رینگ داخلی بورس‌کالای ایران است.

به‌طور نمونه، کارخانه فولاد خوزستان به‌عنوان اصلی‌‌‌ترین عرضه‌کننده شمش فولاد طی روز گذشته فقط30‌هزار تن بیلت را در این بستر برای فروش گذاشت، در حالی که میزان تقاضای نوردکاران تنها برای این فروشنده حدود 72‌هزار تن بود. با وجود کاهش خرید در هفته جاری، بررسی معاملات از ناترازی بسیار مشهود در این بازار حکایت دارد. فعالان بازار معتقدند کمبود گاز و انرژی را می‌‌‌توان اصلی‌‌‌ترین دلیل کاهش عرضه فولادسازان مطرح کشور دانست. با کاهش تولید موجودی انبار کارخانه‌ها نیز کاهش می‌‌‌یابد که می‌توان آن را عاملی دیگر برای افزایش قیمت‌ها دانست. از طرفی رشد نرخ ارز در بازار آزاد و افزایش انتظارات تورمی موجب شده است تا شمش فولاد با این نرخ در بورس‌کالا مشتری داشته باشد.

می‌توان گفت با وجود اینکه بهای فولاد در کانال 16‌هزار تومانی تثبیت شده و حتی به کانال 17‌هزار تومانی نیز رسیده است، نوردکاران به‌‌‌دلیل داشتن انتظار افزایش قیمت‌ها در ماه‌‌‌های آتی و به‌خصوص طی سال آینده ترجیح می‌دهند عمده سرمایه خود را به کالا تبدیل کنند. در نتیجه با وجود افزایش بیش از 2هزارتومانی میانگین قیمت معاملاتی از ابتدای زمستان، همچنان حاضر به خرید از این بستر هستند. البته امکان کاهش قیمت‌ها از انتهای زمستان با گرم‌تر شدن هوا و کاهش بحران گازی کشور نیز وجود دارد؛ چرا که احتمال افزایش عرضه‌‌‌ها و افت ناترازی در این بازار افزایش پیدا می‌کند. افزایش قیمت‌ها همچنین موجب تشدید واگرایی بین قیمت شمش داخلی و میانگین قیمت شمش صادراتی فوب خلیج‌فارس شده است. در حالی که قیمت صادراتی فولاد ایران در بازارهای جهانی در سطح 543دلار به‌ازای هر تن قرار دارد، قیمت شمش فروخته‌شده در بورس‌کالا طی روز گذشته به 607دلار به ازای هر تن رسید که بسیار گران‌‌‌تر از قیمت صادراتی است./ دنیای اقتصاد

دیدگاه ها
×