چت

خام‌فروشی‌ زمینه‌ساز گرفتاری کشور در تله صادرات انرژی مجازی

نماینده مجلس گفت: صنعت ما درگیر خام‌فروشی گسترده است که این در کنار صادرات محصولات با ارزش افزوده پایین، زمینه‌ساز گرفتاری کشور در تله صادرات انرژی مجازی است، البته خام فروشی فقط مختص بخش انرژی نیست.

خام‌فروشی‌ زمینه‌ساز گرفتاری کشور در تله صادرات انرژی مجازی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مرآت؛ رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، ضمن اشاره به اینکه مقام معظم رهبری سال‌هاست بر فاصله‌گرفتن از خام‌فروشی تأکید دارند، به تله صادرات انرژی مجازی اشاره کرد و افزود: خام‌فروشی شامل همه چیز از جمله انرژی، معادن و موارد دیگر می‌شود، فروش نفت خودش خام‌فروشی است. این ماده را صادر می‌کنیم و فرآورده‌هایش را با چندبرابر قیمت مجدداً از دیگر کشورها واردات داریم.

خام‌فروشی‌ زمینه‌ساز گرفتاری کشور در تله صادرات انرژی مجازی/ اعطای اعتبار مالیاتی راهکار نجات‌ از خام‌فروشی


وی ادامه داد: خام‌فروشی مضرات فراوانی برای کشور دارد، در وهله اول زمینه اشتغال آفرینی را از دست می‌دهیم، دوم، خام‌فروشی به معنی خارج‌کردن ارز از کشور است و با واردات مجدد مواد فراوری شده به‌صورت مضاعف ارز را از کشور خارج می‌کنیم.

عضو کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: برای پایان‌دادن به وضعیت فعلی که در تله صادرات انرژی مجازی گیر افتاده‌ایم و رقابت‌پذیری محصولاتمان به‌خاطر رانت انرژی است که می‌پردازیم، باید به شیوه‌های مختلف از خام‌فروشی فاصله بگیریم، مثلاً برنامه‌ای که در پالایشگاه‌های فراسرزمینی به اجرا گذاشتیم و به نوسازی تجهیزات پالایشگاه‌ها در کشورهایی مانند ونزوئلا و سوریه پرداختیم، بسیار کمک‌کننده است، از این طریق توانستیم از خام‌فروشی نفت کم کنیم و از طریق پالایش‌کردن نفت در کشورهای هدف به ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر بپردازیم.

سنگدوینی اظهار داشت: خام‌فروشی فقط مختص بخش انرژی نیست، متأسفانه صنعت ما درگیر خام‌فروشی گسترده و خام‌فروشی گسترده و صادرات محصولات باارزش افزوده پایین زمینه‌ساز گیرافتادن کشور در تله صادرات انرژی مجازی است؛ باید از خام‌فروشی فاصله بگیریم و بهترین سیاست در این زمینه، اعطای اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه و تقویت تحقیق و توسعه در طول زنجیره ارزش صنایع مختلف است، در حوزه‌های مختلف حتی صنایع کشاورزی، فولاد و دیگر صنایع هم درگیر خام‌فروشی و صادرات انرژی مجازی هستیم، تا زمانی که کارخانه‌ها تبدیلی در کشورمان گسترش پیدا نکنند، مشکلات ادامه خواهد داشت.

وی بیان کرد: یکی از مواد اولیه که به‌صورت خام در کشورمان می‌سوزد یا به فروش می‌رسد، گاز است، وقتی گاز در اختیار صنایع قرار می‌گیرد باید تا آخر زنجیره دنبال شود، نباید با یک مرحله فراوری آن را به‌صورت نیمه‌خام صادر کنیم. یکی از مسائلی که وزیر نفت به‌درستی تأکید کردند این است که از این به بعد تنها به پتروشیمی‌هایی مجوز داده می‌شود که زنجیره‌ی ارزششان کامل باشد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: باید به این موضوع ایمان بیاوریم که یکی از راه‌حل‌های مهم برای فرار از خام‌فروشی این است که از ظرفیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کنیم، دانش‌بنیان‌ها در کشورمان خوب کار می‌کنند و الان حرف‌های زیادی برای گفتن دارند، فقط لازم است بیش‌ازپیش از آنها حمایت کنیم و بستر را برای تقویت تحقیق و توسعه در صنایع به وجود بیاوریم.

سنگدوینی اظهار داشت: اعتبار مالیاتی یکی از راه‌های مؤثر برای تشویق صنایع برای توسعه‌ی زنجیره‌ی ارزش محصولاتشان است؛ در این روش قرار است هزینه‌هایی که شرکت‌ها در حوزه تحقیق و توسعه انجام داده‌اند، به‌عنوان اعتبار مالیاتی سال بعد برایشان در نظر گرفته شود. این روش صنایع را تشویق می‌کند که به توسعه زنجیره ارزش محصولاتشان بپردازند و از اعتبار مالیاتی بهره‌مند شوند، ما همین روش را در زمینه ورزشی در نظر گرفته‌ایم و جواب داده است، مثلاً تولیدکنندگانی که به تیم‌های ورزشی کمک می‌کنند از بخشودگی مالیاتی بهره‌مند می‌شوند. این روش موجب شده است که کارهای خوبی در حمایت از تیم‌ها صورت بگیرد. اعتبار مالیاتی نیز می‌تواند چنین نقشی را در ارتباط با تقویت بخش‌های تحقیق و توسعه صنایع انجام دهد.

گفتنی است، بررسی شواهد موجود از جمله میزان بالای صادرات متانول و ورق‌های فولادی در کشورمان به‌عنوان مواد نیمه‌خام، حجم بالای مالیات خام و نیمه‌خام فروشی که در سال جاری اخذ شد و تفاوت چشمگیر ارزش محصولات صادراتی و وارداتی کشور حاکی از آن است که همچنان درگیر خام‌فروشی و صادرات انرژی مجازی هستیم.

ما به‌عنوان کشوری که بیشترین یارانه انرژی را به صنایع پرداخت می‌کند، در تله صادرات انرژی مجازی گیر افتاده‌ایم به این معنا که رقابت‌پذیری محصولات صادراتی‌مان نه به‌خاطر ارزش تولیدات بلکه به دلیل رانتی است که پرداخت می‌کنیم. به‌منظور تغییر شرایط موجود برنامه‌هایی در کشورمان به اجرا گذاشته شده است، اعتبار مالیاتی از جمله مهم‌ترین طرح‌هایی است که می‌توان به آن اشاره کرد.

دراین‌ارتباط بندی به بودجه ۱۴۰۲ اضافه شده که زمینه را برای تقویت تحقیق و توسعه‌ی صنایع فراهم می‌کند. چنانچه صنایع در راستای توسعه‌ی زنجیره ارزش محصولاتشان در حوزه‌ی تحقیق و توسعه هزینه کنند، این هزینه‌ها به‌عنوان اعتبار مالیاتی برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شود و در سال بعد اعمال می‌شود، به‌این‌ترتیب، با پوشش بخشی از هزینه‌های تحقیق و توسعه صنایع، توسعه‌ی زنجیره ارزش محصولات مورد تشویق قرار می‌گیرد./ فارس

دیدگاه ها
×