چت

بازگشت سنگ‏‏‌آهن به اوج

قیمت سنگ‌آهن به بالاترین حد خود ظرف پنج‌ماه گذشته رسید. حمایت‌‌‌های بنیادین چین از اقتصاد خود زمینه رشد تقاضا برای مواد اولیه مصرفی در بخش تولید را فراهم کرد و به صعود نرخ سنگ‌‌‌آهن انجامید. با این حال، فعالان بازار این احتمال را می‌دهند که اقدامات دولت چین برای تولید فولاد به میزان سال قبل باعث کاهش تولید فولاد ظرف ماه‌‌‌های پایانی سال‌جاری میلادی شده و این موضوع مانع استمرار روند افزایش بهای سنگ‌‌‌آهن می‌شود.

بازگشت سنگ‏‏‌آهن به اوج

قیمت سنگ‌آهن در معاملات آتی سنگاپور در روز پایانی هفته قبل به 121دلار و 13سنت در هر تن رسید که بالاترین رقم از 11آوریل است؛ این نرخ نسبت به پایین‌‌‌ترین قیمت اخیر این محصول در سوم اوت که برابر 103دلار و 21سنت بود، رشد 4/ 17درصدی داشت. همچنین سنگ‌‌‌آهن داخلی در بورس‌کالای دالیان ظرف روز پایانی هفته اخیر با نرخ 50/ 856یوآن معادل 117دلار و 74سنت در هر تن به فروش رفت که بالاترین قیمت فروش آن پس از ژوئیه 2021 بود. به عبارت دیگر قیمت فروش سنگ‌‌‌آهن در بازار داخلی چین نسبت به پایین‌‌‌ترین نرخ معامله‌شده در سال‌جاری (50/ 587یوآن در 25 مه‌2023) 46‌درصد افزایش را به ثبت رسانده است.

ازجمله عواملی که موجب افزایش قیمت جهانی سنگ‌آهن شدند می‌‌‌توان به افزایش چهاربرابری اعطای وام‌‌‌های بانکی جدید در ماه اوت اشاره کرد که میزان این وام‌‌‌ها به 36/ 1تریلیون یوآن افزایش یافت، این در حالی است که میزان وام‌‌‌های بانکی در ماه ژوئیه حدود 9/ 345میلیارد یوآن بود. همچنین احتمال تغییر سیاست‌‌‌های چین نسبت به بخش املاک وجود دارد که ازجمله موارد تاثیرگذار بر قیمت سنگ‌آهن است. شرایط کنونی بازار و قیمت را می‌‌‌توان نشانه این تلقی کرد که اعتماد در حال بازگشت به بخش املاک است. این در حالی است که این بخش به‌شدت تحت‌تاثیر مسائل نقدینگی بود که توسعه‌‌‌دهندگان بزرگ را تحت‌الشعاع قرار داده بود. علاوه بر این موضوع‌‌‌ها افزایش حجم واردات سنگ‌آهن به چین یکی دیگر از عوامل تقویت قیمت‌ها به حساب می‌‌‌آید، چراکه کارخانه‌‌‌ها و واحدهای تولید فولاد برای تامین مواد اولیه موردنیاز خود مجبور به خرید سنگ‌آهن می‌‌‌شوند که افزایش تقاضا نیز یکی دیگر از عوامل افزایش قیمت به حساب می‌‌‌آید. 


براساس داده‌‌‌های گمرک، چین خریدار 70‌درصد سنگ‌آهن دریایی است و در ماه اوت حدود 106میلیون و 42‌هزار تن سنگ‌آهن از راه دریا وارد این کشور شد که این رقم بیشترین میزان واردات دریایی سنگ‌‌‌آهن به چین پس از اکتبر 2020 بود. همچنین در هشت‌ماه ابتدایی سال‌جاری میزان واردات سنگ‌آهن به چین به 775میلیون و 66‌هزار تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال 2022 حدود 4/ 7‌درصد افزایش داشته است. پیش‌بینی می‌شود که میزان واردات چین در ماه‌‌‌‌‌‌ سپتامبر نیز روند افزایشی داشته باشد و تحلیلگران کالایی Kpler واردات 100میلیون و 53‌هزار تن سنگ‌آهن را برای این ماه تخمین زده‌‌‌اند. البته این عدد در انتهای ماه جاری مورد بازنگری قرار می‌گیرد.

تعطیلات یک‌هفته‌‌‌ای چین به مناسبت روز ملی چین در پایان سپتامبر بر میزان واردات تاثیر خواهد گذاشت و افزایشی خواهد بود. کم‌بودن موجودی بندر در این فصل از سال بازرگان‌‌‌ها و کارخانه‌‌‌دارها را برای خرید بیشتر سنگ‌آهن تشویق می‌کند. براساس داده‌‌‌های منتشرشده، میزان ذخایر بندری در هفته منتهی به 8سپتامبر به 115میلیون و 900‌هزار تن کاهش یافت که کمترین میزان طی سه‌سال گذشته بوده است. میزان ذخایر بندری در مدت مشابه سال گذشته حدود 142میلیون و 100‌هزار تن به ثبت رسیده بود. به طور کلی بازسازی بنادر و شواهدی از بهبود شرایط بخش املاک از روند افزایشی قیمت سنگ‌آهن حمایت می‌کند. با این حال عواملی وجود دارند که می‌‌‌توانند روند افزایشی قیمت سنگ‌آهن را تحت کنترل درآورند. ازجمله این عوامل می‌‌‌توان به محدود شدن میزان تولید کارخانه‌‌‌های فولاد در ماه‌‌‌های آتی اشاره کرد که در راستای کنترل آلودگی هوا در فصل زمستان باید در دستور کار قرار گیرد.


چین در هفت‌ماه ابتدایی سال‌جاری 626میلیون و 51‌هزار تن فولاد تولید کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 5/ 2‌درصد افزایش یافته است. میزان کل تولید در سال 2022 حدود یک‌میلیارد تن بود، با این حال پیش‌بینی می‌شود که کارخانه‌‌‌ها و واحدهای تولیدی برای پنج‌ماه پایانی سال فقط 383میلیون و 49‌هزار تن تولید کنند. البته این امکان وجود دارد پکن برای تحریک اقتصادی کشور تولید کلی سال 2023 را افزایش دهد. با وجود این، اگر شرایط و سرعت تولید در پنج‌ماه پایانی سال همچون هفت‌ماه ابتدایی سال باشد باید منتظر تولید 1.047میلیارد تنی در انتهای سال بود که این میزان تولید نسبت به سال گذشته رشدی معادل 3/ 6درصد را به ثبت می‌‌‌رساند./ دنیای اقتصاد 

دیدگاه ها
×