انتظار می رود پوتین در دیدار با شی جین پینگ همتای چینی خود در پکن برای گفت و گو و شرکت در سومین مجمع کمربند و جاده در تاریخ 17 تا 18 اکتبر، برای پیشرفت در خط لوله گاز سیبری-2 به مقصد چین تلاش کند.
خط لوله پیشنهادی گاز را از ذخایر عظیم شبه جزیره یامال در غرب سیبری به چین، بزرگترین مصرف کننده انرژی در جهان و مشتری اصلی گاز می رساند.
به گزارش فولاد ایران، مقامات روسی در ماههای اخیر با همتایان خود از چین و مغولستان - جایی که خط لوله قرار است عبور کند - ملاقات کردهاند و الکساندر نواک معاون نخستوزیر روسیه در سپتامبر اعلام کرد که مسیر Power of Siberia-2 قرار است پس از مذاکرات سهجانبه نهایی شود.
سفر پرمخاطب پوتین اولین سفر او به چین پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین است و در حالی انجام می شود که مسکو در تلاش است تا تجارت با آسیا را با کاهش روابط اقتصادی با غرب تقویت کند. چین - یک شریک سیاسی و اقتصادی حیاتی برای کرملین در بحبوحه جنگ - در این استراتژی تنوعبخشی مرکزی است و اقتصاد روسیه از خط لوله جدید گاز رونق زیادی خواهد گرفت.
نکته مهم برای مسکو - که برای جبران حداقل بخشی از بازار اتحادیه اروپا که به دلیل عواقب جنگ در اوکراین از دست داده به قدرت سیبری-2 نیاز دارد - این است که پکن در حال حاضر انگیزه خاصی برای موافقت با این خط لوله جدید ندارد.
تحلیلگران انرژی می گویند که سرمایه گذاری پیشنهادی باید بر چالش های اقتصادی، مالی و فنی رو به رشد غلبه کند تا به نتیجه برسد. قدرت چانه زنی مسکو با همسایه قدرتمندترش از لحاظ اقتصادی در طول جنگ در اوکراین تضعیف شده است و هنوز سوالاتی در مورد توانایی گازپروم برای انجام چنین پروژه زیرساختی پیچیده ای وجود دارد.
درآمد حاصل از این خط لوله نیز نامشخص است زیرا با رقابت رو به رشد چین به سمت انرژی های تجدیدپذیر مواجه است.
علیرغم این نگرانیهای فزاینده، خط لوله همچنان میتواند چراغ سبز دریافت کند، زیرا علیرغم خطرات ناشی از چشمانداز اقتصادی آشفته خط لوله، شی به دنبال اولویت دادن به اهمیت ژئوپلیتیک مسکو برای پکن است.
این خط لوله که بیش از یک دهه پیش به عنوان بخشی از اقدام روسیه برای تنوع بخشیدن به فروش گاز به آسیا تصور می شد، از فوریه 2022، زمانی که مصرف اروپا به شدت شروع به کاهش کرد و کرملین را مجبور کرد فوری خریداران جایگزین برای گاز خود پیدا کند، ابعاد جدیدی به خود گرفت.