شروع متفاوت سال 1402
سال جدید ایران با بارهای بیم و امید آغاز شد. پیش از پایان سال، با افزایش قیمت ارز، هشدارهایی درباره رشد پدیده ابرتورم داده شد که برخی اقتصاددانان میپیشند که دلار در نیمه اول سال از مرز 80 هزار تومان عبور کند.
دولت از ابتدای سال با دخالت در بازار، قیمت ارز را کاهش داد و در بعضی مواقع به حدود 50 هزار تومان هم رساند. این اقدامات، هرچند به دولت درآمدی معقول فراهم آورد، اما به دلیل کاهش فروش نفت، اثر موقتی داشت.
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، کسری بودجه در سال 1402 به بیش از 685 هزار میلیارد تومان رسید و دولت را مجبور به چاپ پول کرد. برای جلوگیری از تورم ناشی از این کسری، دولت از ابزارهای مختلفی استفاده کرد، از جمله مقاومت در برابر افزایش دستمزدها و جذب نقدینگی از طریق فروش اوراق سپرده با نرخ بالا.
اما سیاستهای دولت در بخش فولاد باعث تضررات سنگینی برای صنعت شد. دولت، با دخالتهای دستوری، قیمتها را کنترل کرده و موجب توقف تولید برخی واحدهای صنعتی شد. علاوه بر این، قطعی برق و گاز نیز تولید را مختل کرده و قیمتها را تحت فشار قرار داده است.
رکود و تورم به عنوان دو مسئله اساسی در سال آینده پیشبینی میشود. با افزایش مالیاتها، محدودیتهای تسهیلات بانکی و افزایش نرخ ارز، رکود خواهیم داشت. از طرف دیگر، افزایش دستمزدها، گاز، برق، آب، حمل و نقل، و قطعی برق و گاز منجر به افزایش تورم خواهد شد.
با توجه به نوسانات نرخ ارز، تولیدکنندگان فولاد میتوانند انگیزه بیشتری برای صادرات داشته باشند. اما مشکلات ساختاری در بودجه ایران باعث میشود که نقش ارز در سیاستهای اقتصادی سال آینده به طور قابلتوجهی تاثیرگذار باشد.
در کل، اقتصاد ایران در معرض چالشهای بزرگی است و اقدامات دولت باید با دقت بیشتری برنامهریزی شوند تا بتوان از آسیبهای احتمالی جلوگیری کرد./ انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران