چت

قراضه وصله ناچسب برای فولاد ایران/ چرا فولادی ها درتامین مواد اولیه به سراغ قراضه آهن نمی روند؟

استفاده از قراضه آهن به جای اهن اسفنجی در بسیاری از کشورهای تولیدکننده فولاد توانسته علاوه بر کاهش هزینه مواد اولیه در کاهش مصرف انرژی نیز موثر باشد. این در حالی است که صنعت فولاد ایران ترجیح می دهد در شرایطی که با بحران انرژی و مشکلاتی در تامین سنگ آهن مواجه است، از آهن اسفنجی استفاده کند.

قراضه وصله ناچسب برای فولاد ایران/ چرا فولادی ها درتامین مواد اولیه به سراغ قراضه آهن نمی روند؟

تامین مواد اولیه در سال های اخیر به یکی از چالش های اصلی تولیدکنندگان فولاد است که هرچه به چشم انداز ۱۴۰۴ نزدیک می شوند این چالش جدی تر از گذشته می شود. این در حالی است که حجم ذخایر سنگ آهن در ایران بسیار و دارای رتبه بسیار خوب در خاورمیانه است. درواقع در اختیار داشتن ذخایر سنگ آهن باعث شد تا برنامه تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در دستور کار این صنعت قرار بگیرد.

اما متاسفانه عدم توسعه اکتشافات به موازات توسعه صنعت فولاد در دهه های گذشته باعث شد تا امروز سناریو واردات سنگ آهن بیش از هر زمان دیگری به مرحله اجرا نزدیک شده است و همین موضوع می تواند بر قیمت تمام شده و همچنین قدرت رقابتی اثر گذار باشد.

از سویی دیگر چالش هایی همچون تامین انرژی نیز بر فعالیت واحدهای حاضر در زنجیره ارزش موثر است. به عنوان مثال تولید آهن اسفنجی به عنوان ماده اولیه برای تولید شمش فولاد در سال های اخیر به دلیل کمبود گاز با چالش همراه شده است.

البته برخی کشورها همچون ترکیه که عنوان هشتمین تولیدکننده فولاد را به خود اختصاص داده است از قراضه به عنوان ماده اولیه تولید شمش استفاده می کند.

حال این سوال مطرح است که چرا ایران با وجود چالش هایی در زمینه تامین مواد اولیه به سراغ استفاده از قراضه آهن نمی رود؟

جالب است که تا سال ۲۰۲۵ سهم بازیافت فلزات در همین زمان به بیش از ۷۶ میلیارد دلار خواهد رسید که نشان دهنده سهم ۱۵٪ بازیافت فلزات از صنعت جهانی بازیافت است .

شاید اصلی ترین دلیل برای این موضوع طراحی سیستم تولید فولاد در ایران باشد که عمدتا بر پایه آهن اسفنجی ایجاد شده و همین موضوع استفاده از قراضه آهن را محدود می کند.

اما موضوع دوم مهم عدم وجود اتحادیه ای برای مدیریت این بخش و سر و سامان دادن به بازار قراضه است. به عنوان مثال کشوری همچون ترکیه بخش زیادی از بازار قراضه خود را از طریق واردات تامین می کند.

نبود چنین اتحادیه ای باعث می شود تا بازار به صورت سنتی به فعالیت خود ادانه دهد. این در حالی است که برای استفاده از این ظرفیت باید به سمت تغییر بازار از حالت سنتی به شکل نوین رفت.

این در حالی است که استفاده از قراضه علاوه بر حل مشکلات کمبود آهن اسفنجی بر کاهش تولید گازهای گلخانه ای نیز موثر است و می تواند فولاد ایران به سیاست کربن صفر نزدیک کند.

صنعت فولاد ایران در سال های پیش رو برای ورود بیشتر به بازار اروپا نیازمند کاهش گازهای گلخانه ای است که بخشی از این موضوع می تواند با استفاده از قراضه به جای اهن اسفنجی محقق کند.

از سویی دیگر با توجه به اینکه واحدهای تولید اهن اسفنجی بیشترین مصرف کنندگان گاز محسوب می شوند، این موضوع می تواند بر کاهش مصرف انرژی و حل این بحران نیز اثر گذار باشد.

اما همانطور که اشاره شد این موضوع نیازمند همراهی و مدیریت درست است که به کمک وزارت صمت و فولادی ها محقق می شود./ تیتر 20

 

دیدگاه ها
×