چت

گزارش هفتگی بازارهای فولادی ایران

گزارش هفتگی ( هفته 19 سال 2019 ) بازارهای فولاد ایران در هفته ای که گذشت را در ادامه می خوانیم

گزارش هفتگی بازارهای فولادی ایران

بیلت

قیمت شمش تقریباً با ثبات بود. میانگین روز شنبه برای سایزهای 125 و 150 میلیمتر 46363 ریال بود که روز چهارشنبه به 46550 ریال رسید. علت ثبات قیمت شمش آرامش بازار مقاطع و ثبات نسبی قیمت ارز بود.

روز چهارشنبه تصمیم دولت امریکا مبنی بر تحریم صادرات فولاد ایران اعلام شد. تحریم از الطاف الهی است چرا که با حذف نفت از بودجه توانائی کشور در بخش های دیگر که به آنها بی اعتنائی شده است جلوه خواهد کرد، تحریم فولاد هم مثل نفت است ما در سال 97 کل تولید محصول فولادمان 21.5 میلیون تن بوده در حالیکه ظرفیت نصب شده تولید بیش از 30 میلیون تن است. از این 21.5 میلیون تن ما 2.9 میلیون تن را صادر کرده ایم یعنی 13 درصد اما در بخش فولاد میانی کل تولید 24.6 میلیون تن بوده که 4.8 میلیون تن آن صادر شده است یعنی 19.5 درصد. کل تولید فولاد میانی یعنی بیلت و اسلب 24.6 میلیون تن ولی کل تولید محصول 21.5 میلیون تن!! تحریم تناسب را درست خواهد کرد.

نباید فراموش کرد صادرات شمش و اسلب در تناژهای بزرگ است. خریداران آن از ایران دور هستند بنابراین رصد کردن آنها ساده است، با این حال تولیدکنندگان ایرانی موفق هستند و با ترفندهایی که ریشه در تاریخ پنج هزار ساله ما دارند کار را پیش می برند. ولی یک بخش دیگر محصول نهائی است. محصول نهائی ما در بازارهای همجوار با تریلی صادر می شود و امریکا نمی تواند جلوی نقل و انتقال این کالاها یا پول آنها را بگیرد. اگر دولت اجازه دهد صادرات ریالی باشد در این صورت به هیچ وجه صادرات ایران را نمی توانند مانع بشوند. اگر صادرات فولاد میانی کاهش یابد فرصت برای تولید محصول به علت خالی بودن ظرفیت های تولید هست، بنابراین تحریم فرصتی است برای افزایش تولید در بخش محصول نهائی، مسئله ای که در سیاست ما کمتر به آن پرداخته می شود . آنچه دست و پای اقتصاد ما را بسته تفکر دولتمردان است.

آنها می خواهند ما با تحریم بجنگیم ولی در داخل آب از آب تکان نخورد، قیمت ها بالا نرود، ارز حاصل از صادرات هم به داخل بیاید که این تفکر امروز کارائی ندارد. در طول ماههای گذشته وزارت صمت سعی کرده تا نیاز داخل به شمش و اسلب تامین شود عرضه های پیاپی هفته های قبل به این ثبات بازار کمک کرده است. حالا آقای ترامپ به کمک وزارت صمت آمده است، اگر کل صادرات شمش و اسلب متوقف شود، تولید ورق و به دنبال آن صادرات لوله و پروفیل و تولید میلگرد و صادرات آن رونق خواهد یافت. تحریم صادرات نفت در کنار این مساله می تواند دولتمردان ما را به تکاپو بیاندازد تا اقتصادی که از سال 1348 در آن تجارت خارجی دنباله رو توسعه اقتصادی بوده را تبدیل به پیشرو توسعه اقتصادی بنمایند، محققاً اگر قصد مقابله با تحریم را داریم ما باید در تفکرات و ساختارهایمان تجدید نظر کنیم.

مقاطع

قیمت مقاطع هفته گذشته تقریباً در ثبات بود. میانگین قیمت میلگرد روز شنبه 51907 ریال بود که چهارشنبه به 52800 ریال رسید. از اول امسال روند قیمت ها متمایل به بالا بوده است ولی از سه شنبه به بعد با سقوط بازار سهام این ابهام در بازار ایجاد شد که ممکن است قیمت ها در بازار کالا هم نزولی گردد. از طرف دیگر میلگرد و دیگر مقاطع شیب قیمتی را در هفته های گذشته تجربه کردند که انتظارش نمی رفت. با اعلام تحریم صادرات فولاد بازار یک هفته در سکوت خواهد رفت ولی کاهش قیمت جدی نخواهد بود چون قیمت تمام شده کمتر از 51000 ریال نیست. فولاد خراسان میلگردش را در قیمت تمام شده 51654 ریال فروخت ذوب آهن 51000 ریال تمام شده معامله کرد از طرف دیگر اولین تاثیر خبر تحریم در هفته پیش رو نوسان قیمت ارز است اگر قیمت ارز کاهش یابد صادرات لطمه خواهد خورد و بازار داخل به رکود کشیده می شود ولی قیمت ها فضای کاهش جدی نخواهد داشت.

چنانچه تاثیر روانی این تحریم بالا رفتن قیمت ارز باشد طبعاً قیمت در بازار بالا خواهد رفت. در هر حال تاثیر تحریم ها شدت گرفتن صادرات است چون تابحال دولت نسبت به صادرات فولاد بعنوان یک حرکت اقتصادی نگاه میکرد ولی از این به بعد صادرات فولاد مساله سیاسی امنیتی است در هر کجا که سیاست باشد دیگر 2×2 برابر 4 نیست بنابراین صادرکننده ها باید خوشحال باشند که اگر کسی سنگی بر سر راه صادرات انداخت از این بعد همراه با سیاست های دشمن تلقی خواهد شد. صنعت تولید مقاطع ما در سراسر کشور پراکنده است. این یک فرصت بزرگ است . از طرف دیگر ما مشکلی در تامین تقاضای داخل و بالا بردن صادرات نداریم تنها دولت باید مساله خام فروشی را محدود کند و اصرار را روی صادرات محصول بگذارد. اگر گندله، آهن اسفنجی، شمش و اسلب جایگاه صادراتی خود را به لوله و پروفیل، میلگرد و ورق بدهند تعادل بازار بهم نخواهد خورد چون امکان افزایش تولید در این بخش ها قوی است .

ورق

ورق گرم ضخامت 2 میلیمتر رول روز شنبه در اصفهان 69000 ریال و در اهواز 65000 ریال اعلام میشد، تا آخر هفته قیمت در اصفهان تا 72000 ریال هم شنیده شد. قیمت نورد و لوله اهواز تا 66000 ریال شنیده شد ولی عرضه کالا به شدت محدود است که بیشتر متاثر از مشکل حمل و نقل از اهواز است. روز چهارشنبه بخشنامه ای به امضاء آقای امیری مدیر کل دفتر صنایع فلزی وزارت صمت صادر شد که این وزارت خانه در حال ساماندهی صادرات و هماهنگی با گمرک جهت تسهیل صادرات لوله و پروفیل است بنابراین تا تعیین تکلیف صادرات لوله و پروفیل متوقف است. چرا باید یک وزارت خانه در شرایط تحریمی جلوی صادرات را بگیرد تا ساماندهی مجدد با گمرک بنماید؟ واقعاً وزارت صمت برای ساماندهی مجدد صادرات باید اول آن را متوقف نماید ؟ باید نظاره گر واکنش سندیکای لوله و پروفیل بود که آیا آنها این توقف صادرات را تحمل می کنند ؟ در هر حال این تصمیم به کاهش قیمت ورق گرم ضخامت های زیر 3 میلیمتر منجر خواهد شد تا ساماندهی مجدد کی به نتیجه برسد؟

ورق های گرم ضخامت 3 تا 15 میلیمتر رول بازار آرامی داشت و کاهش نسبی در قیمت ها دیده شد. میانگین قیمت روز شنبه که 70125 ریال بود روز سه شنبه بالا رفت ولی چهارشنبه به 69063 ریال بازگشت. علت توقف قیمت آنست که بازار نگران از روند افزایشی شده بود و خریدارها عقب نشستند از طرف دیگر بعد از دو هفته بالاخره معاملات مبارکه در بورس بهم نخورد و ورق گرم B در قیمت 56950 ریال و گرم C در قیمت 58906 ریال معامله شد. این قیمت ها با منطق بازار نزدیک بود در نتیجه بازار به آرامش رسید. ضمن آنکه دیگر امکان تلاطم و افزایش قیمت در بازار ورق گرم نبود. ورق های گرم ضخامت 10 تا 40 میلیمتر اکسین با کاهش قیمت روبرو شد.

متوسط قیمت روز شنبه که 66760 ریال بود روز چهارشنبه به 66250 ریال رسید. عرضه ورق اکسین افزایش یافته ضمن آنکه کسانی که اسلب را در سال قبل به اکسین داده اند اکنون در حال دریافت محصول هستند و سود نسبتاً خوبی می برند. بعضی از بنکدارها ترجیح می دهند سریعتر به پول خود برسند و همین امر در کاهش نسبی قیمت موثر بوده است ولی کارخانه اکسین خود مهار کالایش را در اختیار دارد. طبعاً احتمال کاهش جدی قیمت نیست بخصوص که فولاد خوزستان مدیریت کار را نظارت می کند، مشکل اکسین رقابت کاویان است. کاویان به نظر میرسد نسبت به سال گذشته فعال تر در بازار ظاهر شده است متوسط قیمت کاویان از 65000 ریال روز شنبه به 65400 ریال در روز چهارشنبه رسید.

ورق سرد دو روز اول هفته به انتظار حرکت مبارکه در بورس نشست. روز دوشنبه میانگین قیمت 83150 ریال بود که تا چهارشنبه به 84350 ریال رسید ولی بازار این کالا کاملاً آرام شده است.

ورق گالوانیزه هفته آرامی داشت ولی روند قیمت ها صعودی بود که ناشی از بالا رفتن قیمت ارز و تاثیر آن بر قیمت روی بود. در مورد این کالا برای اکثر دست اندرکاران این سوال هست که چطور مبارکه ورق گالوانیزه را در بورس در قیمت پایه 118769 ریال و تمام شده 129458 ریال بدون احتساب کارمزد و دیگر هزینه ها فروخته است حال آنکه بالاترین قیمت مربوط به ورق گالوانیزه در بازار ضخامت 40/0 میلیمتر گالوانیزه 126400 ریال بوده است؟؟

منبع:فولادایران

دیدگاه ها
×