چت

کنترل بازار فولاد در دست دلار

بازار آهن آلات در هفته‌ای که گذشت، ادامه روند نزولی هفته پیش از آن را دنبال کرد. با این تفاوت که در ابتدای هفته تحت تاثیر دو عامل سیاسی که محرک قیمت دلار و بازار آهن بود، ابتدا قیمت‌ها افزایش یافت، سپس در میانه هفته با کمبود تقاضا و همچنین بازگشت روند دلار به مسیر نزولی خود، قیمت‌ها بار دیگر کاهش پیدا کرد.

کنترل بازار فولاد در دست دلار

عوامل مهم سیاسی تاثیرگذار بر قیمت دلار در روزهای گذشته که بیشتر شامل نتیجه دیدار نخست‌وزیر ژاپن با سران کشور و پس از آن حمله به نفتکش‌های دریای عمان بود خیلی سریع سبب اولین تکانه‌ها در این بازار شد. در این بین اتهامات وارده از سوی آمریکا به ایران در پی این حمله و ناامیدی از کاهش تنش میان ایران و آمریکا مساله‌ای بود که به واسطه تاثیرگذاری مستقیم دلار بر قیمت محصولات فولادی موجب بالا رفتن قیمت‌ها شد.

اما همان‌طور که داده‌های موجود نشان می‌دهند، بازار از ۲ هفته قبل روند نزولی داشت. چراکه از یکسو کمبود تقاضای واقعی موجب وارد آوردن فشار بر تولیدکننده به منظور کاهش قیمت محصولاتشان می‌شد و از سوی دیگر روند نزولی قابل پیش بینی برای دلار آزاد با نزدیک شدن به بازار متشکل ارزی از کاهش قیمت آهن‌آلات حمایت می‌کرد.

اما در این هفته، آنچه در بورس محصولات فولادی اتفاق افتاد، کمی متفاوت از بازار آزاد بود. روند بورس کالا از عرضه‌های ابتدای هفته گرفته تا عرضه‌های میلگرد و شمش در روز چهارشنبه، پیرو چند احتمال، نسبت به معاملات قبلی خود روند نزولی داشتند. اولین احتمال مربوط می‌شود به تغییر فرمول قیمت‌گذاری توسط ناظران بورس در مورد محصولات شمش، مقاطع تخت و طویل که با فرمول‌های اعلام شده از سوی کمیته تنظیم بازار از قیمت‌های حوزه سی‌آی‌اس مطابقت نمی‌کردند.

دومین احتمال معیار قرار دادن قیمت دلار روزهای انتهای دو هفته پیش است. چرا‌که ناظران بر بورس و بازار آزاد با غیرواقعی دانستن قیمت دلار پس از اتفاقات سیاسی فوق، قیمت پیش از این جهش را برای دلار آزاد و نیمایی در نظر گرفته بودند و به این ترتیب قیمت‌ها را در بازار کنترل کردند. در هفته جاری با تاثیرپذیری از ادامه روند نزولی دلار و اجرای آزمایشی بازار متشکل ارزی، در بیشتر مقاطع ساختمانی و غیرساختمانی افت قیمت‌ها پیش بینی می‌شود. بر‌همین اساس در صورتی که تنش جدیدی در حوزه سیاسی موجب ورود التهاب به بازار دلار نشود روند نزولی قیمت‌ها در هفته جاری با شیب اندک دور از انتظار نیست.

فعالیت بازار جهانی پس از اتمام ماه رمضان افزایش نیافت

طی هفته گذشته، چکش دلار به مراتب قوی‌تر از سایر پارامترهای جهانی تاثیرگذار بر قیمت آهن آلات عمل کرد. بازار جهانی طی هفته گذشته با جهت‌گیری‌های مختلفی مواجه شد. قیمت سنگ آهن همچنان متاثر از کمبود عرضه صعودی بود. در هفته پیش از آن و روز دوشنبه ۱۰ ژوئن بر اساس شاخص پلتس، قیمت هر ۲ نوع سنگ‌آهن ۶۲ درصد و کنسانتره ۶۵ درصد، ۲ دلار و ۵ سنت افزایش یافت و به بالای ۱۰۰ و ۱۱۶ دلار رسید. در همین روز براساس شاخص متال بولتن، قیمت سنگ آهن ۶۵ درصد (کنسانتره) ۸۰ سنت افزایش یافت و به بالای ۱۱۶ دلار بازگشت.

روز سه شنبه ۱۱ ژوئن نیز بر اساس شاخص پلتس، قیمت سنگ‌آهن ۶۲ درصد، به شکلی بی‌سابقه ۵/ ۵ دلار افزایش یافت؛ روندی که به رغم کاهش قیمت در روز دوشنبه ۱۷ ژوئن تا چهارشنبه ۱۹ ژوئن نیز همچنان برقرار بود. اطمینان بازار از تداوم کسری عرضه در ماه آتی یعنی جولای یکی از عوامل بر‌هم‌ریختگی بازار و قیمت‌ها عنوان می‌شود. اما از سوی دیگر قیمت قراضه ترکیه با روند نزولی خود از بازار راکد این کشور و سایر کشورهای مسلمان حمایت کرد؛ به نحوی که انتظار می‌رفت پس از اتمام ماه مبارک رمضان، فعالیت بازار بیشتر شود اما برخلاف تصور، تقاضا همچنان در سطح قبلی ثابت مانده و کاهش قیمت قراضه نیز موجب ایجاد 6رقابت منفی در جهت کاهش بیشتر بهای شمش، میلگرد و ورق در اغلب بازارهای جهان شده است.

منبع:دنیای اقتصاد

دیدگاه ها
×