علی زمانیان، مدیر فروش شرکت پرشینفولاد با اعلام این مطلب در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» گفت: شرکتهای تولیدکننده در بخش نورد، شمش را بهعنوان ماده اولیه خریداری کرده و باید پس از تولید و کسر هزینهها، سود منطقی داشته باشند. درصورتی که در سیستم عرضه بورسکالا، شرکتهای تولیدی ملزم به قیمتی پایینتر از قیمت تمامشده هستند. وی افزود: برای مثال شمش را در بازار رقابتی بورس به قیمت هر کیلو ۴ هزار تومان خریداری و محصول تولیدی (میلگرد) را با لحاظ سود منطقی با قیمت هر کیلو حدود ۴۵۰۰ تومان (میتوانیم) بفروشیم ولی بورس ما را ملزم به فروش میلگرد با قیمت دستوری میکند که رقمی حدود ۴۱۰۰ تومان بابت هر کیلو است. همین عرضه با رقم پایین سبب زیان ما میشود و در صورت عدم عرضه در بورسکالا هم با جریمه مواجه میشویم. زمانیان گفت: خرید شمش برای همه اعم از واسطهها آزاد و خیلی از شرکتها برای تهاتر مطالبات خود اجازه خرید شمش را دارند که باعث میشود رقابت زیادی برای خرید شمش اتفاق بیفتد و شمش با قیمت بالایی به شرکتهای حوزه نورد برسد.
وی افزود: براساس قانون، موظف هستیم تا ۷۰ درصد محصول تولیدشده از شمش خریداری شده از بورسکالا را در بورس عرضه و به فروش برسانیم که در غیر این صورت با جرائم مختلف مواجه میشویم؛ درحالیکه رقابت برای خرید مواد اولیه و شمش بالا است زیرا شرکتهای تولیدکننده (حوزه نورد) مجبور به تهیه مواد اولیه برای جلوگیری از تاخیر خط تولید خود هستند. دلیل مضاعف این موضوع که رقابت را بالاتر هم میبرد، این است که به شرکتها برای تهاتر مطالبات خود اجازه خرید داده بودند که باعث شکلگیری یک رقابت کاذب شده و شمش با قیمت بالاتر به دست تولیدکنندگان میرسد، در نتیجه خطر تعطیلی کارخانهها نیز وجود دارد.
مدیر فروش شرکت پرشینفولاد درباره مشکل دیگر گفت: موضوعی که تاثیر بدتری در سیستم کاری شرکتهای حوزه نورد میگذارد این است که امروز بازار مصرف خارج از بورس شامل آهنفروشان و خریداران کوچک نیز نگاه به قیمتهای بورسکالا دارند و از ما توقع دارند که به قیمت بورس به آنها بفروشیم. از طرف دیگر خریداران عمده ما از طریق بورسکالا خرید نمیکنند و کد بورسی ندارند، در نتیجه رقابتی در بورس اتفاق نمیافتد که قیمت بالاتر رود و بتوانیم به قیمت منطقی محصول را بفروشیم.
دنیای اقتصاد