در بخش منابع، واگذاری دارایی های سرمایه ای 74 درصد نسبت به لایحه سال قبل رشد داشته و به 712 هزار میلیارد تومان رسیده که صادرات نفت، میعانات گازی و گاز طبیعی پس از کسر سهم 40 درصدی صندوق توسعه ملی و سهم شرکت ملی نفت ، وزن 85 درصدی دارند. مفروضات، صادرات روزانه 1.4 میلیون بشکه نفت و قیمت نفت 85 دلاری است که با توجه به روند مقداری صادرات سال جاری، کمی خوش بینانه بنظر می رسد.
درآمدهای مالیاتی هم با 826 هزار میلیارد تومان، سهم 42 درصدی از منایع عمومی دولت را تشکیل داده است. در این بخش، مالیات اشخاص حقوقی رشد 120 درصدی نسبت به سال قبل داشته و به 294 هزار میلیارد تومان رسیده که بخشی از آن به دلیل افزایش پایه های مالیاتی است. علاوه بر این حدود 32 هزار میلیارد تومان بابت حقوق ورودی خودرو در نظر گرفته شده که نشان دهنده عزم دولت جهت واردات خودرو در سال آینده است .
واگذاری های دارایی های غیرمالی با رشد بیش از دو برابری 214 هزار میلیارد تومان برآورد شده که واگذاری شرکت های دولتی و واگذاری اموال، وزن برابری دارند. در بخش واگذاری دارایی های مالی، سهم فروش اوراق دولتی بیش از 185 هزار میلیارد تومان بوده و گروه ملی صنعت فولاد ایران و برخی پالایشگاه های دولتی در زمره واگذاری های سال آینده قرار دارند.
در بخش مصارف، هزینه ها با رشد 51 درصدی به 1،454 هزار میلیارد تومان رسیده است. بنابراین در تراز عملیاتی بودجه، کسری 476 هزار میلیارد تومانی بوده که عمدتا از طریق واگذاری دارایی های سرمایه ای، جبران شده است. همچنین مبلغ تملک دارایی های سرمایه ای که مختص پروژه های عمرانی است با کاهش 20 درصدی نسبت به سال جاری به عدد 202 هزار میلیارد تومان رسیده است.
اثر جدول تبصره 14 بر شرکت های سه صنعت بزرگ بورس
جدول تبصره 14 بصورت تفصیلی در لایحه بودجه گنجانده نشده ولی طبق سنوات قبل، فروش فرآورده های نفتی داخلی و صادرات فرآورده های نفتی ( بالغ بر 200 هزار بشکه در روز) و فروش گاز خوراک و سوخت به صنایع و اشخاص در آن دیده شده است.
از نکات قابل ذکر در مورد تبصره 14، نرخ خوراک متان پتروشیمی ها است که 7 هزار تومان به ازای هر مترمکعب و ضریب نرخ سوخت صنایع بزرگ نظیر پتروشیمی ها، پالایشی ها و فولادی ها معادل 50 درصد نرخ خوراک، درنظر گرفته شده اما نرخ خوراک و سوخت پتروشیمی ها در سال جاری 5 و 2 هزار تومان به ازای هر مترمکعب بود.
شرکت های متانولی و اوره ساز صنعت پتروشیمی به همراه تولیدکنندگان آهن اسفنجی در زنجیره فولاد، بیشترین تاثیر منفی را از این افزایش متحمل خواهند شد. نکته حائز اهمیت این است که فرمول محاسبه خوراک پتروشیمی ها درحال حاضر بدلیل در نظر گرفتن هاب های اروپایی گاز ( که مصرف کننده گاز بوده و در سال اخیر دست خوش افزایش قیمت شده اند) نماگر درستی از قیمت خوراک جهانی است. همچنین با فرمول خوراک پتروشیمی ها و نرخ های فعلی گاز جهانی، نرخ خوراک 8 هزار تومان به ازای هر مترمکعب بدست می آید که با حذف نرخ دو هاب اروپایی از فرمول، نرخ حدود 4 هزار تومانی برای هر مترمکعب گاز به دست خواهد آمد.
بهره مالکانه هم در لایحه سال آینده 40 هزار میلیارد تومان بوده که با توجه به رقم سال جاری، اثر محسوسی بر سودآوری شرکتها نمی گذارد. هر چند می تواند بر شرکت های نزدیک به ابتدای زنجیره معدنی، اثر بیشتر بگذارد.
از دیگر موارد موثر لایحه بودجه سال آینده بر بازارسرمایه، عوارض صادراتی محصولات خام و نیمه خام است که نوع دقیق محصولات و نرخ عوارض صادراتی، شفاف بیان نشده است.
دو نکته مثبت در لایحه بودجه سال آینده
همچنین به منظور حمایت از سهامداران خرد تا 15هزار میلیارد تومان سهام شرکت های دولتی از طریق وزارت اقتصاد به صندوق تثبیت بازار سرمایه منتقل می شود.
از دیگر نکات مثبت بودجه، نرخ صفر مالیاتی گواهی سپرده های مورد مبادله در بورس کالا و معافیت مالیاتی بخشی از سود برای اعمال افزایش سرمایه از محل انباشته، است./ بورس پرس