رونق معاملات شمش فولاد به عرضه‌‌‌های اعتباری مربوط بود

در حالی که رکود بلای جان زنجیره آهن و فولاد در دنیا و بازار داخل شده، عرضه اعتباری شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران به رقابت قیمتی در رینگ فولاد منجر شده است که این امر زمینه گرانی شمش و محصولات فولادی در بازار داخل را فراهم می‌کند.

رونق معاملات شمش فولاد به عرضه‌‌‌های اعتباری مربوط بود

در شرایطی که بازار صادراتی فولادسازان با فشار جهانی کاهش تقاضا مواجه است، میانگین دلاری نرخ فروش شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران ظرف هفته پایانی مهرماه ۵/ ۵‌درصد بالاتر از نرخ فروش صادراتی فوب خلیج‌فارس قرار گرفت.

فروش شمش فولاد در رینگ صنعتی بازار داخل بالاتر از قیمت صادراتی، ارتباطی به رونق بازار محصولات نهایی ندارد و نمی‌‌‌توان آن را مثبت و منعکس‌‌‌کننده رونق در بازار داخل ارزیابی کرد، بلکه این موضوع از سیاستگذاری نادرست در تعیین قیمت پایه و نحوه فروش نشات گرفته و در نهایت دود آن با تشدید رکود در بازار محصولات نهایی به چشم صنایع تکمیلی و مصرف‌کننده نهایی می‌رود.

عرضه اعتباری، رونق رینگ شمش را حفظ کرد

رینگ شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران در هفته پایانی مهرماه بر پایه عرضه‌‌‌های اعتباری رونق داشت، این در حالی بود که استقبال پررونقی از عرضه‌‌‌های نقدی انجام نشد. افزایش قیمت پایه عرضه شمش فولاد، عدم‌توجیه اقتصادی در تولید محصول با توجه به نرخ فعلی شمش و رکود سنگین مصرفی و سرمایه‌‌‌ای حاکم بر بازار محصولات در بخش فروش داخلی و صادراتی، عامل اصلی کاهش تحرک در معاملات فروش نقدی شمش فولاد ظرف دوهفته اخیر بود.

به این ترتیب در حالی که فولادسازان روز دوشنبه 25مهرماه حدود 186شمش فولاد را روانه رینگ صنعتی بورس کالای ایران کردند، تقاضایی برابر با 228هزارتن برای این محصول در بازار به ثبت رسید که در نهایت به فروش 107‌هزار تن شمش فولاد با میانگین قیمت 13‌هزار و 300تومان منجر شد. البته 45‌درصد کل تقاضای ثبت‌شده در این بازار برای محصول عرضه‌شده به شکل اعتباری بود.

از کل 186‌هزار تن شمش فولاد عرضه‌شده در این بازار، بالغ بر 51‌هزار تن به شکل اعتباری بود. فعالان بازار تقاضایی بالغ بر 103‌هزار تن را نیز برای شمش فولاد عرضه‌شده به شکل اعتباری در بازار به ثبت رساندند که در نهایت 40‌هزار تن از آن به فروش رفت و معاملات آن مورد تایید بورس‌کالا قرار گرفت. به این ترتیب در حالی که روز گذشته 27‌درصد حجم عرضه شمش فولاد به شکل اعتباری بود، 37‌درصد میزان معاملات به عرضه‌‌‌های اعتباری اختصاص داشت. بنابراین می‌‌‌توان گفت عرضه‌‌‌های اعتباری توانست به رینگ شمش فولاد در روز 25 مهرماه رونق نسبی بدهد.

میانگین نرخ فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالا در روز 25مهرماه به 13‌هزار و 300تومان رسید که با احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس، نرخ تمام‌شده شمش فولاد فروش‌رفته از این بازار به 14‌هزار و 500تومان می‌‌‌رسد. با در نظر گرفتن حداقل هزینه تبدیل، نرخ تمام‌شده تبدیل این شمش به میلگرد برابر 16‌هزار و 100تومان خواهد بود که این نرخ بدون در نظر گرفتن هزینه حمل شمش به واحد نورد و در صورت تبدیل شمش در محل تولید به میلگرد محاسبه شده است.

در شرایطی که نوردکاران برای فروش محصول خود حاضر به ارائه محصول در محدوده کف کانال قیمتی 15‌هزار تومانی هستند، خرید شمش فولاد با نرخ 13‌هزار و 300تومان فاقد هرگونه توجیه اقتصادی است؛ اما عرضه محصول به شکل اعتباری باعث می‌شود معاملات این بخش جریان داشته باشد./ دنیای معدن

دیدگاه ها
×