ورود نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولت نیز تاکنون نتوانسته تاثیر مثبتی بر کاهش این تنشها داشته باشد. حال معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت برای بررسی این شرایط ورود کرده است. بنابراین در نشستی با حضور اردشیر سعدمحمدی، مهدی صادقینیارکی معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت و فعالان زنجیره فولاد، چالشهای حاکم بر این زنجیره بررسی شد. حال قرار است پس از جمعآوری نظرات فعالان زنجیره فولاد، این مسائل به صورت مکتوب در اختیار نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای کمیسیون صنایع و معادن قرار گیرد.
ضرورت همصدایی میان فولادیها
به گزارش مهر در این جلسه درباره سیاست کلی زنجیره فولاد، تامین موادی همچون ورق، شمش و... برای کارخانههای پاییندستی و همچنین درباره سیاست صادرات در کل زنجیره، رایزنی شد. با توجه به تخصصی بودن امور، مقرر شد مباحث در کارگروههای تخصصی جمعبندی و هر هفته یک جلسه برگزار شود.
اردشیر سعدمحمدی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این نشست تاکید کرد: سهمیه تمامی زنجیره فولاد (از حلقه کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، شمش فولادی و ورق) برای سال ۱۴۰۰ تعیین و به واحدهای فولادی ابلاغ شده است.
وی با اشاره به افت صادرات فولاد از ابتدای امسال تاکنون گفت: صادرات شمش مازاد ضروری به نظر میرسد. سعدمحمدی در این جلسه بر لزوم حفظ بازارها و ظرفیتهای صادراتی فولاد تاکید داشتند. میزان تولید فولاد کشور در برخی از حلقههای تولید به مراتب بیشتر از نیاز داخلی برآورد میشود. بنابراین برنامهریزی دقیق برای صادرات در این زنجیره ضروری به نظر میرسد. درواقع تامین نیاز بازار داخلی از اهمیت ویژهای برخوردار است اما حفظ بازار صادراتی نیز ضروری و نیازمند برنامه دقیق است.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به ظرفیت قابل توجه تولید شمش فولاد در واحدهای القایی گفت: انتظار میرود واحدهای القایی نیز شمش تولیدی خود را در رینگ معاملات بورس کالا عرضه و بهازای آن آهن اسفنجی دریافت کنند. وی افزود: همچنین درنظر داریم امکان خرید ورق از سوی واحدهای کوچک در بورس کالا را فراهم کنیم. البته مشروط به آنکه رفتار تولیدی این واحدها در حوزه خرید و فروش رصد شود. این مقام مسئول همصدایی تشکلهای مرتبط با حوزه فولاد را ضروری دانست.
بر همین اساس، نیز بر تشکیل ستاد فولاد تاکید شد هرچند که هنوز در این باره تصمیم نهایی اتخاذ نشده است. البته باید اقرار کرد که همچنان اختلافنظرهایی میان تولیدکنندگان و فعالان زنجیره فولاد وجود دارد. تا جایی که به اعتقاد برخی از فعالان این زنجیره امکان یکصدایی میان انجمنها وجود ندارد و به تعارض منافع میان تولیدکنندگان منجر میشود.
معاون امور معدنی وزارتخانه همچنین در این نشست وعده داد که تعرفه واردات ورق با ضخامت کمتر از ۵ میلیمتر حذف شود.
حذف دلالان و تنظیم بازار
گفتنی است در این جلسه مقرر شد محصولاتی که موردنیاز بازار داخلی است مشخص شود تا این اقلام به دست مصرفکننده واقعی برسد. در همین حال امکان حذف دلالان از این زنجیره نیز فراهم شود. بر همین اساس نیز مقرر شده تا در سهمیههای مشخص شده در زنجیره فولاد بازنگری شود چراکه در فرآیند فعالیت سامانه تعدادی دلال شناسایی شدهاند و حذف آنها ضروری به نظر میرسد.
در ادامه این نشست مقرر شد تا تمامی محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه شود. درواقع هر کسی بخواهد از بخش بالادستی فولاد نیز محصولی بخرد باید محصول خود را نیز به بورس عرضه کند.
در ادامه تصمیم بر آن شد که ذینفعان زنجیره فولاد و فعالان این صنایع هر هفته مشکلات و چالشهای خود را با هدف تعامل و رسیدن به نقاط مشترک با حضور اردشیر سعدمحمدی، معاونت امور معادن و صنایع معدنی و مهدی صادقینیارکی، معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه کنند. در ادامه نیز پیشنهاد شد کمیته تخصصی دائمی در حوزه فولاد و نورد با حضور سیفالله امیری، مدیرکل دفتر صنایع معدنی غیرفلزی برای کنترل و بررسی عرضه و تقاضای فولاد در بورس کالا و بازار برگزار شود.
بنا بر موارد مطرحشده در این جلسه چنانچه زمینه مهیا شود میتوان چالشهای حاکم بر زنجیره فولاد را در وزارت صنعت، معدن و تجارت رفع کرد. تا درنهایت منافع تولیدکننده و مصرفکننده در کل زنجیره فولاد حفظ شود.
سخن پایانی
تنش در بازار فولاد در ماههای اخیر شدت گرفته است. تنشهایی که زمینه حضور دلالان را در این بازار فراهم میکند و به ضرر تولیدکننده واقعی و مصرفکننده نهایی میانجامد. امیدواریم با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت تعاملی میان فعالان این زنجیره کل بگیرد و زمینه رفع چالشهای حاکم بر آن فراهم شود.