تداوم روند صعودی نرخ مس در بلندمدت.

با وجودی که بازار خرید و فروش مس طی ماه‌های گذشته روندی رو به رشد را پشت‌سر گذاشته و در همین حال شاهد ثبت رکوردهایی تازه از این فلز سرخ‌رنگ بوده‌ایم‌ اما بهای فروش مس از تاریخ ۱۰ مه و پس از ثبت رکورد تاریخی ۱۰۷۲۴ دلار به‌ازای هر تن کاتد، در مسیر نزولی قرار گرفت.

تداوم روند صعودی نرخ مس در بلندمدت.

در همین حال از ۲۴ تا ۲۶ مه، بهای مس به کانال ۹۰۰۰ دلار سقوط کرد. هرچند این روند نزولی ادامه‌دار نبود و دوباره شاهد بازگشت قیمت‌ها به رنج ۱۰۰۰۰ دلاری هستیم. انتشار داده‌هایی مبنی‌بر رشد نزدیک به ۴ درصدی تولید مس از سوی ۱۰ شرکت برتر تولیدکننده این فلز غیرآهنی در سال ۲۰۲۱ و همچنین تلاش دولت چین برای جلوگیری از رشد غیرمنطقی بهای مس، زمینه سقوط قیمتی مس را در روزهای گذشته فراهم کرده است.

مس پس از ثبت رکوردهای بی‌نظیری در اوایل ماه مه ۲۰۲۱ در مسیر سقوط قرار گرفت. براساس گزارشی از «روزگار معدن» بهای فروش این فلز در تاریخ ۲۵ ماه مه و در بورس فلزات لندن برابر ۹۹۴۳ دلار به‌ازای هر تن ثبت شد که کمترین رقم   بهای این فلز طی ماه مه است.

دلایل متعددی برای کاهش بهای مس پس از رکوردشکنی‌های آن یاد می‌شود؛ ازجمله آنکه کمیسیون اصلاحات و توسعه ملی چین در جلسه‌ای با حضور بنگاه‌های اصلی این کشور که در حوزه سنگ‌آهن، فولاد، آلومینیوم و مس فعالیت دارند، نسبت به موج رشد قیمتی این کامودیتی‌ها هشدار دادند و خواستار تلاش برای توقف این روند صعودی شدند.

چینی‌ها در این نشست به مدیران شرکت‌های یاد‌شده درباره تخلفاتی همچون سفته‌بازی و انتشار اخبار نادرست که زمینه رشد قیمت کامودیتی‌ها را فراهم می‌کند، هشدار دادند.

در همین حال پیش‌بینی می‌شود میزان تولید مس از سوی ۱۰ شرکت برتر تولیدکننده این فلز سرخ تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی، با رشد ۳.۸ درصدی نسبت به سال گذشته میلادی به ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن افزایش یابد. پیش‌بینی رشد تولید خود محرک دیگری برای تعدیل قیمت مس است. با وجود این، همچنان این سوال مطرح است که اقدامات چین تا چه حدی می‌تواند مانع تداوم روند صعودی مس در بازار جهانی باشد؟

تقاضا جلوتر از تولید


با وجود تمام سیگنال‌های منفی که درباره رشد قیمت غیرمنطقی مس مطرح می‌شود، برخی از سرمایه‌گذاران همچنان بر این باورند که اقتصاد جهانی با بهبود ناشی از پاندمی کرونا در مسیر رشد پیش خواهد رفت؛ بدین ترتیب در حال سرمایه گذاری روی فلزات صنعتی همچون هستند.

در این میان عوامل دیگری نیز از روند رو به رشد بهای فلز سرخ رنگ حمایت می‌کند؛ ازجمله آنکه چین روند بازگشت به توسعه اقتصادی را پس از همه‌گیری ویروس کووید ۱۹ به سرعت طی کرد و بدین ترتیب تقاضا برای خرید مس از سوی این کشور به‌سرعت رشد داشت.

اما تولیدکنندگان اصلی این فلز سرخ‌رنگ همچون شیلی و پرو همچنان تحت تاثیر کرونا قرار دارند؛ درنتیجه انفصالی میان تقاضا در چین و عرضه از سوی معادن جهان پدید آمد.

افزایش تنش‌های تجاری میان چین و استرالیا نیز این شکاف عرضه را تشدید کرد. در پایان اکتبر سال ۲۰۲۰، به کارخانه‌های ذوب و تاجران چینی دستور داده شد که خرید مواد از جمله زغال کک شو و مس را از استرالیا متوقف کنند. در همین حال باید یادآوری کرد که تولیدکنندگان کاتد مس در چین از سال ۲۰۱۸ در واردات مواد از امریکا با موانعی روبه‌رو شدند زیرا این مواد به‌عنوان بخشی از دستور ماده ۲۳۲ دونالد ترامپ، مشمول مالیات بر واردات شده بودند. همه موارد یادشده زمینه کمبود مس را فراهم و رشد بهای این فلز را تشدید کرد.

گفتنی است، چین با وجود ظرفیت‌های موجود برای تولید کاتد مس، که بخش قابل‌توجهی از آنها نیز خالی مانده، همچنان ساخت تاسیسات جدید ذوب مس را ادامه می‌دهد‌ تا جایی که انتظار می‌رود ظرفیت تولید مس تصفیه‌شده در سال جاری میلادی به ۱۴.۲۲ میلیون تن افزایش یابد و این موضوع نشان‌دهنده اشتهای رو به رشد مواد اولیه مس در این کشور است.

نمودار مس

 

اعتصابات کارگری محرک بازار


میانجی‌گیری مقامات کارگری برای توقف اعتصابات کارگری در معادن مس اسکوندیدا و اسپنس BHP Group  در شیلی به نتیجه نرسیده و این کارگران به دنبال شروعی اعتصابی جدید هستند.

این دست اعتصابات کارگری در بزرگ‌ترین معادن مس جهان، تاثیری بسزا بر افت عرضه این محصول معدنی دارد و خود به‌عنوان سیگنالی مثبت زمینه رشد بهای فلز سرخ را در بازار جهانی فراهم می‌کند. علاوه‌بر این، مجلس عوام شیلی در اوایل ماه مه تدابیری را تصویب کرده بود که بنا بر آن مالیات به فروش مس وضع می‌کرد؛ این اقدام که از سال ۲۰۲۱ اجرایی می‌شود هنوز هم باید از سوی مجلس سنا تصویب شود و می‌تواند توسط دولت در دادگاه مسدود شود.

مجلس سنا همچنین در حال بررسی یک لایحه حفاظت از یخچال‌های طبیعی است که می‌تواند تولید مس در شیلی را ۴۰ درصد کاهش دهد.

اقدامات و تدابیر یاد‌شده تاثیر بسزایی بر روند تولید و عرضه مس دارد و از همین حالا شاهد اثرات آن بر بازار خرید و فروش این فلز سرخ‌رنگ هستیم.

منتظر رشد بیشتر باشید
علاوه‌بر تمام موارد یادشده شواهد حاکم بر بازار حکایت از رشد قیمت این فلز سرخ‌رنگ در بلندمدت دارد. مس با توجه به قابلیت‌های ویژه‌ای که دارد در دنیای کنونی کاربردهای گسترده‌ای را در صنایع سنگین، ساخت‌وساز و تولید به خود اختصاص داده و در روند اقتصاد جهانی مورد توجه قرار گرفته است.

این فلز با عنوان فلز پاک نام‌گذاری شده و تلاش دولت‌ها برای کاهش آلودگی‌های محیط زیستی تاثیر بسزایی بر افزایش تقاضا برای مصرف این فلز دارد.

کما‌اینکه در عصر حاضر و با هدف کاهش آلایندگی ناشی از کربن، ساخت و استفاده از خودروهای الکتریکی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

مصرف مس در این خودروها تقریبا ۴ برابر یک ماشین معمولی برآورد می‌شود. در همین حال بهره‌گیری از انرژی‌های پاک همچون نیروگاه‌های بادی در اولیت قرار گرفته که تقاضا برای این فلز سرخ رنگ را بیش از پیش افزایش می‌دهد. تلاش بین‌المللی برای کاهش انتشار کربن به این معنی است که جهان به مقدار بیشتری از مس نیاز دارد. دولت‌های بزرگ در سراسر دنیا برنامه‌های بلندپروازانه‌ای را برای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها اعلام کرده‌اند.

در همین حال به دنبال ارتقای انرژی‌های سبز هستند. این در حالی است که در طول سال‌های اخیر ذخایر قابل‌توجهی از مس کشف نشده‌اند. به‌علاوه آنکه شناسایی ذخایر جدید و در همین حال استخراج از آن به هزینه قابل‌توجهی نیاز دارد.

سخن پایانی


در پایان باید خاطرنشان کرد بهبود در شرایط اقتصادی کشورهایی همچون ایالات متحده، آلمان و ژاپن که نقشی اساسی در توسعه اقتصادی دارند، از تداوم روند صعودی بهای مس در آینده، حمایت می‌کند. بنابراین در بلندمدت باید به ثبت رکوردهایی بی‌نظیر از مس امید داشت./روزگار معدن

دیدگاه ها
×