بیش از ۷۰ درصد سیمان وارد بورس کالا می‌شود.

مدیرعامل سرمایه‌گذاری سیمان تامین گفت: چالش قطعی برق در کنار افزایش هزینه‌های ثابت و جاری شرکت‌های سیمانی منجر به کاهش تولید سیمان شده است، معضلی که نتیجه‌ای جز ضرر به شرکت‌ها و افزایش نرخ برای خریداران به دنبال نخواهد داشت.

بیش از ۷۰ درصد سیمان وارد بورس کالا می‌شود.

به گفته رضا جمارانیان عرضه سیمان در بورس کالا سبب متعادل شدن نرخ‌ها می‌شود و اگر کل صنعت سیمان در بورس کالا عرضه شود، این صنعت از معضل قیمت‌گذاری خارج می‌شود و بدین ترتیب شاهد توسعه و نوسازی صنعت سیمان خواهیم بود.

به گزارش روزگارمعدن، رضا جمارانیان در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به روند قیمت‌گذاری سیمان گفت: سال‌های زیادی است که سیمان درگیر قیمت‌گذاری دستوری بوده است. در ۱۰ سال اخیر نرخ این محصول حداقل، پایین‌تر از سطح تورم افزایش پیدا کرده، به طوری که در سال گذشته با ۱۵ درصد افزایش نرخ مواجه بوده است؛ در حالیکه حداقل میزان نرخ تورمی در سال ۱۳۹۹ حدود ۴۰ درصد برآورد شده است.

وی افزود: امسال با ورود سیمان به بورس کالا، توافق شد که سیمان عرضه شده در بورس کالا خارج از قیمت‌گذاری دستوری باشد اما اگر شرکتی خارج از بورس کالا اقدام به فروش کرد، موظف است با نرخ مصوب شده به معامله بپردازد.

عرضه در بورس کالا شامل قیمت‌گذاری دستوری نیست

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی صنعت سیمان تاکید کرد: اگر کل صنعت سیمان در بورس کالا عرضه شود، این صنعت از معضل قیمت‌گذاری خارج می‌شود. به این ترتیب، دیگر منابع موجود نیز می‌توانند با ورود به این بازار سبب توسعه و بهسازی ماشین‌آلات و دستگاه‌های شرکت‌های سیمانی شوند؛ زیرا بسیاری از شرکت‌های صنعت سیمان به جهت نبود نقدینگی لازم، نمی‌توانند بابت توسعه و نوسازی خود اقدامات لازم را انجام دهند و اگر این اتفاق رقم نخورد به طور قطع برخی از شرکت‌های سیمانی از مدار تولید خارج می‌شود.

وی عرضه سیمان در بورس کالا را سبب متعادل شدن نرخ‌ها دانست و افزود: این بازار کمک می‌کند تا نرخ توسط مکانیزم عرضه و تقاضا و به طور واقعی تعیین شود، از طرفی دیگر مخاطبین صنعت سیمان بتوانند نقدینگی کسب شده از طریق این بازار را برای نوسازی ماشین‌آلات خود صرف کنند. جمارانیان تصریح کرد: درحال‌حاضر تنها هلدینگ «سیمان تامین» از مجموعه شستا کل محصول خود را صد درصد در بورس کالا عرضه می‌کند؛ البته دیگر هلدینگ‌ها نیز به مرور در حال پیوستن به این بازار هستند، اما هنوز به عرضه ۱۰۰ درصدی محصول خود در بورس کالا نرسیدند. بخش خصوصی نیز هنوز محصول سیمان خود را وارد بورس کالا نکرده است، هرچند بسیاری شرکت‌ها در مسیر گرفتن پذیرش محصول خود در بورس کالا هستند. براین اساس، امیدواریم تا یک ماه آینده بیش از ۷۰ درصد صنعت سیمان وارد بورس کالا شود.

وی در برآورد عرضه‌های کنونی سیمان در بورس کالا بیان کرد: درحال‌حاضر سیمان در بورس کالا به خوبی معامله می‌شود. هرچند باید در نظر داشت که خریداران این محصول به طور سنتی هنوز عادت به انجام معامله از طریق بورس کالا ندارند که البته این موضوع نیز به مرور زمان و با فرهنگ‌سازی بهتر از قبل خواهد شد.

نقدینگی‌های سرگردان در بازار سیمان

کارشناسان معتقدند، به طور معمول ورود نقدینگی‌های سرگردان به هر بازار کالایی می‌تواند به افزایش نرخ در آن محصول منجر شود و این اتفاق در خصوص سیمان نیز وجود دارد.

مدیرعامل سرمایه‌گذاری سیمان تامین در پاسخ به این پرسش که چه راهی برای جلوگیری از این افزایش نرخ سیمان وجود دارد، گفت: در خصوص سیمان این احتمال نزدیک به صفر است، زیرا سیمان کالای حجیمی است و شرایط نگهداری آن مانند شمش طلا به راحتی انجام پذیر نیست. در هفته‌های گذشته حضور سوداگران در بازار سیمان قابل مشاهده بود. این افراد با خرید سیمان، کالای خود را تحویل نمی‌گرفتند و در واقع با نگهداری سیمان در محل شرکت در انتظار افزایش نرخ می‌نشستند تا آن را به مشتری دیگری واگذار کنند.

جمارانیان افزود: از طرفی دیگر به دلیل محدود بودن سیلوهای محل نگهداری شرکت‌های سیمانی، اشغال شدن آنها توسط خریداران منجر به افت تولید می‌شد، زیرا عمدتا محل دیگری برای نگهداری این حجم سیمان وجود ندارد. براین اساس و برای حل این معضل از حدود ۳ هفته پیش، هزینه سنگینی به طور روزانه برای انبارداری وضع شد تا از این طریق سوداگران از بازار خارج شوند. در چنین شرایطی، سوداگران دیگر توانایی نگهداری سیمان به امید افزایش نرخ نخواهند داشت و تنها مصرف‌کنندگان واقعی به خرید این محصول اقدام خواهند کرد. این روش درحال‌حاضر عملی شده است و به وضعیت مناسبتری نسبت به قبل دست یافته‌ایم.

«گواهی سپرده» در شرایط متعادل بازار

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی صنعت سیمان در خصوص اوراق گواهی سپرده سیمان که اخیراً راه‌اندازی آن توسط مدیرعامل بورس کالا، نوید داده شده است، گفت: این ابزار در حال هماهنگی مسائل مالیات و دارایی توسط بورس کالا برای عملیاتی شدن است. اما درحال‌حاضر به نظر می‌رسد با توجه به مشکلاتی که قطعی برق برای تولید کارخانجات سیمان ایجاد کرده و با کاهش عرضه نسبت به تقاضا رو‌‌به‌رو هستیم، فضای مناسب برای عملیاتی شدن این ابزار، شرایط متعادل بازار است.

وی تاکید کرد: زمانی می‌توان از این ابزار استفاده مناسب کرد که در عرضه و تقاضا به تعادل مناسبی رسیده باشیم یا اینکه حداقل میزان عرضه بیشتر از میزان تقاضا باشد. در چنین شرایط ابزار گواهی سپرده سیمان به تامین مالی شرکت‌های سیمانی کمک بسزایی خواهد داشت.

بورس کالا؛ بازاری برای مصرف‌کننده نهایی

جمارانیان بورس کالا را یاری رسان مصرف‌کننده نهایی دانست و افزود: پیش از این سیستم توزیع سیمان کاملا سنتی بود، به طوریکه کل محصول کشور توسط حدود ۳۰ واسطه خریداری می‌شد و با افزایش نرخ به مصرف‌کننده نهایی می‌رساندند. مدیرعامل سرمایه‌گذاری «سیمان تامین» اظهار کرد: در نظر داشته باشید که نرخ سیمان در زمستان گذشته به ازای هر پاکت حدود ۱۶ هزار تومان بود در حالی که این نرخ حدود ۶۰ هزار تومان به ‌دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسید؛ یعنی چیزی حدود ۴۵هزار تومان به ازای هر پاکت سود به عوامل توزیع می‌رسید در حالیکه مصرف‌کننده نهایی با نرخ واقعی رو‌به‌رو نبود.

وی ادامه داد: براین اساس، بورس کالا نه تنها سبب افزایش نرخ سیمان نشده است، بلکه موجب شده تا نرخ ۱۶ هزار تومان به ازای هر پاکت سیمان به نرخ حدود ۲۵ هزار تومان در بورس کالا و به طور مستقیم به‌دست مصرف‌کننده نهایی برسد. با این تفاوت که مصرف‌کننده نهایی نیازی به خرید از دلالان ندارد. جمارانیان تاکید کرد: ضروری است تا فرهنگ معاملات کالاها از طریق بورس‌های کالایی جا بیافتد تا مصرف‌کنندگان برای پروژه‌های عمرانی و صنایعی که مصرف سیمان بالایی دارند، سیمان مورد نیاز خود را از بورس کالا با قیمتی مناسب و به دور از دست دلالان تهیه کنند./روزگار معدن

دیدگاه ها
×