افزایش نظارت بر خریداران، افت قابل توجه تقاضای مصرفی با آغاز روزهای سرد سال و فرارسیدن فصل بارندگی در کشور و حتی احتمال کاهش نرخ ارز سه عامل اصلی برای این کاهش رقابت بودند. استفاده از فرصت ایجاد شده میتواند به افت بهای قیمت مقاطع در کشور منجر شود.
کاهش نرخ معامله باوجود رشد قیمت پایه
در حالی که میانگین بهای فروش هر کیلوگرم شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس کالا در معاملات هفته پیش (سهشنبه ۸ مهر) به رکود تاریخی خود یعنی ۱۱ هزار تومان رسید، افت تقاضا برای خرید شمش در بازار فیزیکی باعث شد، با وجود رشد ۵۰۰ تومانی نرخ پایه برای معاملات هفته جاری (سهشنبه ۱۵ مهر) بهای میانگین معامله این محصول برابر ۹ هزار و ۵۰۰ تومان شود.
کاهش بهای معامله شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالا در اثر چند عامل اصلی رقم خورد. کاهش ثبت تقاضا برای خرید شمش فولاد از رینگ معاملاتی بورس کالا عامل مهمی در افت رقابت در خرید شمش بود. برای معاملات شمش فولاد روز 15 مهرماه بخشی از نوردکاران که مطابق با میزان خرید شمش خود از بورس کالا، محصول در این بازار عرضه نکرده بودند اجازه ثبت تقاضا پیدا نکردند. به این ترتیب در حالی که هفته گذشته (8 مهر) برابر 155 هزارتن تقاضا برای عرضه 103 هزار تن شمش در رینگ بورس کالا به ثبت رسیده بود، میزان ثبت تقاضا در این بازار به 96 هزار تن برای 84 هزار تن محصول عرضه شده رسید.
افت تقاضا در رینگ معاملاتی بورس کالا باعث شد تا نرخ فروش این محصول با رقابتی اندک صورت گیرد. همچنین آغاز فصل پاییز که زمان سنتی رکود در پروژههای ساختمانی بهشمار میرود و عدم تخصیص بودجه به پروژههای عمرانی در کشور باعث شده تا نوردکاران که میدانند بازار مصرف دیگر تقاضایی برای محصولات تولیدی آنها با قیمت فعلی را ندارد، از میزان رقابت برای خرید مواد اولیه بکاهند. به این ترتیب معاملات شمش فولاد در روز سهشنبه 15 مهر با رقابت کمتری همراه شد. کاهش حدود 5/ 13 درصدی بهای معامله شمش ظرف یک هفته سیگنالی قوی برای کاهش نرخ مقاطع بهشمار میرود. به گونهای که با وجود افزایش نرخ ارز آزاد در روز سهشنبه 15 مهر اما بازار آزاد مقاطع با افت قیمت همراه شد و نرخ هر کیلوگرم میلگرد از 12 هزار و 700 تومان به 12 هزار و 600 تومان رسید.
اما نرخ پایه اعلامی برای هر کیلوگرم میلگرد برای معاملات امروز (16 مهر) نسبت به معاملات هفته قبل با افزایش 550 تومانی همراه بود و به 10 هزار و 800 تومان رسیده است. این رشد قیمت پایه میتواند بهعنوان سدی در مسیر کاهش بهای مقاطع در بازار عمل کند. حال باید دید در حالی که بازار شمش و مقاطع فولادی سیگنال آمادگی برای کاهش نرخ را میدهد، روند تغییرات نرخ ارز چه نتیجهای را برای این بازار رقم خواهد زد./دنیای اقتصاد