آیا میلگرد ۱۰ تومانی حقیقت دارد؟

در ابتدا کمی خوبینانه به تصمیمات دولت نگاه خواهیم کرد. به فرض اینکه خبری از صادراتی فولاد و میلگرد ارزان در کار نیست و این خبرها شایعه ای بیش نیست. سیاست قیمت گذاری دستوری و دخالت دولت در نرخ های صنعتی یک سیاست نخ نما شده است.

آیا میلگرد ۱۰ تومانی حقیقت دارد؟

به نظر می رسد که دولت جدید برنامه ای جز تکرار مکررات ندارد. در سال های 97 و 98 که دولت وارد تنظیم بازار محصولات فولادی شد و مداخلات خود را به صورت جدی برای کاهش قیمت محصولات فولادی انجام داد به میزان بسیار زیادی شمش به بازار تزریق شد.

موضوع میلگرد ۱۰ تومانی حتی به شوخی تیر خلاصی خواهد بود بر اقتصاد فولادی ایران. در روزهای اخیر این موضوع از زبان یکی از مسئولین صنعتی کشور نقل محافل فولاد شده و به شکلی وایرال در شبکه های خبری حوزه فولاد دست به دست شده است. این موضوع را از هر منظری که بررسی کنیم برای بازار فولاد و مصرف کننده نهایی یک تهدید بزرگ به حساب می آید. در سال های اخیر با توجه به فعالیت این مجله تحلیل به کرات در خصوص آفات قیمت گذاری دستوری صحبت و تحلیل ها مطرح کرده ایم. این موضوع نیز از همین مسیر است. متاسفانه درد اصلی آنجاست که با این نرخ برخی از تجار منتظر صادرات میلگرد به کشورهای همسایه هستند. این موضوع با هیچ منطقی اعتبار ندارد. در ادامه به ارزیابی این موضوع با جزئیات بیشتری خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.

کارنامه شکست دولت در قیمت گذاری دستوری  


در ابتدا کمی خوبینانه به تصمیمات دولت نگاه خواهیم کرد. به فرض اینکه خبری از صادراتی فولاد و میلگر ارزان در کار نیست و این خبرها شایعه ای بیش نیست. سیاست قیمت گذاری دستوری و دخالت دولت در نرخ های صنعتی یک سیاست نخ نما شده است. به نظر می رسد که دولت جدید برنامه ای جز تکرار مکررات ندارد. در سال های ۹۷ و ۹۸ که دولت وارد تنظیم بازار محصولات فولادی شد و مداخلات خود را به صورت جدی برای کاهش قیمت محصولات فولادی انجام داد به میزان بسیار زیادی شمش به بازار تزریق شد. نتیجه این سیاست ، ورود شمش ارزان بیشتر به بازارهای داخلی بود. این موضوع در حال حاضر برای میلگرد صادق شده است. به نظر می رسد که میلگرد ۱۰ تومانی  در خط مقدم نرخگذاری های جدید قرار گرفته است. این سیاست جز انباشت سرمایه در دستان دلالان نتیجه ی دیگری در پی نخواهد داشت.

تکرار مسیر اشتباه شمش برای میلگرد ۱۰ تومانی


دولت یکبار به صورت کاملی مسیری که امروز برای میلگرد ۱۰ تومانی طی می کند را برای شمش فولادی طی کرده است. نتیجه سیاست فکرنشده و غیر علمی دولت برای کشور این بود که شمشی که می توانست در آن سالها با قیمتی حدود ۴۰۰ دلار درهر تن از کشور صادر شود با قیمتی ۳۰۰ دلار یا کمتر وارد بازارهای داخلی شد. در شرایط فعلی بازار داخلی نیازی به افت شدید قیمت و خارج از عرف ندارد. مصرف کننده هایی در این فصل سال کمتر در بازار فعال است. این فرصت به دلالان اجاز خواهد داد تا انبارهای خود را با میلگردهای سوبسیت دار پر کنند و بعدا به چندین برابر قیمت به بازار عرضه کنند.

تهدید تبدیل میلگرد ۱۰ تومانی به سایر مصنوعات فولادی


در سال های گذشته هزینه ی تبدیل آنقدر مقرون به صرفه بود که می ارزید این مسیر را طی کرد. برای مثال از دیگر تبعات این سیاست این بود که شمش موجود در بازار داخل به میلگرد تبدیل شد و میلگرد با قیمتی حدود ۳۵۰ دلار به کشورهای همسایه صادر شد. چه تضمینی وجود دارد که میلگرد ۱۰ هزارتومانی را به شمش تبدیل نکنند و در روزهای داغ بازار به هموطن خود با قیمت های گزاف تری بفروشند؟ اصلا چه تضمینی وجود دارد که میلگرد را با قیمت کمتری زیر قیمت تهیه کنند. در بازار خارجی به فروش نرسانند؟. چه تصمینی وجود دارد که ما یارانه به کشورهای همسایه ندهیم؟ این موضوع دقیقا در زمانی مطرح شده که یارانه های خانوارها در محلس زیر تیغ حذف قرار گرفته است. میلگرد ۱۰ تومانی می تواند دستاوردهای تولید فولاد ایران را در شش ماه آتی نابود کند.

 تولید فولاد در بحران انرژی و گل به خودی


در شرایطی که با کمبود برق و انرژی همراه بودیم این تصمیم بسیار غیر منطقی است. شنیده هایی از بازار به گوش می رسد که میلگرد ۱۰ تومانی به محض تصویب آماده ارسال به کشورهای همسایه است. این یک خیانت بزرگ در حق منابع ملی این کشور محسوب می شود. در اثر سیاستهای دولت رقمی معادل ۵۰ دلار مستقیما به محصولات نهایی و میانی فولاد ضرر وارد آمد در حالیکه بنای این سیاست غیرکارشناسی  کاهش و کنترل قیمت و تعیین قیمت دستوری فولاد بود.

 انعکاس نقل قول گزارشگر فولاد از صادرات  میلگرد ۱۰ تومانی


این موضوع بدون واسطه و به نقل از گزارشگر فولاد در شب گذشته منتشر شده است. وی اعلام کرده است که در محفلی در حال گفتمان در خصوص مسائل پیرامون بازار بودیم؛ که شخص محترمی حضور پیدا کرده و عنوان کرد برای فلان کشور همسایه ایران، ساخت و ساز گسترده داریم و در جستجوی کانال فروشی هستم که بتواند نیاز میلگرد آجدار ما را تامین کند . عنوان کردم صادرات فولاد برای تاجر به دلیل تعهد ارز بازگشتی حاصل از صادرات؛ مطابق با اخرین بخشنامه ها ممنوع است.

مگر نماینده تولیدکننده باشد یا شما کالایی را از رینگ صادراتی بورس کالا تهیه کنید.اما به نظر می رسد که این مسائل در شرایط فعلی گلوگاه نظارتی محسوب نمی شود. ظاهرا مشکل سر قیمت است.عنوان کردند که ما قیمتی را طلب کردیم که تولیدکننده میلگرد در پاسخ ما گفته‌اند فعلا چنین قیمتی برای ما مقدور نیست. موضوع میلگرد ۱۰ تومانی به شدت می تواند به زیرسات اقتصاد صنعتی ایران آسیب بزند.

خلق رانت با دخالت دولت در قیمتگذاری بازار فولاد


با مرور همین تجربه می توان فهمید که دخالت دولت تنها موجب ایجاد رانت برای عده ای می شود و در میان مدت تمام حلقه های زنجیره فولاد از این نوع دخالت ها آسیب می بینند. میلگرد در بهترین حالت قیمت ۱۴ هزارتومانی را میتواند یدک بکشد. در حال حاضر قیمت میلگرد ۱۰ تومانی با هیچ فرمی از محاسبات همخوانی ندارد. در حال حاضر هم اعمال سیاست های دستوری نتیجه ای جز این در بر نخواهد داشت. اگر دولت قصد دارد از بازار فولاد و مصرف کننده حمایت کند باید زمینه کاهش هزینه های تولید را فراهم کند؛ نه اینکه در تابستان با خاموشی های دستوری تولید متوقف و بازار دستخوش نوسان شود.

مقایسه نرخ صادراتی میلگرد ۱۰ تومانی و میلگرد ترکیه


نرخ صادراتی میلگرد ۶۶۰ دلار/تن در ترکیه است. میلگرد ۱۰ تومانی برای کشور ترکیه عملا یعنی تقدیم رایگان میلگرد برای فروش و استفاده در این کشور. این موضوع را باید دست به دست کرد تا مسئولان به فاجعه ای که برای رخ داد آن برنامه ریزی کرده اند آگاه شوند. شما تصور کنید، که یکسری ها آنطرف مرز نشسته‌اند و چشم و گوش دوخته‌اند به بازار داخلی ما و خبرها را از خود ما زودتر می‌گیرند و می‌شنوند.آنوقت یک بنده خدای مسئولی چون سیگنال میلگرد ۱۰ هزار تومانی را در رسانه داده؛ ایشان در جستجو و انتظار این میلگرد مفت نشسته‌اند که بیت المال مردم این آب و خاک را بردارند ببرند آنطرف مرز هزینه کند. برای ملتی دیگر .

 معضل حباب قیمت ها در بازار داخلی


ما طرفدار رعایت انصاف و قاعده و منطق هستیم نه اینکه یک چنین چیزهایی ببینیم و بشنویم و به ناچار به تحلیل آنها بپردازیم. قیمت میلگرد داخلی پر واضح است که حباب قیمتی دارد. اما هیچ توجیهی برای عرضه میلگرد ۱۰ تومانی به بازار صادراتی وجود ندراد. همسایگان ما باید محصول تولیدی کارخانجات ما را به قیمت عادلانه و مطابق با ارزش واقعی خودش بخرند نهایتا برای مقابله با تحریم های ظالمانه امریکا؛ نهایتا مثلا ۵ درصد ارزانتر نه کمتر .

 تصاحب بازارهای صادراتی ایران توسط ترکیه


شمش اکنون در بازار صادراتی دریای سیاه تنی ۶۰۰ دلار است. حدود ۱۰ درصد هم هزینه تولید حوزه نورد است که اگر با دلار ۲۳ هزار تومانی نیمایی حساب کنیم، معادل ریالی میلگرد آجدار ایران باید حداقل بالاتر از ‌کیلویی ۱۵،۰۰۰ تومان ( بدون  لحاظ ارزش افزوده ) صادر شود نه کمتر. نرخ صادراتی کمتر از این می شود به مثابه هدیه یارانه تولید به کشورهای همسایه خواهد بود. حال شما میلگرد ۱۵ تومانی با نرخ حداقلی را با نرخ میلگرد ۱۰ تومانی و در ابعاد صادراتی مقایسه کنید. قویا از سیستم های نظارتی درخوسات می شود که این روند را یکبار برای همیشه از بین ببرند. دلیلی برای این بذل و بخشش ها در بازار صادراتی وجود ندارد. ترکیه در سال جاری بازارهای ایران در عراق و کویت را به طور کامل تصاحب کرده است.

حل افسانه میلگرد ۱۰ تومانی؛ یکبار برای همیشه


نه قیمت های افسارگسیخته عادلانه و منطقی است.نه قیمتی که احیانا اگر غیرمنطقی سرکوب شود تا شرایط قاچاق آن مهیا شود؛ بنظر می رسد هر دوی این مسیرها بیراهه باشند. میلگرد ۱۰ تومانی در شرایط فعلی کاندیدای سرکوب قیمت است. برخی می‌گویند نرخ داخلی اگر بی منطق سرکوب شود؛ از در و دیدار این مملکت فولاد ایران را میبرند کشورهای همسایه، چه بخواهیم چه نخواهیم؛ چه خوشمان بیاید چه نیاید. ولله که ما به این کار رضایت نداریم. این می‌شود حراج بیت المال. برخی منتظرند که فولاد ایران را به مفت و کمتر از ارزش واقعی خودش به کشورهای همسایه ببرند. آگاه باشند که نه مردم و نه مسئولان دلسوز این کشور؛ هیچگاه اجازه چنین فعلی را به آنها نخواهند داد./پایگاه خبری آرتات پرس

دیدگاه ها
×