به گزارش «انجمن جهانی فولاد»، در ماه مه ۲۰۲۴ (۱۲ اردیبهشت تا ۱۱ خرداد ۱۴۰۲)، ایران با تولید ۳.۳ میلیون تن فولاد خام و رشد ۲.۱ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل، برای نخستین بار در سال ۲۰۲۴ به رتبه هفتم تولیدکنندگان برتر فولاد جهان دست یافت. همچنین، تولید فولاد ایران در پنج ماهه اول سال ۲۰۲۴ با ۹.۱ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، به ۱۴ میلیون تن رسید.
عملکرد کشورهای برتر در تولید فولاد خام
بر اساس گزارش این انجمن، تولید جهانی فولاد خام در ماه مه ۲۰۲۴ به ۱۶۵.۱ میلیون تن رسید که نشاندهنده رشد ۱.۵ درصدی نسبت به ماه مشابه سال ۲۰۲۳ است. این گزارش با استفاده از اطلاعات ۷۱ کشور تولیدکننده فولاد تهیه شده است.
در پنج ماهه نخست سال ۲۰۲۴، کشورهای ترکیه، ایران، هند، آلمان و برزیل شاهد رشد تولید بودند، در حالی که تولید در کشورهای چین، ژاپن، آمریکا، روسیه و کره جنوبی کاهش یافت. ترکیه با رشد ۲۲.۱ درصدی، هند با ۸.۵ درصد و ایران با ۷.۲ درصد افزایش تولید نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، پیشتازان این افزایش تولید بودند.
موفقیتهای ترکیه در تولید فولاد خام
ترکیه با افزایش ۱۹.۸ درصدی تولید فولاد خام در پنج ماهه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل، رکورددار بیشترین رشد نقطه به نقطه تولید فولاد خام در جهان شده است. این افزایش تولید پس از رشد ۲۲.۱ درصدی در چهار ماهه اول و ۲۸.۴ درصدی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به مدتهای مشابه در سال ۲۰۲۳ به دست آمده است.
جایگاه ایران در تولید جهانی فولاد
از نظر میزان تولید فولاد خام در پنج ماهه اول سال ۲۰۲۴، ایران با تولید ۱۴ میلیون تن پس از آلمان با ۱۶.۲ میلیون تن و ترکیه با ۱۵.۵ میلیون تن در رتبه نهم تولیدکنندگان برتر فولاد جهان قرار دارد.
فولاد ترکیه در پروژه شهر نئوم عربستان، فرصت از دست رفته برای ایران
تارنمای معتبر «استیلاوربیس» گزارش داد که شرکت «کوکایر چلیک»، یکی از برجستهترین فولادسازان ترکیه، تأمین فولاد برای پروژه عظیم شهر نئوم در عربستان سعودی را برعهده گرفته است. این در حالی است که شهر نئوم میتوانست بازار بسیار نزدیکتری برای محصولات فولادی ایران باشد.
رکوردشکنی ایران در رشد تولید فولاد
ایران در ماه ژانویه ۲۰۲۴ با رشد ۳۹.۹ درصدی تولید فولاد خام، بیشترین رشد نقطه به نقطه را به نام خود ثبت کرد و رکورد پنج ماه قبل را شکست. این رکوردشکنی نشاندهنده توانمندی صنعت فولاد ایران در مواجهه با چالشهای اقتصادی و رقابتی است.
فرصتهای از دست رفته
با توجه به نزدیکی جغرافیایی ایران به پروژههای بزرگ ساختمانی در منطقه، همکاری با پروژههایی مانند نئوم میتوانست فرصتهای صادراتی مهمی برای فولاد ایران فراهم کند. اما با ورود شرکتهای ترکیهای به این بازارها، نیاز به بررسی دقیقتر استراتژیهای صادراتی و بازاریابی برای محصولات فولادی ایران بیش از پیش احساس میشود.
ایران در جمع برترین تولیدکنندگان فولاد جهان در ماه مه ۲۰۲۴
بر اساس گزارش «انجمن جهانی فولاد»، ایران در ماه مه ۲۰۲۴ برای نخستین بار در سال جاری میلادی از نظر تولید ماهانه در رتبه هفتم برترین فولادسازان جهان قرار گرفت. در این ماه، ایران با تولید ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن فولاد خام، رشد نقطه به نقطه ۲.۱ درصدی را ثبت کرد. همچنین، کشورمان از نظر میزان تولید فولاد خام در پنج ماهه اول سال ۲۰۲۴، با تولید ۱۴ میلیون تن در این بازه زمانی، پس از کشورهای آلمان و ترکیه قرار گرفت و رتبه نهم تولیدکنندگان برتر فولاد جهان را به خود اختصاص داد. ایران در این مدت، افزایش ۹.۱ درصدی را نسبت به پنج ماهه اول سال ۲۰۲۳ تجربه کرده است.
وضعیت تولید در دیگر کشورهای برتر
در ماه مه ۲۰۲۴، آلمان و ترکیه هر کدام با تولید ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن فولاد خام، به ترتیب در رتبههای هشتم و نهم تولیدکنندگان برتر فولاد جهان قرار گرفتند. تولید آلمان با کاهش ۱.۹ درصدی و تولید ترکیه با افزایش ۱۱.۶ درصدی نسبت به مه ۲۰۲۳ همراه بود.
تولید فولاد خام برزیل نیز در این ماه با کاهش ۷.۴ درصدی نسبت به ماه مشابه سال گذشته به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن رسید و این کشور در رتبه دهم تولیدکنندگان فولاد جهان قرار گرفت.
این ارقام نشاندهنده تحرکات قابل توجه در بازار جهانی فولاد و نقش برجسته ایران در این صنعت است، که با تلاشهای مستمر و بهبود فناوری، به دست آمده است.