بیثباتی نرخ ارز چه اثراتی بر اقتصاد دارد؟
مطابق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، نرخ ارز در کوتاه مدت یکی از عوامل کلیدی شکل دادن به انتظارات تورمی و در نتیجه نرخ تورم در اقتصاد ایران است و در میان مدت اثر قابل توجهی در سطح فعالیتهای اقتصادی و ترکیب کالاهای قابل تجارت و غیرقابل تجارت دارد.
با توجه به اینکه نوسانات ارزی هم در تولید و هم در تخصیص منابع ایجاد اختلال میکند، کنترل نوسانات این نرخ به ایجاد فضای کلان مناسب برای رشد اقتصادی کمک میکند.
بیثباتی نرخ ارز باعث میشود تا بنگاههای تولیدی به دلیل عدم پیش بینی مواد اولیه و محصولات، در برنامهریزی تولید دچار مشکل شوند؛ کارکرد اصلی سیاستهای ارزی در حوزه حمایت از تولید باید بر پیش بینیپذیرکردن نرخ ارز و جلوگیری از نوسانات شدید متمرکز باشد.
عدم میخکوبکردن نرخ ارز و تعدیل به موقع نرخ ارز با توجه به تورم داخلی، میتواند در کاهش احتمال بروز بحرانهای ارزی و در نتیجه ممانعت از ایجاد فضای سفتهبازی در بازار ارز ثمربخش باشد.
همچنین با توجه به نقش مخرب تحریمهای اقتصادی و فضای نامطمئن سیاسی بر ثبات پولی و مالی در اقتصاد کشور، ضرورت دارد در کنار اعمال سیاستهای ناظر بر کنترل تورم و ثبات ارزی، کاهش ریسکهای سیاسی برای اثربخشی بهتر سیاستها و مدیریت مناسب انتظارات آحاد اقتصادی دنبال شود.| دنیای اقتصاد