قیمت دلار در هفته انتهایی اردیبهشتماه از همان روز شنبه در مسیر کاهشی قرار گرفت و از محدوده ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومانی تا کانال ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومانی پایین رفت. امری که از نظر بیشتر فعالان ناشی از افزایش عرضه ارز بود.
در مقابل عدهای که کاهش عرضه ارز را عامل افزایشی روز سهشنبه میدانستند، گروهی دیگر از فعالان قرار داشتند که نقش متغیر تقاضا را در بازگشت قیمتی پررنگتر میدانستند. به گفته آنها، در سومین روز هفته قیمت دلار از محدوده ۱۳ هزار و ۷۵۰ تومانی پایین نرفت. در روز چهارم هفته نیز این ارز نتوانست به پایین مرز یاد شده برود. توقف دلار در این محدوده قیمتی موجب شد که برخی نوسانگیران تصور کنند که قیمت دلار به کف رسیده است. تصور برخورد قیمت به کف موجب شد که خریدهای ارزی افزایش پیدا کند و قیمت در مسیر افزایشی قرار بگیرد.
در این میان، عامل سومی که از نظر فعالان بازگشت قیمتی دلار را ممکنتر کرد، جوسازی معاملهگران پیرامون اخبار سیاسی بود. عدهای باور داشتند، اظهارات برخی مقامهای سیاسی مبنیبر ممکن نبودن شرایط مذاکره با آمریکا زمینهساز جوسازی معاملهگران شد. در روزهای پیشین برخی کاهشیهای بازار عنوان میکردند، پشت پرده میان آمریکا و ایران مذاکرههایی در جریان است. همچنین افزایش احتمال عدمتصویب لوایح مربوط به FATF در ایران دیگر عاملی بود که نوسانگیران دیروز پیرامون آن جوسازی میکردند.
عامل چهارمی که بهعنوان متغیر افزایشی در بازار مطرح میشد، رشد نرخ حواله درهم بود. دیروز نرخ حواله درهم از محدوده ۳ هزار و ۷۷۰ تومانی بالا آمد و حتی به محدوده ۳ هزار و ۹۰۰ تومان قدم گذاشت. نرخ حواله درهم یکی از مهمترین متغیرهایی است که در بازار داخلی توسط معاملهگران رصد میشود.
یکی از شایعاتی که در روزهای قبل در بازار وجود داشت، افزایش فروش درهم توسط پتروشیمیها بود. برخی معاملهگران غیررسمی نیز عنوان میکردند در روزهای ابتدایی هفته فروش درهم افزایش پیدا کرده بود؛ البته از نظر آنها شرکتهای تجاری فروش درهم خود را افزایش دادند؛ چراکه قصد داشتند معاملات خود را از دبی به عراق منتقل کنند.
عامل پنجم افزایشی، از نظر برخی فعالان، ورود خالی فروشها به موقعیت خرید بود؛ خالی فروشها که در روزهای اخیر سودهای مناسبی بهواسطه کاهش قیمت بهدست آورده بودند، روز سهشنبه با تغییر مسیر قیمتی ناچار شدند برای پرداخت تعهدات خود در موقعیت خرید قرار بگیرند و سمت تقاضای بازار را تقویت کنند. برخلاف افزایش دلار در بازار داخلی، قیمت طلا در بازارهای جهانی روند نزولی اخیر خود را ادامه داد
دلیل این کاهش، تقویت احتمال عدمکاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی آمریکا در سالجاری میلادی عنوان شده است، که بالذات شاخص دلار را تقویت میکند و از جذابیت طلا میکاهد. هر اونس طلا در بازارهای جهانی نزدیک به ۶ دلار کاهش یافت و به بهای ۱۲۷۱ دلاری رسید. از دلایل دیگر تضعیف اونس و تقویت شاخص دلار میتوان به افزایش بازدهی اوراق قرضه آمریکا و تشدید تنشهای تجاری میان آمریکا و چین اشاره کرد که تقاضا برای دلار آمریکا را افزایشی کردند.
منبع:بنکر