قبل از تعطیلات عید شاهد بودیم که بازار بیلت سی آی اس روزهای نسبتاً آرامی را پشت سر میگذاشت چرا که اختلاف میان قیمتهای پیشنهادی و قیمت موردنظر خریداران بالا بود و خریداران در کشورهای مختلف به دنبال 440 تا 450 دلار در حالی که قیمتها حدود 5 تا 10 دلار بیشتر برای عرضه ارائه شد. شاید یکی از دلایلی که عرضهکنندههای سی آی اس قیمت پیشنهادی بیلت به ترکیه را از 470 تا 475 دلار به 465 تا 475 دلار هر تن سی اف آر کاهش دادند همین بود هرچند که خریداران در ترکیه همچنان تمایلی به خرید نشان ندادند.
هر چند که در حدود یک ماه گذشته قیمت بیلت بین 450 تا 460 دلار هر تن فوب بود و روند نزولی هم داشت در نهایت این روال کاهش قیمتی همچنان ادامه داشت و آخرین قیمت بیلت صادراتی سی آی اس که در هفته سوم فروردین ماه 445 دلار هر تن فوب بود در نهایتاً در 440 دلار هر تن فوب برای آخر هفته بسته شد. برخی کارشناسان بر این اعتقادند که افت بازار قراضه ترکیه و در کل رکود تقاضا در منطقه منا علت اصلی روند نزولی قیمت بیلت سی آی اس بوده است. در ادامه شاهد بودیم در هفته آخر فروردین ماه بیلت صادراتی سی آی اس از 440 دلار حدود 10 تا 15 دلار کاهش داشت و به 425 تا 430 دلار هر تن فوب افت پیدا کرد.هرچند که در 420 دلار هم قیمت شنیده شد. برخی این افزایش عرضه را ناشی از کاهش تقاضای مصر می دانند که تقاضای کل را کاهش داده و نتیجه آن فزونی عرضه بر تقاضا بوده است. در نهایت در هفته اول اردیبهشت ماه در بازار سی آی اس بیلت صادراتی 430 دلار هر تن فوب شنیده شد که 7.5 دلار افت قیمت هفتگی داشت و نسبت به یک ماه قبل تا 23 دلار افت داشته است.
بازار بیلت وارداتی جنوب شرق آسیا از ماه گذشته تقریباً در ثبات بود در واقع از 14 فوریه قیمت در ثبات مانده بود دلیل اصلی آن نیز تقاضای کم بود بهعلاوه اینکه عرضه سی آی اس نیز محدود بود. این روال تا هفته گذشته نیز ادامه داشته است که سبب افت قیمت آن شد و با 5 دلار افت هفتگی در رقم 475 تا 485 دلار هر تن سی اف آر ثبت شد. اما در هفته اول اردیبهشت ماه بیلت وارداتی به جنوب شرق آسیا 5 دلار ارزان تر شد و در قیمت 465 تا 470 دلار هر تن سی اف آر ثبت شد. ظاهرا از ماه مارس تاکنون تقاضای بیلت در این بازار کمتر شده که انتخابات اندونزی و فیلیپین در آن بی تاثیر نبوده است.
بیلت صادراتی چین البته در اسفندماه رونق داشت و تا حدود 485 دلار هر تن فوب رسید در اواخر ماه هم کمی کاهش داشت که نهایتاً در هفته سوم فروردین ماه به رقم 480 دلار هر تن فوب رسید و در همین عدد در ثبات ماند. نهایتا در چین هفته اخر همان ماه قیمت بیلت صادراتی با 2 دلار افت 478 دلار هر تن فوب ثبت شد. آخرین قیمت بیلت صادراتی چین در هفته اول اردیبهشت ماه 478 دلار هر تن فوب ثبت شد که ثبات داشت. در بازار داخلی چین نیز قیمت بیلت 3 دلار افت داشته 522 دلار هر تن درب کارخانه شد.
منبع: معدن نامه