چت

نوسانات قیمت میلگرد فایکو در پاییز

میلگرد از جمله کاربردی‌ترین پروفیل‌های موجود در بازار است که نوسان قیمت آن همواره پیش‌قراول نوسانات سایر محصولات فولادی قرار داشته است؛ از همین رو رصد قیمت لحظه‌ای میلگرد برای فعالان این حوزه بسیار حائز اهمیت است.

نوسانات قیمت میلگرد فایکو در پاییز

از جمله کارخانه‌هایی که در زمینه تولید میلگرد آجدار فعالیت دارند کارخانه فولاد البرز ایرانیان است که در بازار با نام فایکو شناخته می‌شود که سایزهای تولید شده در این کارخانه از سایز 8 الی 32 در بازار موجود است.

قیمت میلگرد فایکو از جمله مواردی است که تقاضای این محصول را در بازار افزایش داده است زیرا در مقایسه با کیفیتی که دارد قیمت آن نیز مقرون به‌صرفه است و نخستین فاکتوری که خریدار پیش از خرید مدنظر قرار می‌دهد قیمت محصول است. از همین رو در ادامه نوساناتی که میلگرد فایکو از ابتدای پاییز تاکنون تجربه کرده است را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

با ورود به فصل پاییز قیمت آهن الات نوسانات چندانی نداشت و عمدتا ثابت اعلام می‌شد به طوری که در یک ماه اول قیمت میلگرد اجدار فایکو تغییر چندانی نداشت و در کف کانال 15 هزار تومانی قرار داشت و عمدتا در بازار حدود 15 هزار و 360 تومان اعلام می‌شد.

اما با وجود این بازار کم‌جان آهن و فولاد طبق سنوات گذشته و به طور سنتی از ابتدای پاییز دچار رکود بیشتری شد و آمار معاملات نیز در پایین‌ترین میزان گزارش ‌شد. گفتنی است روند رو به رشد دلار که از ابتدای پاییز استارت خورد در هفته سوم مهر در کانال 32 هزار تومانی کنترل شد و تا هفته اول آبان نیز ثابت بود و به همین ترتیب نخوت و سکون بازار میلگرد تا هفته نخست آبان ماه تداوم داشت.

قیمت روز میلگرد

قیمت روز میله گرد فایکو در آبان

اما از اواسط هفته دوم ماه آبان با افزایش شارپی نرخ دلار، موجی از تقاضای هیجانی در بازار آهن نیز ایجاد شد که به پیشخور شدن تقاضا تا چند هفته آتی منجر شد، به همین دلیل حتی پس از فروکش کردن هیجانات، بازار رونقی به خود ندید و با وجود اعمال برخی تخفیفات روی محصولات، تقاضا همچنان پایین بود و آمار معاملات نیز در کمترین میزان قرار داشت.

به طوری که در هفته نخست آبان بازار روند نسبتا ثابتی داشت اوضاع آرام بود و قیمت میلگرد در کف کانال 15 هزار تومانی برآورد شد؛ اما در اواسط هفته دوم بازار ارز با جهش چشمگیری مواجه شد به طوری که نرخ دلار تا مرز کانال 37 هزار تومان افزایش یافت، از همین رو قیمت روز میلگرد فایکو نیز به تأثیر از نرخ دلار افزایشی شد. به این صورت که با افزایش تدریجی در نیمه آبان ماه به کانال 16 هزار تومان رسید و در بازر آزاد حدود 16 هزار و 450 تومان قیمتگذاری شد.

با اینکه نوسانات افزایشی نرخ دلار از ابتدای پاییز شروع شد از کانال 31 هزار تومانی به تدریج به 33 هزار تومان رسید اما بانک مرکزی با اجرای سیاست‌هایی ارزپاشی و انتشار اخبار مثبت درباره‌ منابع ارزی از افزایش بیشتر قیمت دلار به طور موقت جلوگیری کرد، با این حال همانطور که احتمال می‌رفت فنر فشرده نرخ ارز در اوسط آبان ماه دررفت و موج پنجم جهش ناگهانی نرخ دلار اتفاق افتاد؛ به این صورت که قیمت دلار به بیش از 35 هزار تومان افزایش یافت و به موازات آن قیمت میلگرد نیز افزایشی شد.

افزایش نرخ دلار در این بازه زمانی عوامل متعددی داشت که از جمله آنها می‌توان به اعتراضات سراسری و واکنش منفی کشورهای خارجی به اوضاع ایران، بی‎‌نتیجه ماندن مذاکرات برجام و اخبار منفی در این زمینه، کسری بودجه، تداوم چاپ پول و افزایش نقدینگی نسبت داد.

پیش‌بینی می‌شد که بازار آهن متأثر از مؤلفه‌هایی مانند شروع فصل سرما، کاهش ساخت و سازها، تشدید تحریم‌ها علیه روسیه، رکود اقتصادی چین و افزایش نرخ بهره‌ فدرال رزرو و تضعیف بازار ارز و کامودیتی در رکود عمیقی به سر برد.

اما افزایش 3 هزار تومانی قیمت دلار در ده روز علاوه‌بر بازار آهن سایر بازارهای مالی را نیز تحت تأثیر قرار داد و در اواسط آبان ماه قیمت دلار در نزدیکی 37 هزار تومان اعلام شد. از اواسط هفته سوم آبان نیز اصلاح نرخ دلار آغاز شد و تا پایان ماه تداوم یافت، به طوری که قیمت دلار به 35 هزار تومان رسید و در این کانال شناور بود.

کارشناسان معتقد بودند براساس داده‌های اقتصادی کنترل قیمت دلار در بلندمدت میسر نیست و درصورت تداوم و تشدید تحریم‌ها، تنش‌های سیاسی و تداوم چاپ پول، ممکن است در ماه‌های آینده فنر دلار رها شده و مجددا در مسیر صعودی قرار بگیرد.

به دنبال اصلاح نرخ دلار در هفته چهارم، آهن‌فروشان نیز به اصلاح قیمت‌ میلگرد اقدام کردند و نوسانات بازار آهن فروکش کرد، به‌طوری که با کاهش 500 تومانی قیمت میلگرد آجدار، قیمت میلگرد فایکو مجددا به کانال 15 هزار تومانی بازگشت و تا نیمه اول ماه آذر نیز در این کانال باقی ماند و تا اواسط آذر ماه 15 هزار و 900 تومان معامله شد.

موج افزایشی و هجوم تقاضای هیجانی که اواسط آبان در بازار آهن اتفاق افتاد در اثر نوسانات نرخ ارز بود و منشأ بنیادی نداشت، از همین رو ترس از افزایش بیشتر قیمت‌ها تقاضای واقعی را پیشخور کرد، طوری که پیش‌بینی می‌شد دست‌کم در آذر و دی ماه بازار با خلأ شدید متقاضی مصرف و سرمایه‌ای مواجه شود که همین امر هم اتفاق افتاد و به رغم افزایش قیمتها متقاضی درحال ارزیابی بازار بود و خرید نمی‌کرد.

قیمت میلگرد فایکو در آذرماه


فعالیت بازار آهن در ابتدای آذر با نخوت و رکود آغاز شد و معاملات افت شدیدی داشت و انتظار می‌رفت که قیمت‌ها هم در خلأ متقاضی همچنان ثابت باشد، اما اواخر هفته اول آذر بازار آهن تحت تأثیر برخی عوامل داخلی و خارجی افزایش تدریجی داشت که به طور جزئی در قیمت برخی مقاطع فولادی نمایان شد.

با در نظر گرفتن برخی پارامترهای اثرگذار در تعیین قیمت آهن آلات، افزایش قیمت در بازار آهن داخلی قابل پیش‌بینی بود و از پایان هفته اول آذر سیگنال‌های افزایشی کم و بیش ارسال شد..

از جمله مؤلفه‌هایی که در هفته دوم آذر ماه تحرکات نسبی بازار آهن را رقم زد می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد؛ یکی از این عوامل قرار گرفتن در فصل سرد سال است. طبق تجربه سال‌های گذشته تولیدکنندگان در این ایام با محدودیت مصرف گاز و برق مواجه می‌شوند که نتیجه آن کمبود مواد اولیه و توقف تولید است.

گواه این ادعا استقبال چشمگیر از آهن اسفنجی عرضه شده در بورس کالای روز شنبه 12 و 19 آذرماه است که با وجود افزایش این محصول در مقایسه با عرضه‌های پیشین فروش بیشتری رقم خورد.

مسئله بعدی تغییر سیاست چین در زمینه محدودیت‌های کرونایی است که به‌دنبال اعتراضات شکل گرفته در این کشور اعمال شد، همچنین حمایت از شرکت‌های ساختمانی که در شرف ورشکستگی بودند نیز موجب افزایش نرخ سنگ آهن شد به طوری که در هر تن CFR به 110 دلار افزایش یافت.

عامل دیگری که تحرکات افزایشی بازار آهن را رقم زد عدم تناسب قیمت‌های بورس کالا با قیمت‌های بازار است؛ اگرچه این امر یکی از علل عدم استقبال از محصولات بورسی بود اما هدف از این روند بهبود بازار صادرات عنوان شد که ماحصل آن نوسانات افزایشی برخی محصولات فولادی داخلی بود که به افزایش قیمت در برخی حوزه‌ها منتهی شد.

میزان عرضه و تقاضا نیز از عوامل مهم دیگری است که در تعیین قیمت محصولات فولادی اثرگذار است؛ اما با توجه به قیمتگذاری دستوری که در کشور ما حاکم است میزان تقاضا در تعیین قیمت فولاد به فاکتوری کم‌اثر تبدیل شده است؛ زیرا هدف بازارساز بیشتر به بهبود و تقویت صادرات معطوف بوده است.

از نیمه دوم آذر که تحرکات افزایشی قیمت دلار شروع شد بازار آهن نیز با بازار ارز همسو شد و با شیب تندی در مسیر افزایش قیمت قرار گرفت. به این صورت که قیمت دلار با افزایش ناگهانی رکوردی تاریخی زد و از کانال 40 هزار تومان هم فراتر رفت و تا هنگام نگارش مقاله حاضر در بازار آزاد 40 هزار و 310 تومان مبادله می‌شد.

از همین رو میلگرد فایکو سایز 14 نیز به تبعیت از اوضاع کلی بازار افزایش یافت و پس از پشت سر گذاشتن کانال 15 هزار تومانی، از کانال 18 هزار تومانی فراتر رفت، به این صورت که در بازار داخلی 18 هزار و 450 تومان اعلام شد.

در یک بررسی کلی افزایش قیمت آهن آلات در آذرماه را می‌توان به مواردی از جمله التهابات قیمت دلار، کمبود گاز، افزایش هزینه تولید و نرخ مواد اولیه، اوراق اعتباری، مکانیزم کشف قیمت در بورس، اعتراضات و انسداد اینترنت، مشکل حمل و نقل و قاچاق گازوئیل و افزایش قیمت‌های جهانی و صادراتی، کمبود مواد اولیه نسبت داد.

با در نظر گرفتن آنچه بیان شد در چنین شرایطی پیش‌بینی می‌شود همچنان نوسانات بازار میلگرد رو به افزایش باشد و کف قیمت این محصول به 19 هزار تومان برسد./آهن پرایس

دیدگاه ها
×