به گفته فولادسازان بهرغم تعیین عوارض بر صادرات سنگآهن اما به دلیل بالا بودن نرخ ارز همچنان صادرات برای معدن سنگآهن جذابیت داشته تا جایی که فولادسازان کشور در تامین مواد اولیه خود با مشکل مواجه شده و در همین زمینه خواستار افزایش عوارض بر صادرات سنگآهن شدند.
فولادسازان نباید دغدغه تامین مواد اولیه داشته باشند
حمیدرضا عظیمیان، مدیرعامل فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه ما نباید دغدغه تامین سنگآهن داشته باشیم، گفت: از دولت و مجموعه وزارت صمت این انتظار را داریم که برنامهریزی لازم برای تامین سنگآهن ما را انجام دهند. وی ادامه داد: انجمن نیز باید در این زمینه نقش صنفی خود را ایفا کند و زمینه لازم برای رفع چالشهای این مسیر را فراهم آورد. مدیرعامل فولاد مبارکه در تبیین اهمیت تامین مواد اولیه فولادسازان اظهار کرد: برای اینکه دولت در زمینه تامین سنگآهن به خوبی برنامه ریزی و اقدام کند، لازم است به پیشرفتهایی که در تولیدات شرکتهای فولادی اتفاق افتاده است، نگاهی بیندازد. برای نمونه میتوان به شرکت فولاد مبارکه اشاره کرد. چند سال قبل تولید این شرکت ۵/ ۳ میلیون تن بود ولی اکنون به ۶ میلیون تن رسیده است، بنابراین این شرکت به حمایت بیشتری در تامین مواد اولیه نیاز دارد. عظیمیان ادامه داد: کاهش ۷۰۰ هزار تنی واردات ورق به کشور گواه این مساله است که فولاد مبارکه به خوبی درحال انجام ماموریتهای ملی خود است، اما لازم است تولیدکنندگان بزرگ سنگآهن هم به وظایف ملی خود در تامین مواد اولیه فولادسازان عمل کنند. بنابراین دولت نیز باید با نظارت کامل و جدی خود مانع از کاهش تولید فولاد در کشور در شرایط فعلی شود چرا که اگر همین روند عدم تامین پایدار سنگآهن برای فولادسازان مدتی دیگر ادامه یابد، کورههای فولاد یکی پس از دیگری خاموش خواهد شد.
بحران تامین سنگآهن دانهبندی برای ذوبآهن اصفهان
منصور یزدیزاده، مدیرعامل ذوبآهن اصفهان با تاکید بر اینکه تامین سنگآهن دانهبندی برای ذوبآهن تبدیل به بحران شده است، گفت: خامفروشی در همه جای دنیا مورد نکوهش است. مقام معظم رهبری هم بر مقابله با خامفروشی تاکید کردهاند. نیاز داخلی به سنگآهن هم که تشدید شده است. با این اوصاف چرا صادرات سنگآهن هنوز پابرجاست؟ وی افزود: با اشاره به اینکه بهرغم وضع عوارض صادراتی سنگآهن همچنان صادرات این ماده اولیه ادامه دارد، گفت: عوارض ۲۵ درصدی که برای صادرات سنگآهن تصویب شده به هیچ عنوان بازدارنده نیست و پیشنهاد ما وضع عوارض ۴۰ درصدی است.
نظارت بیشتر از طرف معاونت معدنی وزارت صمت
همچنین کسری غفوری، مدیرعامل فولاد خراسان در این نشست درباره تامین مواد اولیه برای شرکتهای فولادی گفت: معاونت معدنی وزارت صمت برای تامین سنگآهن مورد نیاز فولادسازان یک جدول ابلاغ کرده، اما لازم است نظارت بیشتری بر اجرای این سهمیهها داشته باشد. وی افزود: فولاد خراسان ضمن دفاع از اقدام دولت در وضع عوارض صادراتی سنگآهن، پیشنهاد میکند دولت کمیتهای کارشناسی را بهصورت فوری مامور رسیدگی به این موضوع کند تا این کمیته یک بسته عملکردی مشخص ارائه کند.
سرکوب قیمت شمش در بورسکالا منجر به رشد صادرات سنگآهن شده
در بخش دیگری از این جلسه علی محمدی، مدیرعامل جدید فولاد خوزستان گفت: اگر در بورسکالا سرکوب قیمتی روی شمش اعمال نشود و قیمت شمش بر اساس عرضه و تقاضای واقعی کشف شود، صرفه اقتصادی در زنجیره فولاد برای عرضه سنگآهن به بازار داخل ایجاد میشود، چرا که قیمت داخلی سنگآهن، تابعی از قیمت شمش فولاد خوزستان است. بنابراین در کنار وضع عوارض، لازم است دولت قیمت شمش در بورسکالا را نیز واقعی کند تا گرایش به صادرات سنگآهن کاهش یابد.
خصوصیسازی نادرست در حوزه معدن و صنایع معدنی
بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و رئیس هیاتمدیره ذوبآهن اصفهان نیز در این نشست با اشاره به اینکه ریشه عدم تامین پایدار سنگآهن برای فولادسازان را باید درخصوصیسازی نادرست دنبال کرد، گفت: چند سال قبل انجمن نسبت به ورود معادن به فولادسازی هشدار داد. در آن زمان هنوز مشکل تامین سنگآهن واحدهای فولادی شدید نشده بود و معادن در ابتدای توسعه فعالیت خود به سمت پایین دست بودند، اما متاسفانه توجه لازم نشد و منافع بنگاهی جای منافع ملی را گرفت.سبحانی افزود: در همین شرایط فعلی هم که واحدهای فولادی وابسته به شرکتهای بزرگ سنگآهنی یکی پس از دیگری افتتاح میشود، راهکارهای مختلفی ارائه دادهایم که نقطه مشترک آنها، شراکت سنگآهنی و فولادسازان است، چراکه گره زدن منافع این دو بخش، به توازن زنجیره کمک میکند.
ارزش افزوده به محصول نهایی منتقل شود
همچنین سیدرسول خلیفهسلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در مورد اقدامات انجمن فولاد در زمینه تامین مواد اولیه برای شرکتهای فولادی گفت: انجمن فولاد تا پیش از این با وزارت صمت، معاونت معدنی و ایمیدرو جلساتی داشته است تا بتوان حداکثر ارزش افزوده را در زنجیره فولاد محقق کرد. وی ادامه داد: در ۶ ماه اول سال حدود ۶ میلیون تن صادرات فولاد داشتیم که ۲۵ درصد بیش از نیمه نخست سال گذشته است. وی اظهار کرد: بنابراین طبیعی است که ارزشافزوده این زنجیره باید به محصولات نهایی منتقل شود. اگر انتظار داریم که تمام زنجیره فولاد بهخوبی کار کند و همه در آن فعال باشند باید برنامهریزی بهصورتی باشد که هم ارزشافزوده در داخل زنجیره به حداکثر برسد و هم کسبوکارهای مربوط به کل زنجیره فولاد با مشکل مواجه نشود.
دنیای اقتصاد