مدیرکل دفتر صنایع معدنی از پیشنهاد طرحی جدید خبر داد
وی اظهار کرد: گرچه این طرح مشکلات خود را دارد و هنوز در مرحله کارشناسی است و در نظر داریم صنایع پاییندستی نظیر خودروسازان و تولیدکنندگان لوله و پروفیل را از این قاعده مستثنی کنیم.وی افزود: درحالحاضر میزان تولید، مصرف و صادرات ورق مشخص است و مقداری که در بورسکالا عرضه میشود نیز قابل شناسایی است اما برخی واحدها از روشهایی غیر از بورسکالا اقدام به فروش ورق میکنند که نابسامانیهایی را در بازار ورق ایجاد کرده است، از همینرو این طرح به منظور ساماندهی بازار و شفافیت بیشتر و کنترل قیمتها در بازار ورق مطرح شده است.
طرح ممنوعیت فروش ورق خارج از بورسکالا
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: با اجرای این طرح فروش خارج از بورسکالا ممنوع بوده و حکم کالای قاچاق را دارد. وی تصریح کرد: با عرضه ورق در بورسکالا علاوه بر اینکه تمامی تولیدکنندگان و عرضهکنندگان این کالا مشخص میشوند، تمامی خریداران این محصول نیز شناسایی شده و به این ترتیب امکان رصد محصولاتی که در داخل با مازاد تولید مواجه هستند، بیشتر شده و در ادامه این فرآیند، وزارتخانه میتواند برای صادرات آنها بهتر از گذشته تصمیم بگیرد. امیری در پاسخ به این پرسش که وزارتخانه درخصوص صادرات ورقهای خاص ممنوعیت ایجاد کرده گفت: تولیدکنندگان در صورت عرضه این ورقها در بورسکالا و بدون خریدار ماندن آنها مشکلی برای صادرات ندارند؛ گرچه درحالحاضر برای عرضه در بورس و اثبات اینکه محصولشان مازاد تولید داخل است باید هزینههایی برای حضور در بورسکالا بپردازند که در این طرح تمهیداتی برای آنها نیز اندیشیده شده که البته هنوز نهایی نشده و میتواند شامل قیمتگذاری در بورسکالا شود و مشمول شرایط عرضه در بورسکالا نشوند، چراکه بورسکالا برای عرضه محصولات ضمانتنامههایی دریافت میکند که برخی از آنها هزینههایی را به شرکتها تحمیل میکند و در این طرح فقط کشف قیمت در بورس پیشنهاد شده که نیاز به کارشناسی بیشتری دارد.
مزایا و معایب عرضه در بورسکالا
در همین خصوص امیرحسین کاوه دبیر تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی با اشاره به طرح پیشنهادی وزارت صنعت گفت: این طرح به منظور ساماندهی بازار ورق پیشنهاد شده و امید است با کارشناسیهای صورت گرفته تصمیم درستی اتخاذ شود. وی اظهار کرد: عرضه تمامی محصولات در بورسکالا مزیتها و معایب خود را دارد. از سویی عرضه در بورس باعث شفافیت در معاملات، میزان عرضه و همچنین قیمتها میشود اما از سویی بهدلیل اینکه درحالحاضر عرضهکننده ورق در بورسکالا متعدد نیست برای کنترل قیمتها و قیمتگذاری باید شرایط تغییر کند.
کاوه تصریح کرد: پیشنهاد میشود به منظور کنترل نوسان شدید قیمت در بورسکالا نرخ ورق متناسب با قیمتهای جهانی تعیین شود و سقف قیمتها متناسب با بازارهای جهانی باشد نه کف قیمتها. چراکه هم اکنون رقابت در بورسکالا محدودیتی ندارد و برخی زمانها رقابت برای تامین ورق حتی تا هزار تومان در هر کیلو نیز پیش میرود تا جاییکه وزارت صنعت وارد عمل شده و معامله مذکور را ابطال کرده اما این موضوع نهتنها کمکی به بازار ورق نکرد بلکه موجب محدودیت در عرضه و تشدید قیمتها شد. این تولیدکننده پاییندستی ورق فولادی همچنین تصریح کرد: با اجبار به عرضه تمامی تولیدکنندگان در بورسکالا خریداران نیز باید نیاز خود را از بورس تامین کنند اما برخی از واحدهای تولیدی کوچک و سنتی توان حضور در بورسکالا را ندارند و مجبور به تهیه محصول از واسطهها هستند.
وی افزود: از سویی فروشهای نقدی در بورسکالا باعث میشود تا خریداران محدودی که توان مالی دارند بتوانند از بورسکالا خریداری کنند درحالیکه اغلب تولیدکنندگان مشکل تامین نقدینگی را دارند و برای تهیه مواد اولیه با مشکل مواجه هستند. کاوه تصریح کرد: با وجود همه این ضعفهایی که برشمرده شد عرضه و تقاضا در بورسکالا بهترین روش بوده و باید ضعفهای آن بررسی و برطرف شوند.
دنیای اقتصاد