توماس گوتیرز، تحلیلگر موسسه کالانیش گفت: قطعا پاییز ۲۰۲۲ بدترین دوران بازار املاک و مستغلات چین پس از سال ۲۰۱۵ است؛ این موضوع آسیب جدی به تقاضای فولاد ساختمانی در چین میزند و بخش دیگری نمیتواند در این زمان به نحوی گسترش یابد که کاهش تقاضا را جبران کند. گوتیرز به دوره هفتسال پیش اشاره کرد. در این زمان کاهش شدید فعالیتهای ساخت مسکن و افت فولادسازی در چین به افول تقاضا برای سنگآهن در بازارهای جهانی منجر شد، به نحوی که سنگآهن در معاملات آتی تا ۴۰دلار به ازای هر تن در دسامبر ۲۰۱۵ سقوط قیمتی داشت. در این شرایط مجددا سنگآهن در انتظار سقوط نرخی دیگر قرار گرفته است. سنگآهن ماده خام تولید فولاد است.
فولاد نقش اساسی در ساختوساز و تولید ماشینآلات صنعتی و خودرو دارد، بنابراین از آن بهعنوان فشارسنج رشد اقتصادی چین نیز یاد میشود. کاهش تقاضا و در ادامه افت بهای فولاد در چین، زنگ خطر سقوط اقتصاد چین تلقی میشود. رشد اقتصادی چین برای سالجاری میلادی از سوی بانک جهانی به ۸/ ۲درصد کاهش داشت؛ این در حالی است که این کشور برای سال ۲۰۲۱ رشد اقتصادی ۱/ ۸درصدی را محقق کرده بود.
کمال ایلانی، تحلیلگر ارشد McCloskey توسط OPIS که متعلق به بازار سرمایه داوجونز است، گفت: چشمانداز اقتصادی چین و اعتماد مصرفکننده به اقتصاد این کشور وضعیت مطلوبی ندارد. این موارد میتواند فشار کاهش نرخ به فولاد وارد کند. وی افزود: بر میزان تولید فولاد در چین برای ماه سپتامبر افزوده شده است، این در حالی است که بازار با رشد تقاضا مواجه نشده و به این ترتیب بروز مازاد عرضه فولاد در بازار چین نگرانیهایی برای کاهش بیشتر قیمتها به وجود آورده است.
البته تمامی فعالان بازار به وضعیت بدبین نیستند. برخی تحلیلگران معتقدند که قیمتها در کف قرار گرفته و حداقل تا سهماه چهارم امسال قیمتها در همین محدوده تثبیت شده است. ریچارد لو، تحلیلگر ارشد CRU، گفت: سال ۲۰۱۵ بدترین روزهای بازار آهن و فولاد بود و خوشبختانه بازار با آن تاریخ فاصله زیادی دارد. موسسه CRU پیشبینی میکند که بر میزان اجرای پروژههای زیرساختی در چین برای سهماه سوم امسال افزوده شود، بنابراین این بازار مجددا رنگی از رونق، هرچند محدود را به خود ببیند.
کمال ایلانی نیز برآورد میکند که بهای سنگآهن نسبت به نرخ فعلی کاهش داشته باشد، اما در سهماه پایانی ۲۰۲۲ در محدود ۸۵دلار به ازای هر تن حمایت شود. وی میگویند: سقوط نرخ سنگآهن به زیر ۸۵دلار به ازای هر تن، باعث میشود تا استخراج سنگآهن از معادن کوچک فاقد توجیه اقتصادی شود که این موضوع به توقف تولید این معادن منجر میشود.
در شرایط کنونی اغلب سرمایهگذاران و فعالان صنعتی چشمانتظار برگزاری کنگره حزب کمونیست چین هستند. این کنگره هر پنجسال یکبار برگزار شده و در آن رئیسجمهور چین انتخاب میشود. در صورت انتخاب مجدد شیجین پین، این سومین دوره متوالی است که وی رئیسجمهور دومین اقتصاد بزرگ جهان میشود. عملکرد اقتصادی شیجین پین طی دورههای قبل قابل قبول و باعث مقبولیت وی میان چینیها بود، اما به نظر میرسد اصرار دولت چین به اجرای قرنطینههای سختگیرانه در این کشور از میزان مقبولیت وی کاسته است. در این شرایط چشم امید بخش صنعت چین به تعدیل سیاستهای سختگیرانه این کشور در مواجه با شیوع کروناست./ دنیای معدن