رشدهای شدید شاخص بورس در ماههای اخیر نقدهایی را به اصالت این رشد در محافل کارشناسی برانگیخته است.
برخی فعالان بازار سرمایه عامل اصلی رشد بازار را رشد بهای ارز و افزایش درآمدها و پیشبینی درآمد شرکتهای بورسی عنوان میکنند. اما نگاهی به تغییرات بهای ارز و نسبت آن با شاخص بورس از مهر ماه ۹۶ تاکنون نشان میدهد هر چند در سال ۹۶ و ۹۷ رشد نرخ ارز از شاخص بورس بیشتر بوده اما تقریبا از نیمه دوم سال ۹۸ سرعت رشد شاخص از نرخ ارز پیشی گرفته و این شدت در سال ۹۹ به صورت انفجاری و لجام گسیخته شده است.
برخی اقتصاددانان معتقدند در شرایط فعلی دیگر نرخ ارز موتور محرک افزایش شاخص بورس نیست و بالعکس این بورس است که سایر بازارها از جمله بازار ارز را با تورم انتظاری مواجه میکند.
بورس به عامل رشد نقدینگی در اقتصاد ایران تبدیل شده است
در همین باره کامران ندری اقتصاددان و کارشناس مسائل پولی و بانکی، گفت: سپردههای مردم در بانکها تا پیش از این علاوه بر وسیله مبادله به عنوان ذخیره ارزش نیز محسوب میشد، اما درحالحاضر این سپردهها به سهام تبدیل شده و با توجه به نقدشوندگی بالای بورس، شاهد شکل نوع سوم از نقدینگی هستیم.
وی تصریح کرد: تاکنون دو نوع نقدینگی توسط بانک مرکزی و بانکها در کشور تولید میشد که بانک مرکزی میتوانست به تغییر نرخ سود بانکها و تغییر نرخ بهره بین بانکی تورم این نقدینگی ایجاد شده را کنترل کند، اما امروز شاهد تولید نقدینگی توسط بورس هستیم که کمترین اثر آن افزایش تورم است. در گذشته نگرانی اقتصاددانان به دلیل ایجاد و رشد پول و شبه پول در نظام بانکی بود، اما هم اکنون این نقدینگی در حال تولید در بازار سرمایه بوده و خودش میتواند مشکلات فراوانی را به وجود بیاورد.
ندری افزود: سهامی که طی ماههای گذشته ۲۰۰ درصد رشد داشته، سبب تولید نوعی نقدینگی شده که به سمت بازارهای دیگر مانند مسکن، ارز، خودرو و طلا سرایت میکند و یک موج تورمی را برای کشور به وجود میآورد. رشد سرسام آور قیمت دلار و طلا ناشی از رشد بیرویه شاخص بورس است که سبب شده است، شبه پول به پول تبدیل شده و نخستین تاثیر این ماجرا رشد تورم در کشور است.
رحمانی: بورس از بهمن ماه به پیشران افزایش قیمتها تبدیل شده است
همچنین تیمور رحمانی اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران هم در یادداشتی به این مسئله پرداخته و نوشته است: در حالی که تا پاییز سال ۱۳۹۸ تحولات بازار سرمایه امری عادی تلقی میشد و افزایش قیمت سهام انعکاس افزایش ارزش جایگزینی بنگاهها محسوب میشد و عملاً دنبالهرُوی تغییرات نرخ ارز و سایر قیمتها محسوب میشد، از حدود بهمن ۱۳۹۸ کاملاً تغییر ماهیت داد و به پیشران افزایش قیمتها تبدیل شد. این تغییر ماهیت از آنجا سرچشمه میگرفت که بهدلایلی که در اینجا مجال پرداختن به آن نیست، سهام تبدیل به یک دارایی بدون ریسک کاهش قیمت و بسیار نقدشونده از منظر سرمایهگذاران شد و به این ترتیب مبتنی بر تحلیل ناسازگاری زمانی سبب کشاندن پیدرپی اشخاص به این بازار و امکانپذیری تشدید سفتهبازی در این بازار شد. آنگاه افزایش قیمت سهام هم از طریق اثر ثروتی بسیار شدید آن سبب فشار بر بقیه قیمتها و بهویژه قیمت بقیه داراییها شده است و هم سبب فشار برای رشد درونزای کمیتهای پولی و از جمله حجم نقدینگی شده و خواهد شد و هم انتظارات تورمی را افزایش داده است.
* افزایش ۴۵۳ درصدی نرخ ارز در برابر جهش ۱۹۸۷ درصدی بورس از مهر ۹۶ تاکنون
جدول زیر تغییرات نرخ ارز و شاخص بورس از مهر ۹۶ تا تیر ماه ۹۹ را نشان میدهد.
* منابع آماری: سازمان بورس و بانک مرکزی