با توجه به اینکه بخش عمده تولیدکنندگان صنعت فولاد شرکتهای قدرتمندی هستند باید در تصمیمها شرایط شرکتهای کوچکتر هم در نظر گرفته شود.
رئیس هیاتمدیره ذوبآهن بیستون با بیان مطالب فوق گفت: جهش تولید در شرایط بازار آزاد تحقق مییابد و ورود دولت به بازار فولاد و اعمال سیاستهای کنترلی بهخصوص در بورس کالا عامل نامتعادل بودن بازار فولاد است. جهانبخش شکری اظهار کرد: بخشخصوصی در این سالها در نقاط خلأ تولید در صنعت فولاد وارد شده و در حال گسترش و توسعه خطوط تولیدی در کل زنجیره است و با این اقدام اشتغال پایداری را نیز ایجاد کرده که حفظ آن منوط به تصمیمات دولت است و اگر دولت در تصمیمگیریهای خود از مشورت تشکلهای این بخش نظیر خانه صنعت و معدن، اتاق بازرگانی و اتاق اصناف که متشکل از چندین انجمن و تشکل هستند، استفاده کند دیگر شاهد اینهمه تلاطم در بازار فولاد نیستیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه باوجود اینکه همواره اعلام میشود که در تصمیمگیریها از نظر بخش خصوصی استفاده میکنند، اما حتی در دیداری که رئیسجمهور با فولادسازان داشتند نه بخشخصوصی حضور داشت و نه به نمایندگان تشکلها که حضور داشتند فرصتی برای صحبت داده شد. شکری افزود: از دیگر مشکلاتی که تولیدکنندگان در شرایط فعلی با آن دستوپنجه نرم میکنند چند نرخی بودن نرخ ارز است؛ درحالیکه دولت میتواند همانند زمان جنگ خود برای تامین کالای اساسی ورود کند و دیگر برای تامین کالای اساسی ارز با نرخ کمتر پرداخت نکند؛ چراکه چند نرخی بودن ارز رانت ایجاد میکند و تجربه نیز این را ثابت کرده است. وی همچنین معتقد است قوانین پایدار در بخش صادرات میتواند منجر به صادرات پایدار و توسعه صادرات شود، درحالی که برخی اوقات با اخذ تصمیمات ناگهانی و ابلاغ آن شوکی به بازارهای صادراتی وارد میشود که جبران آن ماهها زمان میبرد. رئیس هیاتمدیره ذوبآهن بیستون گفت: با افزایش نرخ ارز و بیارزش شدن ریال اغلب ترجیح میدهند برای حفظ ارزش دارایی خود، ریال را به کالا تبدیل کنند. از همینرو تقاضا برای فولاد افزایش پیدا کرده وگرنه که ساختوساز چندانی در کشور وجود ندارد که اینهمه تقاضا برای شمش و درنهایت میلگرد و تیرآهن مطرح میشود. وی تاکید کرد: در چنین شرایطی تعیین دستوری قیمتها و دخالت در بازار آن را از حالت تعادل خارج میکند و درحالیکه طی چهار ماه ابتدای سال روند صادرات منفی بوده، نباید شاهد کاهش عرضه در بازار داخلی باشیم و از سویی صادرات باید به سمت محصولات نهایی باارزش افزوده بیشتر هدایت شود و کالاهایی نظیر سنگآهن و شمش در صورت تامین نیاز داخل باید صادر شوند. این تولیدکننده فولاد با اشاره به اینکه پروژه احیای ذوبآهن بیستون به دلیل تشدید تحریمها با تاخیر صورت گرفته است، گفت: ذوبآهن بیستون در سه فاز فعالیت خواهد داشت، فاز نخست مربوط به ذوب و ریختهگری با ظرفیت ۲۰۰ هزار تن شمش است که راهاندازی شده و فاز دوم واحد احیا با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن است که بهرغم پیشرفت ۸۰ درصدی با تشدید تحریمها به تعویق افتاده است. وی تصریح کرد: گرچه تحریمها پروژه را با تاخیر مواجه کرده اما با بهرهگیری از متخصصان و مهندسان داخلی، بومیسازی قطعات آغاز شده و سال آتی این بخش نیز راهاندازی خواهد شد و در حالحاضر با تامین آهن اسفنجی خط ذوب ریختهگری را فعال کردهایم. شکری ادامه داد: فاز سوم این پروژه نیروگاه حرارتی از «پرتحرارت» واحدهای فولادی این پروژه است که ۸۰ درصد پیشرفت داشته است. رئیس هیاتمدیره ذوبآهن بیستون اظهار کرد: اولین واحد فولادی گروه صنعتی شکری به نام جهان فولاد غرب در سال ۸۷ با تولید تیرآهن آغاز بهکارکرده و فعالیت خود را با تولید انواع تیرآهن حتی در سایزهایی که در داخل تولید نمیشود، ادامه میدهد و طرحهای مطالعاتی برای تولید انواع تیرآهن حتی ریل آسانسور را که محصولی وارداتی است، در دست بررسی داریم.
وی افزود: در ادامه فعالیت، با تشدید تحریمها با تشکیل شرکت دانشبنیان جهان صنعت خط تولید نورد را ایجاد کرده و علاوه بر اینکه در سیما فولاد از آن بهره بردیم، به سایر واحدهای فولادی نیز در این بخش کمکرسان بودیم. شکری تصریح کرد: در سال ۱۳۹۴ نیز با ایجاد سیما فولاد ۲۰۰ هزار تن میلگرد تولید کردیم و در مجموعه در گروه صنعتی شکری ۱۵۰۰ نفر بهصورت مستقیم مشغول بهکار هستند. وی تاکید کرد: با آزاد گذاشتن بازار، امکان مطابقت با قیمتهای جهانی پیدا شده و بهاینترتیب زنجیره فولاد نیز متعادل میشود. در حالحاضر قیمت شمش در بورس کالا از قیمتهای جهانی نیز بالاتر است و بازار در شرایط هیجانی بهسر میبرد و نکتهای که باید مسوولان به آن توجه کنند این است که با فرمول نمیتوان قیمت را کشف کرد، بلکه در همه دنیا بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا قیمت کشف میشود. این تولیدکننده فولاد عنوان کرد: در حال حاضر حاشیه سود تولیدکنندگان بسیار محدودشده و فشار زیادی را تحمل میکنند و بابت تامین مواد اولیه نگرانی دارند. وی تصریح کرد: خوشبختانه در گروه شکری درصدد ایجاد زنجیره کامل هستیم و در نظر داریم از معدن تا آهن اسفنجی، شمش و تیرآهن و میلگرد را تولید کنیم که در حالحاضر نیز ۸۰ درصد از زنجیره را تولید میکنیم. شکری در نهایت تصریح کرد: این مجموعه همچنین به دنبال دریافت پهنههای معدنی سنگآهنی است که از سوی ایمیدرو در منطقه شناسایی شده است.