اگر خانه خالی دارید و هنوز اطلاعاتش را در سامانه املاک ثبت نکردید این خبر را حتما بخوانید.

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: اطلاعات هر واحدی که مالک، نسبت به ثبت اطلاعات آن اقدام نکرده باشد خانه خالی به حساب می‌آیند و هر زمان قصد خریدوفروش آن را داشته باشد باید مالیات خانه خالی را پرداخت کند.

اگر خانه خالی دارید و هنوز  اطلاعاتش را در سامانه املاک ثبت نکردید این خبر را حتما بخوانید.

کلیات طرح اخذ مالیات از خانه‌های خالی به سرانجام رسید اما یک سوال مهم به قوت خود باقی است: خانه‌های خالی چطور شناسایی می‌شوند؟ برای یافتن پاسخ سوال خود با نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به گفت‌وگو نشستیم.

سیداحسان خاندوزی اظهارکرد: در طرح مصوب کمیسیون اقتصادی مجلس، دو نوع سازوکار برای شناسایی خانه‌های خالی در نظر گرفته شده است: سازوکارهای حاکمیتی و مردمی. در سازوکار حاکمیتی، اطلاعاتی که دستگاه‌های مرتبط درباره هویت و موقعیت و... واحدهای مسکونی دارند در اختیار سامانه املاک و اسکان قرار می‌دهند. درحال‌حاضر هم سازمان‌هایی مثل ثبت، هدفمندی یارانه‌ها و ثبت‌‌احوال و... مکلف شده‌اند اطلاعات مرتبط را در اختیار سامانه املاک و اسکان قرار دهند.

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه افزود: سازوکار دوم بر خوداظهاری مردمی، مبتنی است. اطلاعات هر واحدی که خانوار مالک، نسبت به ثبت اطلاعات آن اقدام نکرده باشد خانه خالی به حساب می‌آیند و هر زمان قصد خریدوفروش داشته باشد مالیات خانه خالی را (از زمان تصویب قانون تا زمان فروش) باید پرداخت کند. بنابراین کسانی که نمی‌خواهند مشمول مالیات خانه خالی شوند اطلاعات واحدهای تحت مالکیت خود را در سامانه ثبت کنند.

عواقب ثبت نکردن اطلاعات در سامانه

سیداحسان خاندوزی در ارتباط با نحوه راستی‌آزمایی اطلاعات ثبت‌شده گفت: اولاً هر زمان مشخص شود که اطلاعات ثبت‌شده در سامانه، غیرواقعی است واحد تحت‌مالکیت، مشمول مالیات خانه خالی به شمار می‌آید. ثانیاً دستگاه‌های دولتی، تمامی خدمات خود را صرفاً به کدپستی ثبت شده در سامانه املاک و اسکان ارائه می‌کنند. به عبارت دیگر هنگام اقدام برای افتتاح حساب بانکی، اخذ گواهینامه، دریافت کارت سوخت، ثبت‌نام فرزندان در مدارس و... کدپستی محل سکونت فرد در سامانه، محل سکونت او برای ارسال مرسوله‌های پستی ملاک قرار داده می‌شود. به همین دلیل پیش‌بینی می‌کنیم که تعداد زیادی از شهروندان سعی کنند با راستی‌آزمایی هزینه‌های آتی خود را کاهش دهند.

تاثیر این سیاست کوتاه‌مدت است

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ارتباط با تاثیر موضوع مالیات خانه خالی بر افزایش عرضه مسکن گفت: تجربه بسیاری از کشورهای دیگر نشان داده که این مالیات موثر است. به عنوان مثال اعمال این مالیات در ونکوور کانادا باعث شد قریب به ۳۰ درصد خانه‌های خالی در همان سال اول به بازار مسکن عرضه شود. در کشور ما اگر حتی به مقدار ۲۰ درصد به میزان عرضه افزوده شود به معنای افزایش قابل‌توجه عرضه مسکن خواهد بود. البته باید تاکید کرد که این سیاست، کوتاه‌مدت است یعنی پویایی بلندمدت ندارد و نمی‌توان برای ۵ یا ۱۰ سال روی این ابزار سیاستی تمرکز کرد. به‌موازات کاهش خانه‌های خالی در سال‌های آتی، دیگر واحدهای زیادی قابل‌عرضه به بازار نخواهند بود بنابراین در سال‌های آینده باید از سیاست‌ تشویق عرضه و ساخت مسکن و نیز مشارکت جدی دولت و نظام بانکی در افزایش ساخت‌وسازها استفاده کرد تا مشکل به صورت بلندمدت حل شود.

تکلیف واحدهای نوساز چه می‌شود

خاندوزی در پاسخ این سوال که تکلیف واحدهای نوسازی که مالک هنوز نتوانسته برای آنها مستاجر پیدا کند؟ اظهارکرد: طبق طرح، واحدهای نوساز دو برابر سایر واحدها، زمان و فرصت دارند. مالکان باید واحدهای خود را بفروشند یا اجاره دهند. اگر بعد از گذر زمان مقرر هیچ‌یک از این دو اقدام را انجام ندهند مشمول مالیات خانه‌های خالی قرار خواهند گرفت. بخش زیاد و مهمی از معضل خانه‌های خالی به واحدهای نوسازی که به‌عنوان‌مثال ۱۰ یا ۱۵ سال از ساخت آنها گذشته است مربوط می‌شود.

گسترش نیوز

دیدگاه ها
×