کد بورسی چیست؟ همانطور که وقتی جهت افتتاح حساب به بانک مراجعه میکنید،و یک شمارهحساب انحصاری به شما اختصاص داده می شود، شماره مزبور هیچ گاه با فرد دیگری یکسان نیست، حالا هنگامی که شما تصمیم به سرمایهگذاری در بورس میگیرید با انجام مراحلی یک کد بورسی انحصاری در اختیار شما قرار خواهد گرفت. در این نوشتار به موارد ذیل بیشتر اشاره خواهیم نمود:
- کد بورسی چیست؟
- ساختار کدبورسی چگونه است؟
- چگونه کدبورسی دریافت کنیم؟
- مدارک لازم برای دریافت کدبورسی (اشخاص حقیقی)
- مدارک لازم برای دریافت کـدبورسی (اشخاص حقوقی)
- تفاوت کـد بورسی و کد آنلاین چیست؟
- تفاوت کدبورسی با نام کاربری و رمز عبور
کد بورسی چیست؟
درواقع کدبورسی همانند کد ملی برای هر فرد منحصربه فرد است و تا زمانی که این کد تعریف نگردد شما نمیتوانید در هیچ نهادی اقدام به سرمایهگذاری مستقیم نمایید و شخصاً به خرید و فروش اوراق بهادار بپردازید. لازم به ذکر است که به کد بورسی، کد سهامداری نیز میگویند.
ساختار کد بورسی چگونه است؟
کد بورسی از لحاظ ساختار یک شناسه واحد است که از تعداد حرف و عدد تشکیل میشود.
اشخاص حقیقی و حقوقی در سامانه اطلاعاتی بورس به وسیله این کد شناسایی میشود، بنابراین این کد چند رقمی شبیه کد ملی است و هر شخص فقط میتواند یک کدبورسـی داشته باشد.
کد معاملاتی اشخاص حقیقی به صورت حروف ابتدایی نام خانوادگی وی و عدد در کنار آن تعریف میشود. بعنوان مثال برای شخصی با نام خانوادگی “رضایی” کدی شبیه به ” رضا07863” یا ” رضا 13566″ خواهد بود. البته به تازگی مشاهده شده در کدبورسیهای جدید، حروف ابتدای نام خانوادگی وجود ندارد.
چگونه کد بورسی دریافت کنیم؟
شما برای دریافت کد بورسی بایستی به یکی از شعب کارگزاریهای دارای مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه فرمایید و در آنجا پس از ارائه مدارک هویتی و تکمیل فرمهای مربوطه پس از گذشت چند روز (معمولاً ۴۸ ساعت) کد بورسی خود را دریافت خواهید کرد.
همچنین پس از صدور کد بورسی با توجه به یکسری شرایط برای شما کد معاملاتی یا همان کد آنلاین بورسی صادر میگردد تا از این طریق شما بتوانید بهصورت آنلاین و بهصورت شخصی اقدام به خرید و فروش سهام کنید.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی (اشخاص حقیقی)
- اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
- اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
- شماره حساب بانکی و شماره شبای آن
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
- تکمیل فرم درخواست کد معاملات آنلاین
مدارک لازم برای دریافت کد بورسـی (اشخاص حقوقی)
- تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس
- تصویر روزنامه رسمی
- آگهی کلیه تغییرات
- تصویر اساسنامه
- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
- تکمیل فرم تعهدنامه
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی
تفاوت کد بورسی و کد آنلاین چیست؟
در واقع هیچ تفاوتی وجود ندارد، منظور از کد آنلاین، کد بورسی آنلاین است که شخص با دارا بودن آن بصورت مستقیم به سامانه معاملات آنلاین وارد میشود و میتواند سفارشات خرید و فروش اوراق بهادار را بصورت مستقیم ارسال کند.
به کد بورسی، کدسهامداری و کدمعاملاتی نیز گفته میشود. بنابراین تصور نکنید این اصطلاحات مربوط به یک کد دیگر است. اما اشتباهی که برخی مرتکب میشوند این است که تصور میکنند کد اقتصادی، همان کدبورسی است.
کد اقتصادی ربطی به بورس ندارد. هر شرکت نیاز به یک کد اقتصادی دارد. این کد برای مشخص شدن عملکرد یک شرکت (خرید – فروش – خدمات) در قراردادها و فاکتورها ارائه میشود. اخذ این کد برای شرکتها اجباری است.
تفاوت کدبورسی با نام کاربری و رمز عبور
بعد از تکمیل مشخصات نزد کارگزاری، برای افراد کدبورسی صادر میشود (لینک روش صدور در آخرین همین مطلب است).
بعد از اینکه کدبورسی صادر شد و کارگزاری یک حساب برای شما ایجاد کرد، مشخصات ورود به سایت معاملات برای شما پیامک یا ایمیل میشود.
این مشخصات ورود، کد بورسی شما نیست و صرفا یک نام کاربری و رمز عبور است تا بتوانید از طریق سیستم معاملاتی کارگزار، اقدام به خرید و فروش سهام کنید.
بنابراین کدبورسی را با این مشخصات اشتباه نگیرید.در واقع برای معاملات آنلاین، کدبورسی شما که شامل چند حرف و چندعدد است را نیازی نیست در جای خاصی وارد کنید.
در نهایت می توان گفت جهت فعالیت در بورس می بایستی حتماً دارای کد بورسی باشیم که موارد را به تفکیک در بالا توضیح داده ایم، امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در پایان جهت مشاهده و استفاده از بخش های مختلف سایت فولاد۲۴می توانید به لینک های ذیل مراجعه فرمایید:
- لیست تامین کنندگان
- لیست صورت بار
- لیست درخواست خرید، خریداران و مصرف کنندگان
- لیست شرکت ها / اشخاص ارائه دهندگان خدمات
منبع:گروه تأمین محتوای فولاد24