پشم سنگ
پشم سنگ محصولی است که تقریباً ویژگیهای همچون پشم دارد یعنی نوعی عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی است. از تفاوتهای اساسی پشمسنگ نسبت به پشمشیشه میتوان به بیشتر بودن درصد عایق آن نسبت به پشمشیشه اشاره کرد. جالب است بدانید، پشمسنگ قدرت عایقی آن ۳۳ برابر دیوار بتونی و ۲۲ برابر دیوار آجری است. از دیگر ویژگیهای پشمسنگ میتوان به ضریب انتقال حرارتی بسیار کم آن اشاره کرد.
پشمسنگ در زبان انگلیسی (Rockwool) نامیده میشود. پشمسنگ (Rock Wool) جزء خانواده عايقهاي حرارتي متشكل از الياف معدني به قطر 4 الی 9 میکرون و طول 5 تا 85 میلیمتر است به همين دليل به آن( Mineral Wool ) نیز اطلاق ميشود. ماده اوليه اصلي براي توليد اين عايق، سنگ بازالت، از گروه سنگهاي آذرين است كه بازمانده فعاليتهاي آتشفشاني است. پشمسنگ تحمل دمای ۷۵۰+ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب ۱۳۰۰ و نیز تحمل برودتی آن ۳۰- درجه سانتیگراد را دارا است.
کاربردهای پشم سنگ:
- در منازل و بخشهای اداری
- صنایع پالایشگاهی
- ساختمان و تأسیسات
- صنایع پالایشگاهی
- گلخانههای هیدروپونیک
فرایند تولید:
در فرایند ساخت پشمسنگ ابتدا مواد خام که شامل سنگها و کک است به کوره کوپلا میرود. مواد خام در کوره در دمای بالا ذوب میشود و سپس در دستگاه الياف ساز، الیاف (فیبر) تولید و رزین به آنها تزریق گردیده و در نهایت الیاف آغشته به رزین وارد قسمت شکلدهی اولیه شده و پشم خام تشکیل میگردد.
پشم خام تولیدی در دستگاه کریمپر به ضخامت و فشردگی موردنظر رسیده و سپس داخل كوره در دماي حدود 270 درجه سانتیگراد پخت انجام میشود. محصول نهایی با توجه به نوع، ضخامت، دانسیته و ابعاد موردنظر تولید و بستهبندی میگردد. کلیه فرایندها و عوامل نظارتی و دستوری با توجه به برنامه ارائهشده به سيستم کنترل مرکزی (PLC) انجام میشود.
انواع پشم سنگ:
- پشم سنگ لحافی
- پشم سنگ تختهای
- پشم سنگ لوله
- پشم سنگ پتویی
- پشم سنگ فلهای
ویژگیهای مثبت پشم سنگ:
- وزن کم و سبک بودن
- سازگاری با محیطزیست و قابل بازیافت بودن
- هزینه کم نسبت به عایقهای دیگر
- راحتی و آسانی بیشتر در نصب
- ثبات ویژگی در شرایطهای مختلف
- مقاومت در برابر خوردگی
از ویژگیهای مهم عایق پشمسنگ، مقاومت در برابر آتش است. عایق حرارتی پشمسنگ به مثابه نوعی حفاظ در برابر آتش شناخته میشود چون آتشگیر نیست و شعلهور نمیشود. هنگام بروز حریق سازههای فلزی (جذب حرارت زیاد و داغ شدن)، مقاومت مکانیکی خود را از دست داده و کل سازه فرو میریزد؛ بنابراین از عایق پشمسنگ برای عایقکاری سازههای فلزی استفاده میگردد (ستونها و تیرهای ساختمان را با پشم سنگ با روشهای مناسب عایقکاری میکنند) و حتی تا ده ساعت در صورت تداوم حریق برای سازه هیچ مشکلی به وجود نمیآید.
معایب پشم سنگ:
پشمسنگ علاوه بر ویژگیهای مثبتی که دارد از معایبی نیز برخوردار است که باعث میشود بسیاری از مصرفکنندگان عایقهای دیگر را به پشمسنگ ترجیح دهند. این ویژگیها ممکن است که بسیار کم و اندک باشند اما به صورتی است که می تواند نظر برخی را تغییر دهد.
- ریزش پشمسنگ بعد از گذشت زمان
- افت کیفی عایق باگذشت زمان
- ایجاد خارش حتی پس از نصب
- نیاز به شاسی کشی برای نصب و هزینه بالا نصب
منبع: گروه تامین محتوای فولاد 24