چت

ورق آتشخوار یا مخزنی چیست؟

ورق آتشخوار مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد، از ویژگی‌های شاخص ورق‌های آتشخوار، می‌توان به استحکام کششی بالای آن اشاره نمود، در ادامه به مشخصات این نوع ورق و انواع آن می‌پردازیم.

ورق آتشخوار یا مخزنی چیست؟

از ورق آتشخوار که در دو حالت شیت و رول عرضه می‌شود، برای ساخت دیواره به صورت خم و عدسی که در مخازن صنایع نفت و گاز و پتروشیمی کاربرد فراوان دارد، استفاده می‌شود. ورق آتشخوار یکی از انواع ورق‌های آلیاژی محسوب می‌شود که توسط کارخانجات داخلی از جمله فولاد مبارکه اصفهان تولید می‌گردد. همچنین این ورق توسط کشورهای دیگر از جمله کره و چین هم تولید، و به کشور ما وارد می‌شود. در این مقاله برای مطالعه این مطالب همراه ما باشید:

  • مشخصات ورق آتشخوار یا مخزنی
  • ورق‌های مخزنی
  • نمونه‌ای از استانداردهای ورق‌های مخزنی

مشخصات ورق آتشخوار یا مخزنی

ورق آتشخوار در گریدهای مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شود. تفاوت گریدهای مختلف ورق آتشخوار در میزان تحمل فضا و دما، قابلیت عدسی شدن، تست کشش و ضربه می‌باشد. هرچقدر گرید بالا رود، قابلیت‌های مذکور در ورق‌های آتشخوار افزایش پیدا می‌کند. فاکتوری که ورق‌های فولادی را با یکدیگر متفاوت می‌کند، ترکیب ساختاری آن‌ها است. ترکیب شیمیایی ورق آتشخوار نیز، آن را منحصر بفرد کرده است و باعث شده ورق‌های آتشخوار بتوانند حرارتی از ۵۸۵ تا ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد را تحمل کنند و در نتیجه این ورق آلیاژی می‌تواند مایعات و گازها را با درجه حرارت خیلی بالا عبور دهد. ورق آتشخوار A۵۱۶ و ۱۷mn۴ از مهمترین و پرکاربردترین ورق‌های آتشخوار است. ورق آتشخوار A۵۱۶ Gr ۶۰ و ورق A۵۱۶ Gr ۷۰ بیشترین استفاده را در صنایع، بخصوص مخزن سازی دارند. لازم به ذکر است ورق آتشخوار A۵۱۶ Gr ۷۰ در مقایسه با A۵۱۶ Gr ۶۰ کیفیت، خواص جوشکاری و برشکاری و همچنین انعطاف پذیری بالاتری دارد.

ورق‌های مخزنی

ورق‌های مخزنی در صنایع مخزن سازی دیگ‌های بخار کاربرد بسیاری دارد. همچنین از دیگر موارد استفاده این ورق‌ها می‌توان به مخازن تحت فشار، اتصالات و مبدل‌های تحت فشار، مخازن کروی و تجهیزات انرژی‌های تجدید پذیر اشاره کرد.

نمونه‌ای از استانداردهای ورق‌های مخزنی

A۵۱۶ GR۷۰-۶۰, A۲۸۳, A۲۸۵ ،۱۷MN۴،…….
 

نمونه‌ای از استانداردهای ورق‌های مخزنی

ورق A۵۱۶

این ورق که به دلیل تولید به کمک نورد گرم در دسته ورق‌های گرم قرار می‌گیرد، از گروه ورق‌های فولادی ساختمانی می‌باشد و عمدتاً در دو گرید ۶۰ و ۷۰ به بازار عرضه می‌شود. کاربرد اصلی این ورق در صنایعی که نیاز به سختی بالایی دارند مثل ساخت مخازن جوشی است.

این نوع ورق در ۴ گرید اصلی ۵۵، ۶۰، ۶۵ و ۷۰ و با نام‌های A۵۱۶ Gr ۶۵ ،A۵۱۶ Gr ۶۰ ،A۵۱۶ Gr ۵۵ و A۵۱۶ Gr ۷۰ تولید و راهی بازار می‌شود. تفاوت این گریدها در درصد ترکیب عناصر سازنده ورق از جمله کربن منگنز مولیبدن کرم و در موارد خاص نیکل وانادیوم و تنگستن می‌باشد. بالاترین ضخامت تولیدی برای هر دسته از ورق های A۵۱۶ به شرح زیر می‌باشد:

ضخامت- گرید

  • ۵۵-۳۰۵
  • ۶۰-۲۰۵
  • ۶۵-۲۰۵
  • ۷۰-۲۰۵

تولیدکنندگان ورق A۵۱۶

  • شرکت ایلیج – اکراین
  • شرکت پوسکو– کره جنوبی
  • شرکت دوفرکو – بلژیک


ورق A۳۶

ورق‌های فولادی جهت استفاده در محیط دریایی در استانداردهای متعددی تولید می‌شود که در این میان ورق A۳۶ معروف‌ترین و پرکاربردترین آن‌ها می‌باشد. این ورق، به ورق دریایی نیز معرف است و به منظور طراحی و تولید بدنه کشتی‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. چقرمگی بالا، دارا بودن استحکام خمشی و مقاوم بودن در برابر آب شور دریا از مهم ترین ویژگی‌های آن می‌باشد. ورق A۳۶ نیز به کمک نورد گرم تولید می‌شود. از لحاظ ترکیب شیمیایی این ورق ترکیبی به دو نوع ورق A۵۱۶ و A۲۸۳ تقسیم می‌شود.

تولیدکنندگان ورق A۳۶

  • تنها تولید کنندگان ورق A۳۶ دریایی در کشور، فولاد اکسین اهواز و فولاد مبارکه می‌باشند.
  • از انواع وارداتی ورق A۳۶ می‌توان به برندهایی همچون اورال استیل روسیه، هیوندای استیل کره جنوبی، دوفرکو بلژیک و … اشاره کرد.

ورق ۱۷mn۴ 

ورق ۱۷mn۴ ورق آلیاژی فولادی و دارای خواص مقاومت به فشار، دمای بالا و بخار آب است. ورق ۱۷mn۴ از گروه فولادهای ساختاری و ساختمانی، در کشورهای اروپای شرقی به ویژه اوکراین با عرض ۲ متر و در ایران توسط فولاد مبارکه با عرض ۵/۱ تولید و عرضه می‌شود. این ورق آلیاژی فولادی در صنایع نفت و گاز، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها استفاده می‌شود و همینطور برای ساخت دیگ‌های بخار، مخازن تحت فشار و لوله‌های انتقال مایعات داغ، کاربرد فراوانی را دارد و در تماس با بخار آب، حرارت و فشار بالا مقاومت خوبی از خود نشان داده است. این ورق با دارا بودن مقادیر قابل توجه از عناصر سیلیسیم و منگنز نسبت به ورق ST۳۷ و ورق ST۴۴ از خواص مقاومت در برابر پیچش و خمش، تحمل وزن و خاصیت ارتجاعی برخوردار است. این ورق فولادی خاصیت مقاومت به خمش و خواص ارتجاعی خود را مرهون عنصر Mn است.

ورق آتشخوار St۵۲

ورق سیاه ST۵۲ از ورق‌های ساختاری و زیربنایی است که در بخش‌های وسیعی از صنایع مختلف به کار گرفته می‌شود. این ورق سیاه به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجه از عناصر سیلیسیوم و منگنز نسبت به ورق‌های ST۳۷ و ST۴۴ از خواص مقاومت در برابر پیچش و خمش، تحمل وزن و خاصیت ارتجاعی برخوردار است. ورق ST۵۲ با عنوان کامل ST۵۲-۳N به مشتریان ارائه می‌گردد که حرف N از واژه Normalized گرفته شده است. ورق سیاه ST۵۲ دارای حدود ۰٫۲ درصد کربن، ۰٫۵۵ درصد سیلیس و ۱٫۶ درصد منگنز می‌باشد.
منبع: گروه تأمین محتوای فولاد۲۴

دیدگاه ها
×